Comportamentul Consumatorului

Imagine preview
(7/10 din 1 vot)

Acest referat descrie Comportamentul Consumatorului.
Mai jos poate fi vizualizat un extras din document (aprox. 2 pagini).

Arhiva contine 1 fisier doc de 7 pagini .

Iti recomandam sa te uiti bine pe extras si pe imaginile oferite iar daca este ceea ce-ti trebuie pentru documentarea ta, il poti descarca. Ai nevoie de doar 3 puncte.

Domeniu: Economie

Extras din document

Consumatorul – definitie si trãsãturi

Consumator este o persoanã sau o gospodãrie care cumpãrã bunuri si servicii pentru satisfacerea dorintelor sau a nevoilor. Toti indivizii si toate familiile sunt consumatori. Indiferent de forma de venit pe care o obtin sau de care beneficiazã, cheltuirea venituluipentru acoperirea diferitelor trebuinte si nevoi face din fiecare un consumator.

Fiecare individ apreciazã, într-o anumitã mãsurã, are va fi venitul sau valoric, în decursul unei perioade de timp. În acelasi timp, fiecare persoanã are o anumite cunostinte si poate întelege diferitele notiuni despre bunurile si serviciile pe care doreste sã le cumpere. Astfel, obiectivul oricãrui individ se concretizeazã în acela de a cheltui venitul, limitat, de care dispune pentru a cumpãra acea combinatie de bunuri si servicii care îi pot aduce o satisfactie maximã.

Un consumator obtine o anumitã satisfactie sau utilitate prin consumarea unor bunuri, în decursul unei perioade de timp. Totalitatea bunurilor economice pe care le consumã un individ în decursul unei perioade de timp poartã denumirea de pachet de bunuri. Pentru a atinge obiectivul sãu -maximizarea satisfactiei sau utilitãtii prin folosirea unui venit monetar (valoric) dat- consumatorul trebuie sã fie capabil de a compara diferitele pachete de bunuri pe care le-ar putea alege si sã stabileascã o anumitã ordine a preferintelor sale. Se considerã faptul cã orice consumator preferã întotdeauna sã consume mai mult decât mai putin si cã, dacã oricare douã pachete de bunuri îi dau aceeasi satisfactie, consumatorul este indiferent în alegerea unuia din cele douã pachete de bunuri.

Termenul de «consumator» este adesea folosit pentru a descrie douã categorii diferite de entitãti de consum: consumatorul personal si consumatorul organizational.

Consumatorul personal este acel individ care cumpãrã bunuri si servicii pentru: uzul sãu propriu (pastã de dinti, sãpun, parfum etc.), folosintã în gospodãrie (vase, set de tacâmuri, aparate electronice), pentru un anumit membru al gospodãriei sau un cadou pentru o altã persoanã(o carte). Astfel, bunurile sunt cumpãrate pentru a fi introduse în consumul final al unor indivizi, denumiti consumatori finali.

Consumatorul organizational cuprinde atât entitãtile(întreprinderile) al cãror scop principal este obtinerea de profit, cât si organizatiile non-profit, agentii guvernamentale (locale sau nationale) si institutii de stat: scoli, biserici, spitale etc.

Comportamentul consumatorului – domeniu de studiu al economiei

Ca domeniu distinct al cunoasterii, primele studii privitoare la comportamentul consumatorului apar la mijlocul anilor `60. Pânã atunci, investigarea comportamentului consumatorului a fost consideratã un domeniu aplicativ psihologiei.

Comportamentul consumatorului poate fi definit ca reprezentând totalitatea actelor decizionale, realizate la nivel individual sau de grup, legate direct de obtinerea si utilizarea de bunuri si servicii, în vederea satisfacerii nevoilor actuale si viitoare, incluzând procesele decizionale care preced si determinã aceste acte. Notiunea de «comportamentul consumatorului» se referã la comportamentul pe care consumatorii îl manifestã în cercetarea pentru cumpãrare, evaluare, folosire si debarasare de unele bunuri si servicii, de la care ei se asteaptã sã le satisfacã nevoile si trebuintele pe care le au la un anumit moment dat. Pentru societatea contemporana, în care progresul tehnico- stiintific tinde în multe domenii sa înlocuiasca producatorul - om cu producatorul - masina, devine foarte importanta si semnificativa studierea comportamentului de consum, cu atât mai mult cu cât resursele rare cu întrebuintari alternative, pe care societatea umana le are la dispozitie, impun producerea numai a acelor bunuri si servicii care satisfac nevoile în cantitatile necesare. De aceea, cunoasterea si explicarea comportamentului de consum si cumparare a devenit o necesitate stringenta, ignorarea modului de manifestare a acestuia, producând grave dezechilibre.

O acceptiune generalã a teoreticienilor acestui domeniu este aceea cã studiul comportamentului consumatorului trebuie tratat ca un sistem, în centrul cãruia se aflã fiinta umanã. O sintezã edificatoare a acestui mod de tratare este oferita de Philip Kotler, care a transpus problematica legatã de comportamentul consumatorului în limbaj cibernetic. Potrivit acestei abordãri, comportamentul consumatorului apare ca o «iesire», respectiv ca un rezultat al unor «intrãri» receptionate, evaluate si prelucrate de fiinta umanã.

Fisiere in arhiva (1):

  • Comportamentul Consumatorului.doc

Alte informatii

UNIVERSITATEA TRANSILVANIA BRASOV FACULTATEA DE STIINTE ECONOMICE