Comportamentul Consumatorului

Imagine preview
(5/10 din 2 voturi)

Acest referat descrie Comportamentul Consumatorului.
Mai jos poate fi vizualizat un extras din document (aprox. 2 pagini).

Arhiva contine 1 fisier doc de 28 de pagini .

Profesor indrumator / Prezentat Profesorului: Ciobanu Oana

Iti recomandam sa te uiti bine pe extras si pe imaginile oferite iar daca este ceea ce-ti trebuie pentru documentarea ta, il poti descarca. Ai nevoie de doar 4 puncte.

Domeniu: Economie

Extras din document

A. Date despre produs

Orice consumator are un comportament specific fata de fiecare produs sau serviciu pe care îl utilizeaza. Acest comportament, precum si influentele asupra lui vor fi analizate în lucrarea de fata. Produsul avut în vedere este ciocolata.

Fiecare dintre noi a mâncat macar o data ciocolata. Unii o adora, iar pentru altii parca nici nu exista. Unii o consuma, altii doar o cumpara. Unii prefera o anumita marca, altii nu au preferinte stabile si le încearca pe toate. Unii prefera ciocolata alba, altii pe cea neagra. Unii vor cu crema, altii fara. Toate acestea depind de fiecare consumator în parte.

Dar oare cui trebuie sa-i multumim noi, fanii înraiti ai ciocolatei, pentru splendida idee de a fabrica acest produs delicios?! Cum a aparut ciocolata?!

Istoria ciocolatei începe odata cu descoperirea Americii. Când Cristofor Columb s-a întors din a patra sa calatorie în Lumea Noua, a adus regelui Ferdinand si reginei Izabela boabe de cacao. În timpul invaziei în Mexic a lui Hernan Cortes în 1519, indienii azteci au fost gasiti folosind boabe de cacao în prepararea unei bauturi regesti numita chocolatl, adica lichid fierbinte.Tratau aceasta bautura ca fiind mâncarea zeilor.Chocolatl era foarte amara, drept pentru care Cortes si însotitorii lui au emis ideea îndulcirii ei cu trestie de zahar. Tot ei au luat aceasta bautura în Spania si au îmbunatatit-o punându-i scortisoara si vanilie. Au observat ca bautura are un gust mai bun daca este servita fierbinte. Noua bautura a prins foartre bine mai ales în rândul aristocratilor spanioli. Spaniolii au început sa planteze cacao în coloniile lor dând nastere unei afaceri prospere. Ei au tinut secreta aceasta afacere sute de ani, dar niste calugari spanioli au lasat secretul sa scape. Aceasta bautura s-a raspândit repede în Europa si în 1657 a aparut una dintre cele mai faimoase case englezesti de ciocolata.

În 1828 au aparut tehnici mecanizate de macinare a boabelor de cacao care a dus lamscaderea pretului ciocolatei, aceasta fiind si îmbunatatita pentru prin presare era stoarsa grasimea continuta de boabele de cacao.

În secolul XIX au avut loc doua mari revolutii în instoria ciocolatei: o companie engleza a produs prima ciocolata solida de mâncat, ciocolata fondanta, fina si matasoasa, iar în 1876 elvetianul Daniel Peter a introdus laptele în ciocolata si a creat un produs care si astazi aduce bucurie: ciocolata cu lapte.

În America a avut un mare success si s-a dezvoltat foarte repede. În present guvernul American îi recunoaste rolul. Ciocolata face parte din ratia soldatilor americani înca din timpul celui de-al doilea razboi mondial si este nelipsita din dieta astronautilor.

Astazi ciocolata face parte mai mult sau mai putin din viata fiecaruia. În general ciocolata place foarte mult copiilor, dar în cantitate prea mare duce la sticarea dintisorilor prin aparitia cariilor. Cantitatile exagerate de ciocolata duc si la aparitia unor boli determinate de o cantitate mare de zahar.

Însa, daca este consumata cu moderatie si în cadrul unei alimentatii echilibrate, poate avea un rol pozitiv asupra sanatatii. Mai mult, ciocolata poate fi folosita cu succes de toti cei care vor sa se îngrase si sa-si amelioreze digestia. Cacaoa si ciocolata sunt renumite în combaterea anemiei, stimularea creierului, cresterea longevitatii. Cercetarile au demonstrat ca exista o corelatie între pofta de ciocolata si nevoia de magneziu a corpului si ca ciocolata stimuleaza sistemul nervos al bolnavilor slabiti sau epuizati. Ciocolata este recomandata celor care depun un efort fizic sau intelectual crescut.

Ciocolata are efecte benefice pentru sanatate numai daca oamenii o consumÎ cu masura.

B. Date despre oferta

În urma cu 15 ani, în România nu existau hipermarketuri, supermarketuri si nici macar magazine mai mari în care sa-ti faci aprovizionarea saptamânala dintr-o lovitura. Ca sa cumperi o ciocolata te duceai la boutique-ul de la colt si nu trebuia sa faci eforturi prea mari ca sÎ o gasesti pe raft. Erau doar câteva marci. Acum te apuca ameteala daca stai în fata unui stand de supermarket pe care este expusa ciocolata. Zeci de sortimente, cu zeci de arome, cu nume mai mult sau mai putin exotice.

Marcile de ciocolata de pe piata româneasca pot fi clasificate în 3 clase: clasa premium, clasa medie si cea economica. Diferentierea dintre ele este facuta, dupa cum si denumirea poate sugera, mai ales de pretul ciocolatelor din fiecare clasa si într-o masura mai redusa de calitatea lor. Iata care sunt ciocolatele apartinând fiecarei grupe pe piata româneasca:

Fisiere in arhiva (1):

  • Comportamentul Consumatorului.doc