Comertul intre Republica Moldova si Romania in Domeniul Asigurarilor

Imagine preview
(6/10 din 1 vot)

Acest referat descrie Comertul intre Republica Moldova si Romania in Domeniul Asigurarilor.
Mai jos poate fi vizualizat un extras din document (aprox. 2 pagini).

Arhiva contine 1 fisier doc de 8 pagini .

Iti recomandam sa te uiti bine pe extras si pe imaginile oferite iar daca este ceea ce-ti trebuie pentru documentarea ta, il poti descarca. Ai nevoie de doar 3 puncte.

Domeniu: Economie

Extras din document

Comerţul exterior al României cu Republica Moldova în domeniul Asigurărilor

Programe internationale

Asigurarea in context international este oferita in special prin completarea conditiilor de acoperire si a unor riscuri ce nu sunt prevazute in politele locale sau prin politele master.

Contractul de asigurare cu acoperire internationala prin care se pot completa conditiile de asigurare, reprezinta solutia unei protectii financiare adaptate diferitelor piete locale de asigurari.

Un program international este reprezentat de asigurarea creditelor la export prin care societatile de asigurari acopera riscul de insolvabilitate, riscul de neplata sau riscuri politice.

La nivel international exista diferente importante in ceea ce priveste conditiile de asigurare, legislatia, sau practicile folosite in fiecare tara. Aceste diferente pot fi intalnite in situatia in care de exemplu in unele state nu se pot incheia contracte de asigurare pentru acoperirea mai multor riscuri cuprinse in aceeasi polita sau perioada de asigurare este de mai mult de un an fara posibilitatea renuntarii la contract decat in anumite conditii.

In anumite tari exista obligativitatea incheierii contractelor de asigurari prin legislatia tarii respective iar in altele aceasta obligatie nu intervine decat in masura in care diferite riscuri trebuie acoperite prin organizatiile profesionale care solicita acoperirea raspunderii civile profesionale.

Polita de asigurare impotriva incendiului prin conditiile standard face diferente semnificative de la o tara la alta privind excluderea incendiului provocat datorita cutremurului de pamant sau a unei explozii. In Romania cumpararea unui program de asigurare international de la o societate de asigurari sau prin intermediul unui broker de asigurari din alta tara este posibila prin legislatia actuala doar in situatia in care nu exista un asemenea program disponibil la una din societatile de asigurari din tara noastra.

CSA colaboreaza cu autoritatea din Republica Moldova

Comisia de Supraveghere a Asigurarilor (CSA) si Inspectoratul de Stat pentru Supravegherea Asigurarilor si Fondurilor Nestatale de Pensii (ISSA) din Republica Moldova au incheiat în anul curent un Memorandum de colaborare privind cooperarea si schimbul de informatii in domeniul supravegherii asigurarilor.

"Piata asigurarilor din Republica Moldova, desi mica la momentul actual, are potential de crestere si, dupa toate semnalele primite, prezinta interes pentru unii asiguratori si brokeri de asigurare din Romania. Pentru o supraveghere eficienta a acelor entitati care isi extind afacerile in aceasta tara, un Memorandum de colaborare intre CSA si autoritatea similara din Republica Moldova era absolut necesar", a declarat Presedintele CSA, Angela TONCESCU, referindu-se la eveniment.

"ISSA si-a stabilit ca principale obiective reformarea sistemului de reglementare si supraveghere a asigurarilor si alinierea legislatiei la acquis-ul comunitar, astfel incat sa fie creata o atmosfera similara pietelor din Uniunea Europeana care sa contribuie inclusiv la atragerea investitiilor straine. Putem spune ca, prin acest Memorandum, Republica Moldova stabileste o relatie de colaborare nu numai cu Romania, ci, implicit, cu intreaga Comunitate Europeana, odata cu dobandirea de catre Romania a statutului de Stat Membru. In baza acestui document, ISSA va putea beneficia de experienta acumulata de CSA in procesul de adaptare a legislatiei europene la specificul pietei locale", a precizat Alexandru MUNTEANU, Director al ISSA.

La acest eveniment, care s-a desfasurat la sediul CSA, au participat, din partea Republicii Moldova, Alexandru MUNTEANU - Directorul ISSA, si Pavel CATER - Director al Biroului National Carte Verde. Partea romana a fost reprezentata de Presedintele CSA, Angela TONCESCU, si membri ai Consiliului.

Acest Memorandum reprezinta cadrul formal de cooperare dintre cele doua autoritati privind caile de comunicare, schimbul de informatii si asistenta in limitele impuse de lege si de reglementarile in vigoare, in scopul de a proteja interesele asiguratilor existenti si potentiali, precum si de a promova integritatea, stabilitatea si eficienta pietei asigurarilor. Discutiile privind semnarea acestui Memorandum au fost initiate in cursul lunii octombrie a.c., cu ocazia vizitei lui Dan CONSTANTINESCU, Membru al Consiliului CSA, la autoritatea din Chisinau.

Fisiere in arhiva (1):

  • Comertul intre Republica Moldova si Romania in Domeniul Asigurarilor.doc

Alte informatii

Comertul cu servicii, in special acel cu asigurari.REI, ASE