Comerțul exterior al Republicii Moldova

Referat
8/10 (1 vot)
Domeniu: Economie
Conține 1 fișier: doc
Pagini : 15 în total
Cuvinte : 5194
Mărime: 473.84KB (arhivat)
Publicat de: Ludovic Tudorache
Puncte necesare: 8
Profesor îndrumător / Prezentat Profesorului: Olesea Turcanu
UNIVERSITATEA DE STAT DIN MOLDOVA FACULTATEA DE STIINE ECONOMICE Catedra Marketing şi Relaţii Economice Internaţionale

Cuprins

  1. Introducere
  2. Capitolul I. Noţiuni generale despre comerţul exterior.
  3. 1.1 Esenta comertului exterior
  4. 1.2 Formele traditionale de comert exterior
  5. 1.3 Influenţa comerţului exterior asupra creşterii economice
  6. Capitolul II. Caracteristica Comerţului extern în Republica Moldova.
  7. 2.1Situaţia comerţului extern pentru anii 1996-2008.
  8. 2.2 Principalele tari partenere in comertul Republicii Moldova
  9. 2.3 Importul si Exportul pentru anii 2000-2007
  10. Capitolul III. Realităţile comerţului exterior pentru anul 2008-2011.
  11. 3.1 Caracteristica anului 2008
  12. 3.2 Caracteristica anului 2009
  13. 3.3 Activitatea de comerţ exterior a Republicii Moldova în anul 2010
  14. 3.4 Activitatea de comerţ exterior a Republicii Moldova în ianuarie-martie 2011
  15. 3.5 Concluzii

Extras din referat

Introducere

Actualitatea si importanta temei.Comertul international reprezinta totalitatea schimburilor de bunuri si servicii dintre doua sau mai multe state, pe zone geografice. Cand se are in vedere comertul unei tari atunci se vorbeste de comert exterior. Comertul exterior este parte integranta a comertului international si include exportul, importul, reexportul si tranzitul.

În epoca noastră, nici o ţară, indiferent de mărimea sau bogăţiile sale, nu-şi poate asigura toate produsele de care are nevoie numai din producţia proprie. Ca urmare, fiecare ţară este nevoită să desfăşoare o activitate de comerţ exterior.

Pentru Republica Moldova, comerţul exterior este extrem de important dat fiind faptul că piaţa locală este relativ limitată, iar baza de materii prime şi cea de resurse energetice interne nu sînt suficiente pentru satisfacerea necesităţilor ţării.Totodată, aşezarea geografică a Moldovei, existenţa acordurilor de comerţ liber cu Comunitatea Statelor Independente şi cu ţările din cadrul Pactului de Stabilitate pentru Europa de Sud-Est permit extinderea pieţei de desfacere.

Obiectul de studiu il reprezinta analiza comertului exterior din Republica Moldova

Scopul lucrarii il constituie conturarea esentei comertului exterior precum si comertul exterior al Republicii Moldova

Pentru atingerea scopului propus in lucrare au fost formulate urmatoarele sarcini:

- Noţiuni generale despre comerţul exterior si formele traditionale de comert exterior

- Influenţa comerţului exterior asupra creşterii economice

- Caracteristica Comerţului extern în Republica Moldova

- Realităţile comerţului exterior pentru ultimii ani in RM

Realizarea scopului si sarcinilor propuse denota structura logica a lucrarii,constituita din introducere,trei capitole,concluzii si biografie.

In capitolul unu, Noţiuni generale despre comerţul exterior,se incearca o definire si o determinare a ceea ce ar insemna comertul exterior.Deasemenea se prezinta formele traditionale de comert exterior precum si influenţa comerţului exterior asupra creşterii economice.

In capitolu doi, Caracteristica Comerţului extern în Republica Moldova,analizam situaţia comerţului extern din RM pentru anii 1996-2008.Conturam principalele tari partenere in comertul Republicii Moldova preum si Importul si Exportul pentru anii 2000-2007.

In capitolul trei, Realităţile comerţului exterior pentru anul 2008-2011,analizam caracteristica anului 2008,caracteristica anului 2009,activitatea de comerţ exterior a Republicii Moldova în anul 2010 precum si activitatea de comert exterior a RM la inceputul anului 2011.

I.Noţiuni generale despre comerţul exterior

Activitatea de comerţ exterior cuprinde: în raporturile cu străinătatea privind vânzarea-cumpărarea sau schimburile de mărfuri, prestările de servicii, transporturile şi expediţiile internaţionale, proiectarea şi executarea de lucrări, asistenţă sau colaborare tehnică, vânzarea sau cumpărarea de licenţe pentru folosirea brevetelor de invenţii sau a procedeelor tehnologice, consignaţia sau depozitul, reprezentarea şi comisionul, operaţiunule financiare, asigurările şi turismul şi, în general, orice acte sau fapte de comerţ.

După cum observăm, activităţii de comerţ exterior i se atribuie un conţinut foarte larg: alături de formele tadiţionale de comerţ exterior se include şi cooperarea economică şi tehnico-ştiiţifică.

Formele tradiţionale de comerţ exterior sunt:

a) importul de mărfuri, care reprezintă totalitatea operaţiunilor cu caracter comercial prin care se cumpără mărfuri din alte ţări şi se aduc în ţară pentruconsumul productiv şi neproductiv; într-un sens mai larg, în cadrul importului se include şi aşa-numitul import invizibil, adică serviciile procurate de o anumită ţară din alte ţări în domeniile transporturilor, asigurărilor, creditului, turismului, licenţelor etc. ;

b) exportul de mărfuri, care reprezintă totalitatea operaţiunilor cu caracter comercial prin care o parte din mărfurile produse sau prelucrate într-o ţară se vând în alte ţări; într-un sens mai larg, şi exportul cuprinde aşa-numitul export invizibil.

În vederea favorizării schimburilor noastre economice cu diferite state s-a decis introducerea tarifului vamal. Acesta reprezintă un sistem de taxe vamale care se aplică, de regulă, asupra mărfurilor importate, diferenţiat, pe categorii de mărfuri şi pe ţări, în funcţie de interesele economice ale ţării noastre.

Alături de formele tradiţionale de comerţ exterior, o extindere din ce în ce mai mare cunoaşte în zilele noastre, cooperarea economică internaţiona-lă. Aceasta reprezintă o formă superioară a legăturilor economice dintre state, în care se împletesc elemente din domeniul producţiei cu cele din sfera circulaţiei, cele din economie cu cele din ştiinţă şi tehnică, presupu-nândexistenţa unei legături mai strâmse şi pe perioade mai lungi între parteneri.

Realizarea cooperării economice internaţionale poate avea loc într-o gamă variată de forme, cum sunt:

a) construirea de obiective economice pe teritoriul unei ţări;

b) cooperarea în fabricarea de utilaje, maşini, subansamble şi piese;

c) fabricarea unor produse pe baza folosirii licenţelor, brevetelor sau documentaţiei tehnice a partenerului;

d) efectuarea de prospecţiuni şi explorări de către o ţară în altă ţară;

e) cooperarea cu firme comerciale străine;

f) cooperarea în realizarea unor obiective turistice;

g) fondarea de societăţi mixte.

Influenţa comerţului exterior asupra creşterii economice

Creşterea economică a oricărei ţări este rezultatul acţiuni conjugate a două categorii de factori: interni şi externi. Cei interni, legaţi de eforturile pe care le face fiecare popor pentru a-şi dezvolta economia, au un rol determinant. Cei externi, legaţi de participarea ţărilor la circuitul economic mondial influenţează creşterea economică în mod nemijlocit, prin intermediul factorilor interni multiplicându-le sau diminuându-le forţa.

Printre factorii externi, un rol deosebit de important şi în continuă creş-tere are comerţul exterior. Influenţa acestui factor asupra creşterii economice se exercită sub mai multe forme.

În primul rând, comerţul exterior asigură înfăptuirea realizării produsului social chiar în condiţiile în care structura cererii diferă de structura ofertei.

Se ştie că asigurarea unei eficienţe a producţiei presupune un anumit volum minim al acesteia.Dacă acest volum depăşeşte capacitatea de absorbţie a pieţei interne, asigurarea unei producţii eficiente impune apelarea la piaţa externă. Pe de altă parte, anumite produse fie că nu pot fi obţinute în producţia internă fie că nu se justifică din punct de vedere economic a se obţine din producţia internă. Şi într-un caz şi în celălalt aceste produse se pot obţine numai de pe piaţa externă.

În al doilea rând, comerţul exterior determină sporirea sau diminuarea venitului naţional produs în exterior, în funcţie de raportul dintre valoarea naţională şi valoarea internaţională a mărfurilor care fac obiectul comerţului exterior.

Eficienţa economică a comerţului exterior

Ca parte a eficienţei economice în general, eficienţa economică a comerţului exterior este oglindită de raportul dintre efectele obţinute de pe urma schimburilor de pe pieţele externe şi eforturile făcute în acest domeniu.

Preview document

Comerțul exterior al Republicii Moldova - Pagina 1
Comerțul exterior al Republicii Moldova - Pagina 2
Comerțul exterior al Republicii Moldova - Pagina 3
Comerțul exterior al Republicii Moldova - Pagina 4
Comerțul exterior al Republicii Moldova - Pagina 5
Comerțul exterior al Republicii Moldova - Pagina 6
Comerțul exterior al Republicii Moldova - Pagina 7
Comerțul exterior al Republicii Moldova - Pagina 8
Comerțul exterior al Republicii Moldova - Pagina 9
Comerțul exterior al Republicii Moldova - Pagina 10
Comerțul exterior al Republicii Moldova - Pagina 11
Comerțul exterior al Republicii Moldova - Pagina 12
Comerțul exterior al Republicii Moldova - Pagina 13
Comerțul exterior al Republicii Moldova - Pagina 14
Comerțul exterior al Republicii Moldova - Pagina 15

Conținut arhivă zip

  • Comertul Exterior al Republicii Moldova.doc

Alții au mai descărcat și

Evoluția Relațiilor Comerciale ale Republicii Moldova cu Uniunea Europeană

INTRODUCERE “Evoluţia relaţiilor comerciale ale Republicii Moldova cu Uniunea Europeană”, are ca obiect construirea unui suport teoretic necesar...

Calea integrării - Republica Moldova spre UE

1. Paşii economiei Republicii Moldova spre Uniunea Europeana Noiembrie 1993 - a avut loc vizita Prim-ministrului Republicii Moldova dl Andrei...

Evoluțiile curente în comerțul exterior al Republicii Moldova

Introducere În ciuda faptului că în ultimii doi ani situaţia politică şi economică a R.Moldova este instabilă, totuşi, volumul total al comerţului...

Mediul extern al SC Agdesy SRL - oportunități și restricții

Analiza macro-mediului intreprinderii Studiul macro-mediului intreprinderii permite depasirea orizontului mediului concurential deoarece...

Întreprinderea în era globalizării

In era globalizarii, specialitii in domeniu vorbesc despre “intreprinderea digitala”, “intreprinderea virtuala” sau “intreprinderea mileniului...

România în ecuația integrării europene

Reforme institutionale si politice in U.E. inaintea procesului de largire. Actuala forma de organizare ce cuprinde 15 tari membre nu mai...

Te-ar putea interesa și

Metodologia și evaluarea comerțului exterior al Republici Moldova

Introducere In Republica Moldova, se simte о lipsa acuta de literatura stiinţifica şi elaborari metodice privitoare la aspectele metodologice ale...

Consecințele Extinderii Uniunii Europene asupra Comerțului Exterior al Republicii Moldova

Introducere La ora actuală comerţul internaţional reprezintă baza relaţiilor economice internaţionale. Prin comerţ se realizează diviziunea...

Comerțul intern și internațional al României înainte și după 1990

“Comertul exterior al unei tari ne va da oglinda cea mai sigura a starii sale economice. Prin exportul sau va arata puterea de productie a...

Strategia de Atragere a Investițiilor

INTRODUCERE Atragerea investiţiilor şi promovarea exporturilor este o prioritate strategică a Guvernului Republicii Moldova la etapa actuală....

Comerțul Exterior al Republicii Moldova prin Prisma Sancțiunilor Economice

Termeni-cheie: comerţ extern, embargou, costuri, beneficii, riscuri, Acordul de Liber Schimb cu UE, dezechilibrul balanţei de plăţi, CSI, presiune...

Geographic distribution of international trade - the main exporters and importers at international level

The geographic position influenced the evolution of international economic relations since the appearance of the first commercial flows among...

Evoluția comerțului exterior în Republica Moldova - studiu de caz

Introduction The actuality of the topic. Nowadays, no country, whatever its size or wealth, can not provide all the products it needs only with...

Economia contemporană a Franței

Economia Frantei Situata printre primele cinci puteri ale economiei mondiale, Franta dispune de variate resurse minerale, dar cu o productie...

Ai nevoie de altceva?