Comertul Exterior al Romaniei dupa anul 2007

Imagine preview
(7/10 din 1 vot)

Acest referat descrie Comertul Exterior al Romaniei dupa anul 2007.
Mai jos poate fi vizualizat un extras din document (aprox. 2 pagini).

Arhiva contine 1 fisier doc de 6 pagini .

Profesor indrumator / Prezentat Profesorului: Sinziana Baltatescu

Iti recomandam sa te uiti bine pe extras si pe imaginile oferite iar daca este ceea ce-ti trebuie pentru documentarea ta, il poti descarca. Ai nevoie de doar 3 puncte.

Domeniu: Economie

Extras din document

Destramarea fireasca a lagarului socialist si desfiintarea „imperiului raului” (1990 – 1991) a permis statelor semicoloniale (tarile foste socialiste) si coloniale (noile state independente) sa-si elaboreze si sa realizeze strategii proprii socio-economice si politice de dezvoltare, care sa corespunda intereselor acestor popoare. Romania a fost una din primele tari din Europa Centrala si de Est, care univoc s-a orientat si si-a exprimat dorinta de aderare la cea mai performanta constructie de state din lume – Uniunea Europeana. In anul 1993 autoritatile publice au semnat Acordul de Asociere cu UE, care a intrat in vigoare in februarie 1995. La 22 iunie 1995, Romania a prezentat oficial candidatura de aderare, iar la 15 februarie 2000 au inceput negocierile, care au condus la integrarea in UE la 1 ianuarie 2007. Aderarea la UE este apreciata ca fiind cel mai important eveniment politic din ultimii 90 ani dupa Marea Unire de la 1 decembrie 1918.

Acceptarea Romaniei in Alianta Nord-Atlantica in noiembrie 2002 si recunoasterea economiei Romaniei de catre Senatul SUA ca fiind una funcionala de piata in anul 2003, au contribuit in mod determinant la cresterea atractivitatii Romaniei si la schimbari esentiale in societatea romaneasca. Atat etapa premergatoare aderarii „de aur” (in 2007 UE a implinit 50 ani), cat si, in special, primul an de dupa integrarea in familia europeana, pot fi caracterizate ca fiind succese palpabile in plan regional si european.

Comerţul exterior al României a cunoscut ritmuri de dezvoltare superioare creşterii economice, conducând totuşi la majorarea deficitului comercial datorită ritmurilor accelerate ale importurilor comparativ cu cele ale exporturilor.

In anul 2007, cu ritmuri rapide, s-a dezvoltat comertul exterior, unul dintre cele mai avansate sectoare ale economiei. Daca in 2006 indicatorul in cauza a constituit cca. 67 mlrd. euro, inclusiv exporturile – 25,8 mlrd. euro, iar importurile – 40,7 mlrd. euro, atunci in 2007 comertul exterior a ajuns la cca. 80 mlrd. euro. Dupa volumul importurilor, Romania se situeaza pe locul 25 in lume. Cca. 2/3 din volumul acestor indicatori deja de peste trei decenii revine tarilor membre ale UE. Principalii parteneri comerciali raman a fi Italia, Germania si Franta. In activitatea de export-import sunt antrenate cca. 15 mii de firme românesti. Concomitent, trebuie sa constatam, ca alaturi de cresteri rapide avem si un decalaj tot mai mare dintre exporturi si importuri: deficitul balantei comerciale a crescut de la 15 mlrd. euro în 2006 la cca. 20 mlrd. euro în 2007, sau peste 15% din PIB. Deficitul de cont curent a constituit cca. 13,5%. Aceasta situatie reprezinta o problema destul de dificila si pe termen lung, ce urmeaza a fi solutionata. Principalele cauze ale cresterii deficitului comercial (si a contului curent) par a fi urmatoarele. Aderarea la UE înseamna participarea la o piata comerciala comuna, cu intrari-iesiri libere a bunurilor si serviciilor in cadrul comunitatii. Primul an al aderarii a fost si un examen pentru producatorii (si consumatorii) romani. In plus, anul 2007 a avut parte de o seceta rar întalnita (în sec XX o data la 4-6 decenii), care nu a ocolit nici Romania. Din aceste motive pierderile in sectorul agro-industrial au constituit 388 mil. euro, respectiv au crescut substantial importurile corespunzatoare. In plus, cresterea preturilor la carburanti a majorat de asemenea deficitul comercial.

Romania atrage anual un volum semnificativ de investitii straine directe. Investitorii straini care doresc sa-si relocalizeze productia sau sa dezvolte noi afaceri in Romania sunt atrasi de o piata atractiva ca marime, de salarii sensibil mai mici, de cresterea productivitatii, de pozitia geografica si apartenenta la Uniunea Europeana.

In ultimii ani cu ritmuri sustinute a crescut numarul intreprinderilor cu capital strain. Cele mai multe participari straine au avut firmele din Italia, Germania, Austria si Ungaria. Cele mai mari investitii straine directe au fost consemnate in industria auto, bioenergie, industria farmaceutica, intermedieri financiare. Privatizarea fabricii de automobile din Craiova de catre compania americana Ford va transforma Romania în cel mai mare producator de automobile din regiune.

Doua firme de renume investesc in Romania. Nokia, producatorul numarul unu la nivel mondial de telefoane mobile a inceput deja constructia unei fabrici de telefoane mobile in apropierea Clujului, in comuna Jucu. Firma Ford este in tratative avansate cu guvernul Romaniei pentru a investi 675 Milioane Euro in fabrica de autoturisme din Craiova.

Nokia va investi circa 60 milione EURO in a 11-a sa fabrica de telefoane mobile din lume. Productia va fi dedicata pietei din Europa, Asia Mica si Africa. Firma a ales orasul Cluj datorita faptului ca poseda forta de munca de inalta calificare. In plus infrastructura prezenta ofera o baza de plecare pentru aceasta noua unitate de productie. Autoritatile locale si guvernul roman vor investi suplimentar 112 miliarde de lei vechi pentru dezvoltarea infrastructurii necesare firmelor care vor colabora cu Nokia in productia si livrarea telefoanelor mobile. Fabrica din Jucu este a patra fabrica din Europa, alaturi de cele din Bochum in Germania, Komárom in Hungaria si Salo in Finlanda. Constructia a inceput in luna iunie 2007. La sfarsitul anului 2007 fabrica avea cca. 500 de angajati, urmand ca pe masura ce productia va castiga viteza sa se ajunga la cifra de 3000 de angajati la finele lui 2008. Salariul minim pentru un muncitor necalificat nu va depasi 170 de euro, in schimb, un technician va putea sa primesca aproximativ 238 de euro. Firma Nokia mai are si alte activitati in Romania. Astfel Divizia Nokia Enterprise Solutions functioneaza la Cluj din februarie 2006, dupa ce firma finlandeza a achizitionat compania de origine american Intellisync. In centrul de la Cluj lucreaza in acest moment 110 specialisti in domeniul IT. Principalele aplicatii dezvoltate aici sunt platformele care asigura organizarea si transmiterea in siguranta a datelor.

Fisiere in arhiva (1):

  • Comertul Exterior al Romaniei dupa anul 2007.doc

Alte informatii

FEAA anul II - Economie internationala