Comportamentul de Monopol

Imagine preview
(5/10)

Acest referat descrie Comportamentul de Monopol.
Mai jos poate fi vizualizat un extras din document (aprox. 2 pagini).

Arhiva contine 1 fisier doc de 30 de pagini .

Profesor indrumator / Prezentat Profesorului: Prof. univ. Naiana Tarca

Iti recomandam sa te uiti bine pe extras si pe imaginile oferite iar daca este ceea ce-ti trebuie pentru documentarea ta, il poti descarca.

Fratele cel mare te iubeste, acest download este gratuit. Yupyy!

Domeniu: Economie

Extras din document

COMPORTAMENTUL DE MONOPOL

Pe o piata conventionala exista, în mod caracteristic, câteva firme care vând un produs identic. Orice încercare din partea unei firme de a vinde produsul sau la un pret mai mare decât cel al pietei determina consumatorii sa abandoneze firma cu preturi ridicate în favoarea concurentilor acestora. Pe o piata de monopol exista doar o singura firma ce vinde un produs dat. Când un monopolist ridica pretul, el pierde câtiva, dar nu toti clientii.

În realitate, cele mai multe piete se situeaza undeva între cele doua extreme. Daca o benzinarie dintr-un orasel ridica pretul la care vinde benzina si îsi pierde pe cei mai multi dintre clientii sai, e rational sa gândim ca aceasta firma se comporta ca una concurentiala. Daca un restaurant din acelasi orasel, ridica pretul si îsi pierde doar pe câtiva dintre clientii sai, e rational sa ne gândim ca acest restaurant are ceva putere de monopol.

Daca o firma are ceva putere de monopol, ea are mai multe optiuni decât o firma de pe o piata cu concurenta perfecta. Spre exemplu, ea poate folosi strategii mai complicate de pret si de marketing decât o firma de pe o piata concurentiala. Sau poate încerca sa-si diversifice produsul de cele vândute de concurentii sai pentru a-si spori si mai mult puterea pe piata.

În acest capitol vom examina cum pot firmele sa-si sporeasca si sa-si exploateze puterea pe piata.

Fisiere in arhiva (1):

  • Comportamentul de Monopol.DOC