Comertul Electronic

Imagine preview
(7/10 din 1 vot)

Acest referat descrie Comertul Electronic.
Mai jos poate fi vizualizat un extras din document (aprox. 2 pagini).

Arhiva contine 1 fisier doc de 11 pagini .

Profesor indrumator / Prezentat Profesorului: Ferent Emil

Iti recomandam sa te uiti bine pe extras si pe imaginile oferite iar daca este ceea ce-ti trebuie pentru documentarea ta, il poti descarca. Ai nevoie de doar 3 puncte.

Domenii: Economie, Comert

Extras din document

Introducere

De-a lungul istoriei omenirii, schimbul de produse şi servicii a cunoscut mai multe forme.Dacă la început, în condiţiile economiei naturale schimbul lua forma trocului prin care producătorii îşi utilizau surplusul de producţie pentru a-şi satisface celelalte nevoi de consum, odată cu adâncirea diviziunii muncii şi a apariţiei producţiei destinate schimbului, acesta ia amploare.

Dezvoltarea simultană a telecomunicaţiilor şi utilizării calculatoarelor a făcut posibilă creşterea explozivă a Internet-ului şi crearea unor tehnologii specifice care vor influenţa esenţial activităţile economico-sociale.În asemenea condiţii, se va dezvolta extensive comerţul electronic, care va revoluţiona conducerea afacerilor şi va dinamiza comerţul internaţional.

Definirea şi conţinutul comerţului electronic

Comerţul electronic se referă la toate tranzacţiile comerciale şi financiare care se derulează pe cale electronică, inclusive schimbul electronic de date, transferal electronic de capital şi toate activităţile legate de cărţile de credit/debit.Alte definiţii limitează comerţul electronic la vânzările cu amănuntul către consumatori, tranzacţiile şi plăţile putând sau nu să se deruleze prin intermediul reţelelor deschise cum ar fi internetul.

Într-un sens foarte larg, comerţul electronic este un concept care desemnează procesul de cumpărare şi vânzare sau schimbul de produse, servicii, informaţii, utilizând reţea de calculatoare, inclusive Internetul.In sens restrâns, comerţul electronic poate fi privit din 4 perspective:

• din perspective comunicaţiilor – reprezintă furnizarea de informaţii, produse, servicii, plăţi, utilizând linii telefonice, reţele de calculatoare sau alte mijloace electronice;

• din perspective proceselor de afaceri – reprezintă o aplicaţie tehnologică îndreptată spre automatizarea proceselor de afaceri şi a fluxului de lucru;

• din perspectiva serviciilro – este un instrument care se adresează dorinţelor societăţilor, consumatorilor şi managementului în vederea reducerii costurilor şi creşterii calităţilor bunurilor şi a vitezei de servire;

• din perspective on-line – reprezintă capacitatea de a cumpăra şi de a vinde produse, informaţii pe Internet sau utilizând alte servicii on-line

Din punct de vedere teoretic, comerţul electronic este definit ca o tehnologie modernă de a face afaceri, ce se adresează nevoilor organizaţiilor, comercianţilor şi consumatorilor de a reduce costurile tranzacţiilor de livrare.Termenul poate fi folosit şi în cazul utilizării reţelelor de calculatoare, pentru căutarea şi regăsirea informaţiilor pentru raportul deciziei umane sau institu utilizării reţelelor de calculatoare, pentru căutarea şi regăsirea informaţiilor pentru raportul deciziei umane sau instituţionale.

Ce vindem prin comerţ electronic?

Prin comerţ electronic se poate vinde absolut orice se vinde şi prin metodele tradiţionale. Există totuşi câteva produse/servicii care se pretează cel mai bine pentru acest mediu.

Comerţul electronic s-a remarcat în primul rând prin convenienţă şi rapiditate în cumpărare. La capitolul convenienţă comerţul electronic se bazează pe posibilitatea de a compara uşor şi în timp redus ofertele mai multor furnizori şi pe rapiditatea de a comanda spre deosebire de varianta offline care presupune multe drumuri şi foarte mult timp.

Costurile reduse de operare a unui magazin online au dus la posibilitatea de a vinde sub preţurile magazinelor "brick-and-mortar". Avantajul preţului a generat o aşteptare din partea consumatorilor de a găsi preţuri mai mici pe internet şi magazinele online ar trebui să ţină cont de această aşteptare.

Accesibilitatea este un alt aspect important al comerţului electronic. Consumatorii care nu au acces la orice produs datorită limitărilor geografice le pot găsi cu uşurinţă pe internet. Aici intră produsele de nişa care au o acoperire geografică limitată şi care nu au înlocuitor accesibil clienţilor. Aceste produse sunt originale şi au adaos considerabil fiind cele mai pretabile pentru vânzarea prin comerţ electronic.

Fisiere in arhiva (1):

  • Comertul Electronic.doc