Comertul International

Imagine preview
(7/10 din 1 vot)

Acest referat descrie Comertul International.
Mai jos poate fi vizualizat un extras din document (aprox. 2 pagini).

Arhiva contine 1 fisier doc de 3 pagini .

Iti recomandam sa te uiti bine pe extras si pe imaginile oferite iar daca este ceea ce-ti trebuie pentru documentarea ta, il poti descarca.

Fratele cel mare te iubeste, acest download este gratuit. Yupyy!

Domeniu: Economie

Extras din document

1. 1. Subgrupa produselor alimentare

Înainte de cel de-al 2-lea razboi mondial, aceasta subgrupa detinea primul loc, ca pondere, în comertul international, din punct de vedere valoric. Dupa razboi, ponderea ei s-a redus treptat si în ultimul deceniu a reprezentat 9-10 % din comertul international.

Ritmul de crestere al productiei acestei subgrupe a fost relativ scazut, chiar negativ. Aceasta evolutie s-a datorat urmatoarelor cauze:

a) tarile dezvoltate si-au refacut acest sector al agriculturii, dupa cel de-al 2-lea razboi mondial, într-un timp scurt si l-au dezvoltat, asigurându-si aprovizionarea cu produse alimentare din productia proprie, concomitent cu reducerea importului de produse alimentare;

b) la rândul lor, tarile în curs de dezvoltare si-au redus exportul de produse alimentare din doua motive:

- a crescut consumul intern, datorita cresterii demografice;

- a crescut nivelul de trai.

c) multe tari în curs de dezvoltare, dupa câstigarea independentei politice, au trecut de la productia de monocultura la o productie diversificata si acest lucru a dus la participarea lor la comertul cu produse alimentare;

d) modificarea, în timp, a preturile la produsele agricole.

Din punctul de vedere al volumului fizic, comertul cu produse agricole a crescut în aceasta perioada, dar cu un ritm de crestere mai lent.

Au avut loc numeroase modificari si în structura productiei alimentare, evolutie determinata, în mai mica masura, de influenta revolutiei tehnico-ttiintifice si, în mai mare masura, de consumul alimentar al populatiei.

Tarile dezvoltate detin o pondere de » 70 % din comertul cu produse alimentare (atât la import, cât si la export), iar tarile în curs de dezvoltare » 30 %.

1. 2. Subgrupa materiilor prime

Din punct de vedere valoric, aceasta subgrupa a înregistrat, dupa al 2-lea razboi mondial, o însemnata scadere a ponderii sale valorice în comertul international. Astfel, daca înainte de razboi reprezenta 22 % din totalul comert, la nivelul anilor 1970 a ajuns la 11 %, pentru ca în a doua parte a deceniului 10 sa reprezinte doar 5 %.

Cauzele acestei evolutii au fost:

a. revolutia tehnico-stiintifica care a dus la procesul de industializare, la înlocuirea partiala a unor materii prime naturale, socotite clasice, cu altele noi, sintetice;

b. evolutia preturilor la materiile prime naturale;

c. politica constituirii stocurilor strategice de materii prime practicata de tarile dezvoltate participante la diverse blocuri militare.

Paralel cu scaderea ponderii valorice a subgrupei în comertul international, din punctul de vedere al volumului fizic, s-a produs o îmbogatire a nomenclatorului de materii prime prin introducerea în circuitul economic a unor noi materii prime naturale care si-au gasit utilizare ca urmare a revolutiei tehnico-stiintifice (materii prime folosite în industria atomica, diverse materiale rare utilizate în industria aerospatiului sau în electronica).

Fisiere in arhiva (1):

  • Comertul International.doc