Comertul Mondial cu Produse Farmaceutice

Imagine preview
(8/10 din 1 vot)

Acest referat descrie Comertul Mondial cu Produse Farmaceutice.
Mai jos poate fi vizualizat un extras din document (aprox. 2 pagini).

Arhiva contine 1 fisier doc de 14 pagini .

Iti recomandam sa te uiti bine pe extras si pe imaginile oferite iar daca este ceea ce-ti trebuie pentru documentarea ta, il poti descarca. Ai nevoie de doar 4 puncte.

Domeniu: Economie

Extras din document

Comerţul mondial cu produse farmaceutice

Pentru prima dată in istorie, cheltuielile mondiale pentru medicamente prescrise prin reţetă au atins 600 de miliarde de dolari, chiar dacă cererea a scăzut sensibil in Europa si America de Nord.

Vanzările au crescut la nivel global cu 7%, la un total de 602 miliarde de dolari, potrivit unui studiu recent al IMS Health, companie de consultanţă în industria farmaceutică.

Statelor Unite le revine încă partea leului, cu un total de vanzari de 252 de miliarde de dolari anual, însă în SUA şi în celelalte nouă mari pieţe tradiţionale, vanzările au crescut timid, cu doar 5,7%.

În schimb, în China, Rusia, Coreea de Sud şi Mexic s-au înregistrat creşteri uriaşe ale vanzărilor de produse farmaceutice, cu până la 81%.

Cel mai bine se vând medicamentele care tratează diversele afecţiuni ale inimii, boli psihice şi colesterolul, dovada că timpurile în care trăim solicită puternic organismul uman. Nu trebuie uitat că pentru o companie producătoare de medicamente cel care cumpără este în primul rand client şi mai apoi pacient, motiv pentru care nume grele ca Pfizer, GlaxoSmithKline (GSK), Eli Lilly sau AstraZeneca au motive de bucurie.

Cele mai vândute medicamente din lume:

- LIPITOR - Tratează: colesterol in exces

- Producător: Pfizer

- Vanzări: $12,9 miliarde

- Creşterea anuală a cererii(procent): 6,4%

- PLAVIX - Tratează: boli de inima

- Producător: Bristol-Myers Squibb & Sanofi-Aventis

- Vanzări: $5,9 miliarde

- Creşterea anuală a cererii(procent): 16%

- NEXIUM - Tratează: afecţiuni ale inimii

- Producător: AstraZeneca

- Vanzări: $5,7 miliarde

- Creşterea anuală a cererii(procent): 16,7%

Piaţa farmaceutică mondială:

Potrivit IMS Health: dacă în anul 2007 piaţa farmaceutică mondială a crescut cu 6-7%, în 2008 ritmul de creştere va fi mai mic, de 5-6%, de peste 735 de miliarde de dolari. Explicaţia o constituie intensificarea incertitudinilor privind calitatea medicamentelor, preţurile şi accesul pe piaţă, precum şi problemele cu patentele, arată IMS Health.

În SUA şi pe principalele cinci pieţe din Europa, creşterea se va situa între 4% şi 5%, un nivel minim record pentru statul american, în timp ce în Japonia se estimeaza un avans şi mai mic, de 1%-2%, se arată într-un raport al companiei de cercetare a pieţei.

Printre factorii care contribuie la evoluţiile de pe piaţă se numără:

- programul federal de subvenţionare a costurilor, Medicare Part D, în SUA;

- expirarea patentelor pentru foarte multe produse originale;

- creşterea utilizării de medicamente generice, mai ieftine;

- intensificarea cercetărilor legate de siguranţă şi legislaţia din domeniul sănătăţii, care încetineşte sau chiar opreşte introducerea de noi medicamente.

Pieţele în dezvoltare, precum China, Brazilia, Mexic, Coreea de Sud, India, Turcia şi Rusia, vor înregistra un ritm de creştere cuprins între 12% şi 13% şi vor ajunge la o valoare cumulată de 85-90 miliarde dolari, evoluţie susţinută de facilitarea accesului la medicamentele generice, în contextul îmbunătăţirii sistemului de îngrijire primară, care a devenit accesibil şi în multe zone rurale ale acestor ţări, conform IMS Health.

Printre medicamentele care vor înregistra cele mai mari creşteri se vor afla produsele oncologice, antidiabeticele, agenţii respiratori şi antipsihoticele.

Creşterea valorică a medicamentelor generice, de 14%-15%, va fi cheia dinamicii pieţei în 2008, instituţiile plătitoare continuând să încurajeze consumul acestor produse, datorită bugetelor limitate acordate medicamentelor compensate.

Un ritm susţinut îl vor avea domeniile în care cererea nu este încă acoperită, în principal segmentele specializate precum oncologia şi biotehnologia, unde nu există constrângeri legate de presiunea preţurilor. Pe ansamblu, această piaţă va înregistra un avans anticipat de 14-15%, la 295-305 miliarde de dolari.

Totodată, vor fi lansate 29 de medicamente inovatoare. Printre acestea se vor număra noi medicamente oncologice pentru tratarea melanoamelor şi a leucemiei. Numai vânzările de medicamente oncologice ar putea depăşi în acest an 45 de miliarde de dolari, contribuind cu aproape 17% la creşterea pieţei.

Vânzările de antidiabetice ar putea avansa cu 9-10%, la 19-23 miliarde de dolari, ca urmare a îmbătrânirii populaţiei şi a incidenţei diabetului de tip II.

Problemele legate de drepturile de proprietate intelectuală ar putea avea efecte semnificative pe termen lung asupra proprietarilor de patente. Reformele adoptate de unele state, inclusiv în Statele Unite şi Europa, în privinţa legislaţiei referitoare la patente, acordarea de patente în India şi înăsprirea legislaţiei din China vor influenţa evoluţia pieţei şi anul viitor, sporind incertitudinile din industria farmaceutică, bazată pe activitatea de cercetare şi dezvoltare.

Dinamica anului 2008 va fi marcată de o perioadă de tranziţie. Pentru a ţine pasul cu schimbările, companiile trebuie să se reinventeze cu măsuri precum adaptarea reţelei de vânzări la viitorul portofoliu, optimizarea cheltuielilor comerciale şi protejarea faţă de probleme legate de preţuri, siguranţă şi drepturile de proprietate intelectuală.

Companiile farmaceutice vor fi nevoite să se adapteze şi la decalajul crescut dintre pieţele mature şi cele emergente, prin adoptarea unor noi practici şi strategii.

Fisiere in arhiva (1):

  • Comertul Mondial cu Produse Farmaceutice.doc