Comportamentul Uman - O Abordare Economica

Imagine preview
(7/10 din 3 voturi)

Acest referat descrie Comportamentul Uman - O Abordare Economica.
Mai jos poate fi vizualizat cuprinsul si un extras din document (aprox. 2 pagini).

Arhiva contine 1 fisier doc de 12 pagini .

Iti recomandam sa te uiti bine pe extras, cuprins si pe imaginile oferite iar daca este ceea ce-ti trebuie pentru documentarea ta, il poti descarca. Ai nevoie de doar 5 puncte.

Domeniu: Economie

Cuprins

Introducere 2
Comportamentul uman. O abordare economicÎ 4
“Concurenta si democratie” 4
“CrimÎ si pedeapsÎ. O abordare economicΔ 5
Concluzii 11
Bibliografie: 12

Extras din document

Introducere

Gary Stanley Becker ( nÎscut pe 2 decembrie 1930) este economist si laureat la Premiul Nobel. NÎscut n Pottsville, Pennsylvania, Becker a obtinut un master la Princeton n 1951 si doctoratul la Universitatea Columbia n 1951. Apoi s-a intors n Chicago unde a lucrat cu departamentul de economie si sociologie, apoi a absolvit o scoalÎ de management si afaceri. Becker a câstigat medalia John Bates Clark n 1967, a fost nominalizat la Premiul Nobel n economie n 1922 si in 2007 a obtinut Medalia PrezidentialÎ a LibertÎtii.

Becker a fost unul dintre primii economisti sÎ ramifice ceea ce era considerat ca fiind subiecte traditionale care apartin sociologiei, incluzând discrimnarea rasialÎ, crima, organizarea familiei si dependenta de droguri. Este cunoscut pentru argumentarea sa conform cÎreia diferitele tipuri de comportament uman pot fi vÎzute ca fiind rationale si maximalizatoare a utilitÎtii. Abordarea sa poate include comportamentul altruistic ca definiind utilitatea adecvatÎ indiviziilor. De asemenea, face parte din exponentii cei mai importanti ai studiului capitalului uman. Becker este creditat pentru “teoria copilului putrezit ”. Este cÎsÎtorit cu Guity Nashat, o istoricÎ a Orientului mijlociu ale cÎrei cercetÎri au furnizat informatii importante pentru propriile cercetÎri si studii.

Incepând cu pionieratul sÎu n aplicatii economce legate de discriminÎri rasiale, Gary Becker a arÎtat cÎ o abordare economicÎ poate oferi o bazÎ importantÎ pentru ntelegerea comportamentului uman. Având ca moto un citat din George Bernard Shaw, Economia este arta de a obtine maximul de la viatÎ, abordarea economicÎ a comportamentului uman este vÎzutÎ de Gary Becker ca perspectiva distinctÎ, în relatie cu disciplinele de granitÎ (sociologice, psihologice, antropologice, politice sau genetice). Eseurile cuprinse în volum pun în evidentÎ principalele atribute ale modului de gândire economic, asumând întelegerea comportamentului uman mai explicit si mai extensiv decât alte moduri de abordare. Cu toate cÎ si variabilele noneconomice, tehnicile si descoperirile din alte domenii contribuie semnificativ la intelegerea comportamentului uman, autorul demonstreazÎ faptul cÎ abordarea economicÎ oferÎ un cadru unitar pentru ntelegerea acestui comportament. ntr-o varietate importantÎ si abordabilÎ de eseuri Becker aplicÎ aceastÎ tehnicÎ unor aspecte variate ale activitÎtii umane, inclusiv interactiunile sociale, crima si pedeapsa, cÎsÎtoria, fertilitatea si activitatea umanÎ. Munca sa este esentialÎ n economie si este notabilÎ pentru abordarea surprinzÎtoare a economiei n legÎturÎ cu activitatea umanÎ. Poate nici un economist contemporan nu a contribuit mai mult n extinderea zonei de interes a economiei precum Becker.

Comportamentul uman. O abordare economicÎ

“Comportamentul uman. O abordare economicΔ trateazÎ relatiile dintre principalele forme de manifestare ale personalitÎtii si activitÎtilor umane si economice. Capitolul trei abordeazÎ acest concept din punctul de vedere al concurentei, democratiei, crimei si pedepsei. n acest sens el este mpÎrtit n douÎ pÎrti : “ConcurentÎ si democratie” si “CrimÎ si pedeapsÎ : O abordare economicΔ.

“Concurenta si democratie”

AceastÎ parte reprezintÎ analiza comparativÎ dintre piata cu o concurenta perfectÎ si sistemul democratiei perfecte. Evident cele douÎ notiuni sunt interdependente deoarece parametrii concurentei determinÎ dezvoltarea economicÎ si preferintele votantilor, iar cea de a doua creeazÎ cadrul legilativ pentru desfÎsurarea activitÎtiilor economice si sanctioneazÎ actele economice ilicite.

Fisiere in arhiva (1):

  • Comportamentul Uman - O Abordare Economica.doc