Comportamentul Consumatorului

Imagine preview
(7/10 din 1 vot)

Acest referat descrie Comportamentul Consumatorului.
Mai jos poate fi vizualizat un extras din document (aprox. 2 pagini).

Arhiva contine 1 fisier doc de 8 pagini .

Iti recomandam sa te uiti bine pe extras si pe imaginile oferite iar daca este ceea ce-ti trebuie pentru documentarea ta, il poti descarca. Ai nevoie de doar 3 puncte.

Domeniu: Economie

Extras din document

Comportamentul consumatorului constituie un sistem complex de manifestări-atitudini, motivaţii, decizii ale personalităţii umane în cadrul procesului de cumpărare a mărfurilor şi serviciilor în cadrul procesului de consum. Comportamentul constituie reacţia individului la stimuli, la diferite variabile endogene şi exogene. Atât în procesul de cumpărare cât şi în cel de consum, comportamentul implică acţiuni succesive sau concomitente pentru selectarea alternativelor concretizate în decizii favorabile sau nefavorabile cumpărării (consumului).

Determinarea corectă a reacţiilor consumatorului la caracteristicile produsului, la nivelul şi evoluţia preţului, la alegerea canalelor de distribuţie şi a politicilor promoţionale conduce la obţinerea unui important avantaj în faţa concurenţei.

Deciziile de cumpărare sunt tot mai mult influenţate de înţelegerea corectă a relaţiilor dintre stimulii de marketing şi răspunsul consumatorului.

Stimuli exteriori Consumatorul Răspunsul consumatorului

De marketing De mediu Caracteristicile consumatorului Procesul de decizie al consumatorului Alegerea produsului

Alegerea mărcii

Momentul achiziţiei

Cantitatea cumpărată

Produs

Preţ

Distribuţie

Promovare

Economici

Tehnologici

Politici

Culturali

Stimulii de marketing şi cei ai mediului acţionează asupra cumpărătorului influenţând deciziile acestuia. Rezultatul final îl constituie dezvoltarea răspunsurilor observabile ale cumpărătorului: alegerea produsului, alegerea mărcii, alegerea vânzătorului, timpul achiziţiei şi cantităţile cumpărate.

1. Factorii care determină comportamentul consumatorului

Achiziţiile cumpărătorului sunt puternic influenţate de factori culturali, sociali, personali şi psihologici.

CULTURALI SOCIALI PERSONALI PSIHOLOGICI CUMPĂRĂTOR

Cultură

Componente culturale

Clasa socială Grupuri sociale

Familia

Roluri şi statut Vârstă

Ocupaţia

Educaţie

Experienţă

Situaţie economică

Stil de viaţă Motivaţie

Imagine despre sine

Atitudini

Factorii culturali influenţează semnificativ comportamentul de cumpărare prin:

♠ Cultură

Studiile antropologice arată că un individ poate fi bine caracterizat dacă se cunoaşte nivelul său de cultură. Cultura imprimă grupurilor de persoane comportamente, convingeri. Valorile culturale moştenite sau acumulate pot constitui puternici factori explicativi ai existenţei sau lipsei vânzărilor. Locul de naştere, convingerile morale şi religioase sunt caracteristici culturale care orientează consumul.

♠ Comportamente culturale

În interiorul unui grup cultural relativ omogen există mai multe tipuri relevând grupe diferite constituite în funcţie de:

- naţionalitate, care genrează anume preferinţe, opinii, comportamente faţă de unele produse alimentare şi de vestimentaţie sau faţă de unele servicii;

- religie, care impune credincioşilor anumite restricţii alimentare sau în unele perioade recomandări exprese pentru consumul unor alimente;

- regiune, care diferenţiază consumatorii mai ales pentru anumite tipuri de produse; astfel locuitorii zonelor de munte au cerinţe speciale de îmbrăcăminte călduroasă pentru iernile grele şi lungi, alimentaţie cu un bogat conţinut caloric, băuturi tari etc.

- vârstă, tinerii, adulţii, persoanele peste 50 de ani nu au aceleaşi dorinţe de consum, ei apelând chiar şi la distribuitori diferiţi.

Fisiere in arhiva (1):

  • Comportamentul Consumatorului.doc