Comparatie intre Instrumentele de Politica Monetara Utilizate in Romania si UE

Imagine preview
(8/10 din 1 vot)

Acest referat descrie Comparatie intre Instrumentele de Politica Monetara Utilizate in Romania si UE.
Mai jos poate fi vizualizat un extras din document (aprox. 2 pagini).

Arhiva contine 1 fisier doc de 10 pagini .

Iti recomandam sa te uiti bine pe extras si pe imaginile oferite iar daca este ceea ce-ti trebuie pentru documentarea ta, il poti descarca. Ai nevoie de doar 5 puncte.

Domeniu: Economie

Extras din document

1. Scurt istoric al instrumentelor de politica monetara in Romania

Instrumentele de politica monetara constitue procedee pe care autoritatea monetara le pune in aplicare in scopul atingerii obiectivelor propuse, fiind mijloacele prin intermediul carora se actioneaza asupra variabilelor monetare. Putem grupa instrumentele de politica monetara in:

- Directe, cum sunt controlul creditelor, controlul ratei dobanzii si controlul valutar prin care sunt vizate posturi din bilantul bancilor comerciale;

- Indirecte, precum rezervele minime obligatorii, manevrarea ratei dobanzii, operatiunile pe piata libera, care regleaza pretul (rata dobanzii) si cantitatea (volumul creditelor) cu ajutorul mecanismelor de piata si vizeaza posturi din bilantul bilantul bancii centrale.

Analiza utilizarii instrumentelor de politica monetara in Romania are in vedere cateva momente si etape importante. O astfel de etapa o reprezinta trecerea de la sistemul monobancar la organizarea piramidala a acestuia cand Banca Nationala a exercitat un control direct asupra volumului si costului creditelor.

Un prim instrument il constituiau pana in anul 1997 facilitatile de refinantare si de depozit. Vreme de cinci ani, refinatarea constituise principala modalitate de injectare a lichiditatilor necesare sistemului bancar, o data cu modificarea conditiilor de pe piata monetara, aceasta inceteaza sa mai fie un instrument eficient deoarece Banca Nationala isi schimba pozitia de creditor net cu cea de debitor net.

Tabelul urmator pune in evidenta dinamica si strucura creditelor de refinatare acordate de BNR pana in 2000. Din tabel rezulta ca refinantarea a constituit instrumental cel mai putin eficace al politicii monetare.

Anul 2000 a constituit o premiera prin initiativa adoptata de un numar restrans de banci de a raspunde eforturilor BNR de sterilizare a surplusului de lichiditate prin apelarea la facilitatea de depozit, constituind depozite overnight in valoare de 1.292,6 mld lei. In anul 2001, chiar daca nu au capatat un caracter de regularitate, facilitatile de depozit au depasit valoarea de 3000 mld lei.

La 30 aprilie 2000 a intrat in vigoare “Regulamentul privind operatiunile pe piata monetara efectuate de Banca Nationala a Romaniei si facilitatile de creditare si de depozit acordate de aceasta bancilor”, ale carui prevederi intra in interdependenta cu elementele definite in documentatia generala referitoare la instrumentele de politica monetara, elaborate de Banca Central Europeana.

Potrivit noului Regulament, bancile comerciale pot utiliza facilitatea de creditare (marginal lending facility, in terminologia BCE) pentru a obtine lichiditati pe termen foarte scurt (overnight) de la Banca Nationala sub forma creditului lombard. Acordarea creditelor lombard este conditionata de colateralizarea acestora cu active eligibile pentru garantare, care trebuie sa acopere in proportie de 100 % creditul si dobanda si trebuie constituite pana in momentul acordarii creditului.

2. Instrumente de politica monetara utilizate in Romania

Prevederile in vigoare referitoare la utilizarea instrumentelor de politica monetara in Romania, rezultatul unor modificari si perfectionari realizate de-a lungul anilor, urmeaza continutul “Documentatiei privind instrumentele si procedurile de politica monetara” elaborate de BCE. Adaptarea metodologica a acestor instrumente, dublata de o aplicare practica riguroasa, care sa sprijine in adevaratul sens al cuvantului derularea politicii monetare de catre Banca Nationala a Romaniei, constituie modalitatea cea mai adecvata de atingere a obiectivelor de politica monetara si o preconditie de aderare a Romaniei la UE.

2.1 Operatiunile de open market (de piata monetara)

Operatiunile pe piata monetara (politica de open market) sunt utilizate pe scara larga la nivel international si detin un statut privilegiat in randul instrumentelor de politica monetara.

Fisiere in arhiva (1):

  • Comparatie intre Instrumentele de Politica Monetara Utilizate in Romania si UE.doc