Companii Europene Reprezentative

Referat
8/10 (1 vot)
Domeniu: Economie
Conține 1 fișier: doc
Pagini : 5 în total
Cuvinte : 1704
Mărime: 16.99KB (arhivat)
Publicat de: Traian Pricop
Puncte necesare: 5

Extras din referat

In ultimul secol, puterea economica a Europei "a intrat la apa". Dominata de SUA, China si India in multe industrii, economia "batranului continent" s-a luptat sa tina pasul.

BusinessInsider a analizat cele mai mari companii din Europa pentru a afla in ce stadiu se afla.

Unele sunt corporatii care au avantaje isorice sau geografice (mai ales din punct de vedere al accesului la resurse naturale). Altele au reusit sa cresca cu ajutorul tehnologiilor de ultima ora.

1. Royal Dutch Shell

Royal Dutch Shell valoreaza 228 miliarde de dolari, in crestere cu 52 de miliarde de dolari fata de anul trecut.

Compania a urcat pe prima pozitie in topul marilor corporatii europene, dupa ce in 2010 ocupa locul 3.

2. Nestle

Compania elvetiana valoreaza 199 de miliarde de dolari, fata de 187 de miliarde in 2010. Nestle a fost detronata de Royal Dutch Shell in topul gigantilor europeni.

3. Gazprom

Locul 3 este ocupat de cea mai mare companie ruseasca din domeniul petrolului si gazelor, care a atins o valoare de 190 de miliarde de dolari. Rusii au reusit sa creasca de pe locul 7, ocupat anul trecut, cand valoarea Gazprom era de 137 de miliarde de dolari.

4. HSBC

Nici domeniul financiar-bancar nu o duce rau in Europa. HSBC, cea mai mare banca britanica, ocupa locul 4 in top, la fel ca in 2010. Valoarea HSBC este de 181 de miliarde de dolari, in crestere cu 5 miliarde de dolari fata de anul trecut.

5. Vodafone

Urmeaza telecomunicatiile, Vodafone urcand de pe locul 9 detinut anul trecut. Compania britanica valoreaza 145 de miliarde de dolari, cu 24 de miliarde mai mult decat in 2010.

Royal Dutch Shell

Shell este un nume cunoscut în întreaga lume atât ca furnizori de combustibili şi lubrifianţi, dar şi ca o companie ce realizează cercetări şi prospectări pe uscat şi pe apă, pentru a găsi noi zăcăminte de petrol şi gaze naturale, prelucrează şi distribuie gaze naturale, fabrică o gamă largă de produse chimice şi, în acelaşi timp, desfăşoară activităţi de cercetare şi inovare în domeniul noilor surse de energie: energia solară, geotermală, forţa vântului.

Grupul Royal Dutch Shell operează în peste 145 de ţări şi are aproximativ 135.000 angajaţi în întreaga lume. Prin asocierea practică a unui mini-magazin ce comercializează o gamă largă de produse, de la accesorii auto până la produse alimentare la fiecare staţie de alimentare cu carburant, Shell s-a implicat şi în comerţul cu amănuntul, reţeaua de magazine astfel formată depăşind de două ori pe cea a Mc’Donalds.

Istoria grupului Royal Dutch Shell începe la sfârşitul secolului XIX şi începutul secolului XX. În 1833, Marcus Samuel deschide în Londra un magazin ce vindea cochilii de scoici (engl.”shell”=scoică) şlefuite şi prelucrate cu multă măiestrie. Afacerea devine prosperă şi, cu ocazia unei excursii pe ţărmul Mării Caspice, fiul său întrevede oportunităţile exportului de petrol pentru iluminat şi gătit în Orientul Îndepărtat. Astfel, în 1892, concesionează un tanc petrolier cu ajutorul căruia exportă 4000 barili de petrol rusesc în Singapore şi Bangkok.

Între timp, ia naştere compania Royal Dutch în Olanda pentru a exploata câmpurile petroliere din Asia, deţinând, până în 1896, o flotă numeroasă pentru a concura compania britanică.

Royal Dutch Shell este denumirea care a luat naştere în urma asocierii, în1907, într-un holding format din compania olandeză Royal Dutch şi cea engleză Shell Transport & Trading Co. După fuziune, grupul s-a extins prin importante achiziţii în Europa, Africa şi cele două Americi.

Spre sfârşitul anilor ’80, 15% din producţia de energie a Europei era asigurată de folosirea gazelor naturale, jumătate din această cantitate fiind furnizată de grupul Shell, care se reorientează şi spre producţia de gaze lichefiate, fiind pionieri în acest domeniu, dar şi prelucrarea metalelor şi obţinerea oţelului. În acelaşi timp, compania a dezvoltat şi aplicat tehnologii de producţie noi, obţinând o serie de produse care au revoluţionat industria petrolului, a gazelor naturale , dar şi pe cea chimică.

Carburanţii şi lubrifianţii produşi azi de Shell sunt testaţi în cele mai riguroase condiţii, fiind folosiţi de firma Ferrari pentru monoposturile din Formula 1.

Repartiţia este 60% partea olandeză şi 40% Shell, asocierea fiind reală. Toate serviciile se găsesc în ambele sedii (Londra şi Haga), cu câteva excepţii: serviciile comerciale şi de dezvoltare ale companiei Shell sunt centralizate la Londra.

Preview document

Companii Europene Reprezentative - Pagina 1
Companii Europene Reprezentative - Pagina 2
Companii Europene Reprezentative - Pagina 3
Companii Europene Reprezentative - Pagina 4
Companii Europene Reprezentative - Pagina 5

Conținut arhivă zip

  • Companii Europene Reprezentative.doc

Te-ar putea interesa și

Managementul Resurselor Umane

1. Fundamentele teoretico-metodologice ale managementului comparat al resurselor umane Managementul comparat este o ştiinţă relativ nouă,...

Producerea și utilizarea biogazului pentru obținerea de energie

1.1.Energie regenerativă - 35 Miliarde Euro-Biogaz Al doilea raport al UE postaderare, din cadrul mecanismului de verificare şi cooperare cu...

Sisteme de Management pe Plan Internațional

Capitolul 1 Evoluţia managementului pe plan internaţional 1.1 Conceptul de management pe plan internaţional Managementul s-a manifestat ca...

Fundamentarea prețului produselor pe exemplul SC Contor Group SA

CAPITOLUL 1 PREZENTAREA FIRMEI 1.1. Istoric Societatea Contor Group S.A. – cu numele iniţial de Contor Zenner Romȃnia S.A. – a fost ȋnfiinţată...

Managementul inovării - becuri ecologice

1. Introducere Tema abordata de acest referat are in vedere sistemele de iluminat economice. Aceste corpuri de iluminat economice sunt produse de...

Integrarea rețelelor de transport aerian

Transporturile aeriene reprezintao arie de comert in care aeronavele sunt angajate pentru a transporta pasageri, marfa si posta. Companiile de...

Studiu de caz - drepturile refugiaților din Somalia

STUDIU DE CAZ Drepturile refugiaţilor din Somalia Obiectivele studiului de caz Studiul de caz realizat are menirea să prezinte următoarele...

Piețe de asigurare europene - piața Londrei și piața Lloyd's

I. PIETE DE ASIGURARE EUROPENE: Lucrarea de fata îsi propune o analiza a doua dintre cele mai importante piete de asigurare europene, piata...

Ai nevoie de altceva?