Comunicarea Manageriala

Imagine preview
(7/10 din 2 voturi)

Acest referat descrie Comunicarea Manageriala.
Mai jos poate fi vizualizat un extras din document (aprox. 2 pagini).

Arhiva contine 1 fisier doc de 8 pagini .

Profesor indrumator / Prezentat Profesorului: Marinică Dobrin

Iti recomandam sa te uiti bine pe extras si pe imaginile oferite iar daca este ceea ce-ti trebuie pentru documentarea ta, il poti descarca. Ai nevoie de doar 4 puncte.

Domeniu: Economie

Extras din document

1.Sistemul informational reprezinta acel sistem de prelucrare a informatiilor, împreuna cu resursele organizationale asociate, cum sunt resursele umane, tehnice si financiare ce furnizeaza si distribuie informatia. Informatia reprezinta elementele de noutate despre un fenomen, proces, etc.

Informatiile analitice semnaleaza fapte si evenimente culese direct de la surse, fara nici o interventie.

Informatiile sintetice exprima situatii rezultate din confruntari cu alte informatii, generalizari, interpretari.

Semnalul este o manifestare fizica propagata prin mediul productiv-economic dat. De regula, notiunea de semnal se utilizeaza într-un sens mai restrâns, excluzând manifestarile care afecteaza procesul de transmisiune, numite perturbatii.

Mesajul este forma fizica în care emitatorul codifica informatia, poate fi un ordin, o idee, un gând. Mesajul are ca obiectiv informarea, convingerea, impresionarea, amuzarea, obtinerea unei actiuni. Mesajul este supus unui proces de codificare si decodificare dintre cele doua persoane, emitatorul codifica mesajul trimis iar receptorul decodifica mesajul primit.

Sursa (emitatorul) este initiatorul comunicarii, cel care elaboreaza mesajul. El alege mijlocul de comunicare si limbajul astfel încât receptorul sa–i înteleaga mesajul formulat. Emitatorul are dreptul de a alege receptorul cu care doreste sa comunice.

Utilizatorul(receptorul) este destinatia finala la care trebuie sa ajunga mesajul.

Canalul(mijlocul de comunicare) este drumul parcurs de mesaj dinspre emitator spre receptor. El este reprezentat de totalitatea mijloacelor destinate transmiterii semnalului. Prin mijloace se întelege atât aparatura, cât si mediul prin care se efectueaza transmisia mesajului.

Modularea reprezinta transformarea mesajului într-un semnal, cu scopul de a facilita transmiterea prin mediul dat sau de a realiza transmisiuni multiple cu continut extins în acelasi mediu.

Demodularea este transformarea inversa modularii. În firma, semnalele primite din exterior sunt transformate în mesaje, ce se supun prelucrarii în sistemul informational-decizional.

Codificarea reprezinta conversia în cuvinte a gândurilor pe care emitatorul vrea sa le exprime.

Decodificarea de catre receptor reprezinta informatia inversa codificarii, respectiv interpretarea cuvintelor si întelegerea mesajului pe care acestea le contin.

2.Comunicarea manageriala

Comunicarea manageriala este un proces fundamental de interactiune reciproca bazat pe feed-back, în care managerii de la orice nivel transmit idei, sentimente, decizii subordonatilor cu posibilitatea verificarii manierei de receptare a mesajului de catre acestia. Ea influenteaza si modifica perceptii, atitudini, comportamente, sentimente, opinii ale indivizilor si ale grupurilor si de aceea constituie o cale prin care oamenii îsi coreleaza în mod sinergic eforturile.

Comunicarea manageriala este o forma de comunicare interumana definita si caracterizata a fi:

-un instrument de conducere cu ajutorul careia managerul îsi poate exercita atributele speciale: prevedere, organizare, antrenare, coordonare, control;

- partea din procesul de conducere prin care managerul întelege pe subordonati, facându-se înteles de acestia;

- un auxiliar al conducerii care pune în circulatie informatii despre rezultatele deciziilor care se reîntorc la centrul de decizie, facând astfel posibila punerea de acord a executiei cu obiectivele si a rezultatelor cu planificarea;

- orientata nu numai spre transmiterea mesajelor, ci si spre schimbarea mentalitatilor si adaptarea psihologica a acestora la obiectivele alese.

“Comunicarea este pentru oameni ca apa pentru pesti” (Stephen Covey)

Comunicarea nu înseamna numai transmiterea de mesaje, informatii, fara o implicare a participantilor la acest proces. Numai daca interlocutorii asculta atent interventiile celorlalti si decid de comuna acord se poate spune ca acestia comunica. Comunicarea se caracterizeaza prin aceea ca:

-are întotdeauna un obiectiv concretizat în cerinta de a influenta gândirea, sentimentele si comportamentul interlocutorului;

-obiectivul comunicarii este îndeplinit daca mesajul emis este auzit, înteles si receptat de catre receptor;

-este un proces dinamic si ireversibil;

-este un dialog în ambele sensuri între emitator si receptor, cuprinzând întelegerea de catre ambele parti a problemelor prin schimbul de informatie.

În activitatea sa concreta, managerul are diferite roluri, în functie de modul în care comunica, si anume:

-roluri interpersonale, care sunt exprimate în relatiile sale cu angajatii. Managerul poate fi: lider, persoana de legatura sau figura de reprezentare;

-roluri informationale, concretizate în actiunile de creare si dezvoltare a retelei informationale, putând fi: monitor, diseminator de informatii sau purtator de cuvânt;

-roluri decizionale, manifestate în momentele alegerii variantei optime, rolul sau fiind de: întreprinzator, rezolvator de disfunctionalitati, responsabil cu alocarea resurselor sau negociator.

Comunicarea scrisa cuprinde rapoarte, scrisori, note si alte documente bazate pe cuvântul scris. În raport cu comunicarea verbala, are avantajul pastrarii facile a informatiilor, acestea putând fi citite ori de câte ori este nevoie. Dezavantajele constau în consumul mai mare de timp, ceea ce implica un numar mai mare de posturi în realizarea comunicarii.

Comunicarea verbala(orala) are un rol major în activitatea managerilor. Eficienta comunicarii verbale depinde însa de mai multi factori:

Fisiere in arhiva (1):

  • Comunicarea Manageriala.doc

Alte informatii

Universitatea Spiru Haret Facultatea de Management Financiar-Contabil Semestrul I- Master on-line, Produse, servicii si instrumente financiare in contextul UE Disciplina: Economia si gestiunea firmei