Comportamentul Consumatorului

Imagine preview
(6/10 din 1 vot)

Acest referat descrie Comportamentul Consumatorului.
Mai jos poate fi vizualizat un extras din document (aprox. 2 pagini).

Arhiva contine 1 fisier doc de 6 pagini .

Iti recomandam sa te uiti bine pe extras si pe imaginile oferite iar daca este ceea ce-ti trebuie pentru documentarea ta, il poti descarca. Ai nevoie de doar 3 puncte.

Domeniu: Economie

Extras din document

Preferintele si alegerea consumatorului

“Cheia principala a reusitei in afaceri este buna

apreciere a nevoilor consumatorului.Orice eroare de

apreciere costa scump…Intr-o economie de piata cea care

da semnalul productiei este cererea solvabila.De aceea,

este de dorit ca piata sa fie lasata sa functioneze liber…

Totusi,libera alegere a consumatorului este limitata de stat,

de producatori si de alti consumatori”.(Michel Didier)

Ca fiinta rationala si afectiva,consumatorul isi stabileste,in fiecare moment al existentei sale,unul sau mai multe programme de consum.Altfel spus el isi ordoneaza rational preferintele.

Programul de consum reprezinta specificarea unor cantitati anumite din bunuri diferite(x,y,……w),care-i asigura unui consumator dat o anumita utilitate(satisfactie).

Programele de consum ale fiecarui consumator sunt influentate de :

-factori generali,izvorati din nivelul dezvoltarii,din structurile economice si din mediul econimico-social si natural in care el exista ;

-statutul social si situatia familiala a consumatorului,nivelul sau de cultura si civilizatie ;

-incidentele fenomenului de „inducerea” nevoilor ,formarea si dezvoltarea nevoilor umane fiind unul din cele mai complexe procese

-orientarea consumului prin mass-media,prin reclama si publicitate,prin moda si imitatie,etc.

Cu toate acestea multiple determinari si influente ,programele de consum raman individuale si subiective.Aceasta este una din ipotezele de baza ale analizei comportamentului consumatorului

Echilibrul si alegerea consumatorului

Actionand sub impulsul preferintelor sale consumatorul se confrunta insa cu anumite restricti economice.Dintre acestea ,doua sunt cele mai importante :venitul disponibil destinat consumului si preturile bunului.Ambele restrictii sunt considerate variabile independente si exogene in raport cu decizia (puterea)consumatorului.

Efectele unei modificari de pret

Pentru a studia efectul unei modificari de prêt sa presupunem ca pretul bunului x scade,ceteris paribus.Se observa ca atunci cand pretul unuia dintre bunuri scade,dreapta bugetului se deplaseaza,devenind mai putin abrupta,nu ramane paralela cu cea initiala,reflectand scaderea pretului relativ a lui x.

Efectul scaderii pretului asupra punctului de echilibru al consumatorului,este ilustrat in figura :el se deplaseaza din punctul A in punctul B.Linia punctata AB este denumita curba pret-consum.Scaderea pretului lui x duce la cresterea cererii consumatorului de la doua la sase unitati.Ar fi doua posibile motive pentru acest fapt:

a) atunci cand pretul lui x scade el devine relativ mai ieftin,iar y devine ralativ mai scump.De aceea consumatorul este inclinat sa inlocuiasca pe y cu x.Acest fenomen se numeste efect de substitutie a modificarii pretului.

Fisiere in arhiva (1):

  • Comportamentul Consumatorului.DOC