Comertul Electronic

Imagine preview
(9/10 din 2 voturi)

Acest referat descrie Comertul Electronic.
Mai jos poate fi vizualizat un extras din document (aprox. 2 pagini).

Arhiva contine 1 fisier doc de 12 pagini .

Profesor indrumator / Prezentat Profesorului: Diana Coconoiu

Iti recomandam sa te uiti bine pe extras si pe imaginile oferite iar daca este ceea ce-ti trebuie pentru documentarea ta, il poti descarca. Ai nevoie de doar 5 puncte.

Domeniu: Economie

Extras din document

1. Impactul comertului electronic asupra lumii afacerilor

Schimbul Electronic de Date (EDI - Electronic Data Interchange) a aparut prin anii 60 si poate fi considerat stramosul Comertului Electronic (EC - Electronic Commerce). EDI ofera societatilor comerciale posibilitatea sa schimbe documente de afaceri într-o forma standard, utilizând mijloace electronice pentru prelucrarea si transmiterea acestora. În acelasi timp bancile utilizeaza retele dedicate pentru Transferul Electronic de Fonduri (EFT - Electronic Funds Transfer). Recent, odata cu cresterea accesibilitatii la Internet, EC a captat interesul consumatorilor individuali si al societatilor comerciale de orice marime si preocupari. Mai mult decât atât, cu tehnologiile avansate disponibile acum, se vorbeste tot mai des de Economia Digitala (DE - Digital Economy). Ideea de baza este ca prin EC putem realiza schimbul de idei, de bunuri, de cunostinte pe lânga simpla vânzare/cumparare de produse si servicii. Tehnologiile EC pot fi utilizate pentru a conduce o afacere utilizând pentru comunicare Internet, Intranet sau alte retele de calculatoare. In ultimii ani Internetul a devenit din ce în ce mai utilizat pentru Comertul Electronic. Internetul are o acoperire globala si este prin excelenta descentralizat. Are o structura ierarhica cu nuclee de mare viteza (între 155 Mbps si 2,5 Gbps) în jurul carora "cresc" retele regionale si individuale prin care se face accesul utilizatorilor finali. EC depinde puternic de o serie de infrastructuri de baza ale economiei globale, inclusiv de infrastructura retelelor de comunicatii. Cele mai noi realizari tehnologice legate de Internet (rata de transmisie de Gbps, mijloacele sofisticate de asigurare a protectiei datelor, cresterea disponibilitatii si a accesibilitatii, interfata multimedia evoluata etc.) fac Internetul tot mai atractiv pentru EC.

- Declaratia comuna Uniunea Europeana - Statele Unite privind comertul electronic scoate în evidenta rolul comertului electronic global în dezvoltarea economiei mondiale în secolul XXI. Se subliniaza, de asemenea, rolul pe care acesta îl va avea în dinamizarea întreprinderilor mici si mijlocii: "In particular, micile companii vor fi capabile sa obtina un acces fara precedent la pietele mondiale cu preturi reduse, iar consumatorii vor fi capabili sa aleaga dintr-o gama tot mai larga de produse si servicii. Comertul electronic va antrena productivitatea în toate sectoarele economiei noastre, va încuraja mai departe atât comertul de bunuri si servicii, cât si investitiile, va crea noi sectoare de activitate, noi forme de marketing si vânzare, noi fluxuri de venituri si, ceea ce este mai important, noi slujbe.

- Modele financiar-tranzactionale în comertul electronic. Internetul a devenit un canal de comert cu o putere incontestabila în a facilita si creste vânzarile unei game din ce în ce mai largi de produse si servicii. Intr-un raport recent al companiei Ernst & Young (1998) se arata ca peste 32% din consumatorii carora Internetul le este accesibil îl utilizeaza si pentru cumparaturi.

- Ce este comertul electronic?

Comertul electronic este un concept integrativ ce desemneaza o gama larga de servicii suport pentru procesele de afaceri, incluzând posta electronica interorganizatii, cataloage electronice, sisteme suport pentru comertul cu marfuri si servicii; sisteme suport pentru preluare de comenzi, logistica si tranzactii; sisteme de raportare statistica si informatii pentru management. Comertul electronic se refera la desfasurarea activitatilor specifice mediului de afaceri utilizând în special mijloace electronice (retele de calculatoare) într-un sistem automatizat integrat pentru schimbul de informatii de afaceri. În comertul electronic informatia circula direct între agentii implicati în afacere (vânzator, cumparator, banca, transportator, agent de service), fara a mai utiliza suportul hârtie (imprimanta sau fax).

- Strategiile pentru Electronic Commerce. Conceptul de valoare virtuala este foarte important pentru EC, întrucât ofera posibilitatea introducerii de informatii digitale în procesele uzuale care apar în derularea activitatilor de afaceri. Unul dintre principalele obiective ale strategiilor EC este de a identifica si de a încuraja utilizatorii de informatii prin Internet, oferindu-le suportul necesar. EC ofera posibilitatea de a conduce o afacere într-o maniera flexibila, care sa poata beneficia de diferite oportunitati, pe masura ce acestea apar. Trebuie avut însa în vedere ca introducerea EC într-o activitate de afaceri necesita unele schimbari în modul de structurare, derulare si urmarire a activitatilor. Utilizarea tehnicilor multimedia faciliteaza includerea unor detalii sau adaptarea formelor de prezentare a informatiei prelucrate. Forma de prezentare a informatiei capata o importanta la fel de mare ca si continutul. Internetul permite schimbul de informatii în ambele sensuri, fara limite de timp si spatiu.

- Piata electronica de cumparatori si vânzatori. Internetul ofera o serie de tehnologii pentru realizarea unor servicii de comunicare între grupuri de interese: BBS-uri, servicii de conversatie (chat), conferinte multimedia. Crearea unei piete electronice interactive presupune renuntarea completa la hârtie si imprimanta si trecerea întregii activitati pe suport electronic. O modalitate adecvata de realizare a acestui deziderat este utilizarea Web-ului ca suport pentru servicii de grup, cum ar fi: Centre de Afaceri care ofera un prim nivel de suport pentru firmele care vor sa adere la EC; legaturi catre paginile proprii ale utilizatorilor Centrului de Afaceri; cataloage interactive de produse pentru revânzatori si distribuitori; suport tehnic pentru acestia. Scopul este de a integra multiplele surse de informatii despre produse, servicii, firme si asociatii pentru a oferi un server unic, interactiv, de resurse pentru EC. Informatia digitala, ca piatra de temelie pentru economia digitala, furnizeaza infrastructura de comunicatie pentru controlul proceselor de productie si distributie a bunurilor, fie ca sunt obiecte fizice sau servicii.

Fisiere in arhiva (1):

  • Comertul Electronic.doc

Alte informatii

importanta comertulu electronic, avantaje, dezavantaje, impactul asupra afacerilor. Referat prezentat in cadrul Facultatii de Management Turistic si Comercial, referat de nota 9