Comertul Exterior al Romaniei in Perioada 1998-2000

Imagine preview
(8/10 din 2 voturi)

Acest referat descrie Comertul Exterior al Romaniei in Perioada 1998-2000.
Mai jos poate fi vizualizat un extras din document (aprox. 2 pagini).

Arhiva contine 1 fisier doc de 13 pagini .

Iti recomandam sa te uiti bine pe extras si pe imaginile oferite iar daca este ceea ce-ti trebuie pentru documentarea ta, il poti descarca. Ai nevoie de doar 3 puncte.

Domeniu: Economie

Extras din document

Comertul exterior include toate schimburile de bunuri intre Romania si alte tari avand ca obiect importul de marfuri direct pentru consum, marfurile importate scoase din antrepozitele vamale sau zonale libere pentru a fi puse in consum, exportul de produse nationale, precum si exportul de marfuri importate declarate pentru consumul intern. De asemenea ,se cuprind: importurile temporare de bunuri straine pentru prelucrare in interiorul tarii si exportul de produse compensatoare dupa prelucrarea in tara; exporturile temporare de bunuri pentru prelucrare in alte tari si importurile de produse compensatoare dupa prelucrarea in afara tarii. In exporturi si importuri nu sunt incluse marfurile in tranzit (cu exceptia celor pentru prelucrare), marfurile achizitionate de organizatii internationale pentru utilizari proprii in Romania si marfurile pentru reparatii. Statistica comertului exterior studiaza volumul si structura exportului si importului pe grupe de marfuri si tari, precum si dinamica acestora. Datele valorice sunt exprimate in preturi FOB pentru exporturi si FOB si CIF pentru importuri. Pe ansamblul economiei nationale, activitatea de comert exterior si in primul rand exportul, reprezinta un element calitativ de apreciere a evolutiei activitatii economice.

Astfel asa cum se observa si din tabelul 1, exporturile FOB ale Romaniei, in anul 2000, s-au cifrat la 10366,5 milioane dolari americani, in crestere cu 21,9% fata de 1999 si cu 24,9% fata de 1998. Daca ne uitam ca in 1999 exporturile au crescut cu doar 2,4% fata de 1 9 9 8 , atunci putem spune ca intr-adevar anul 2000 a fost favorabil exportului pentru Romania.

Cresterea semnificativa inregistrata in 2000 s-a datorat, in special, cresterii exporturilor catre tarile aflate in tranzitie cu 43,0% fata de anul 1999 (catre tarile CEFTA exporturile au crescut cu 41,9%), cresterii cu 20,2% a exporturilor catre tarile in curs de dezvoltare si cu 18,8% catre tarile dezvoltate. Era si firesc ca in mare parte cresterea exportului sa se bazeze pe schimburile comerciale cu tarile aflate in tranzitie din punct de vedere economic, categorie in care este inclusa si Romania alaturi de unele state din centrul si sudul Europei, de Statele Baltice si de cele din Comunitatea Statelor Independente. Ele au fost grupate avandu-se in vedere nivelul general de dezvoltare economica actuala si in perspectiva. Insa, la nivel de ansamblu, intre tarile aflate in tranzitie se inregistreaza importante decalaje economice, culturale, unele tari fiind avantajate de pozitia lor geografica apropiata de Occident. Analizand structura exportului FOB a Romaniei in 1998, pe tipuri de tari, constatam ca 72,2% din exporturi sunt catre tarile dezvoltate, 16,2% catre tarile in curs de dezvoltare si 11,6% catre tarile in tranzitie. Comparativ cu acest an, in 2000 s-a modificat usor aceasta structura in avantajul comertului catre tarile aflate in tranzitie a carui pondere a crescut la 13,8%. Cu toate acestea cea mai importanta piata externa pentru exporturi ramane piata tarilor dezvoltate ce acopera 70,3% din totalul exporturilor FOB, din care 63,8% catre tarile U.E. si 3,7% catre SUA. Japonia este una din tarile dezvoltate cu care Romania nu se prea poate lauda cu dezvoltarea schimburilor economice, dovada in acest sens stand si datele referitoare la evolutia in perioada 1998/2000 a exportului, acesta scazand cu un ritm mediu anual de 2,7 milioane dolari americani.

Importurile CIF ale Romaniei in anul 2000 s-au cifrat la 13054,5 milioane dolari, in crestere cu 25,6% fata de 1999 si cu 10,3% fata de 1998.

Cresterea semnificativa inregistrata in 2000 s-a datorat, in special, cresterii importurilor cu 45,9% din tarile aflate in tranzitie, cresterii cu 37,4% a importurilor din tarile in curs de dezvoltare si cu 17,7% a celor dezvoltate.

Fisiere in arhiva (1):

  • Comertul Exterior al Romaniei in Perioada 1998-2000.doc

Alte informatii

Disciplina Economie internationala, FEAA