Comunicarea Non-Verbala

Referat
8/10 (2 voturi)
Domeniu: Economie
Conține 1 fișier: doc
Pagini : 8 în total
Cuvinte : 3092
Mărime: 21.86KB (arhivat)
Publicat de: Visarion Duma
Puncte necesare: 0
Universitatea “Alexandru I. Cuza”, Iasi FEAA

Extras din referat

Oamenii, dar si plantele sau animalele trebuie sa comunice pentru a trai. Ca sa transmita mesaje si sa faca schimb de informatii, natura le-a oferit diferite mijloace.

Comunicarea nu se limiteaza la cuvintele unei limbi. Plantele si animalele nu vorbesc. Cu toate acestea, ele comunica. Astfel, plantele transmit mesaje prin intermediul mirosurilor si al culorilor, la fel ca animalele si oamenii. Fiintele umane transmit informatii si prin pozitia corpului, prin gesturi si infatisare. Aceasta este comunicarea nonverbala.

Prin comunicarea nonverbala intelegem ”transmiterea voluntara sau involuntara de informatii si exercitarea influentei prin intermediul elementelor comportamentale si de prezenta fizica a individului sau ale altor unitati sociale(grupuri sau unitati umane), precum si perceptia si utilizarea spatiului si timpului ca si artefactelor”(S. Chelcea).

Comunicarea nonverbala este comunicarea fara cuvinte si este de doua feluri:comunicarea paraverbala si limbajul trupului.

Limbajul trupului are cel mai puternic efect asupra celorlalti.Mehrabain-cercetator american a cercetat fenomenul si a ajuns la concluzia ca un interlocutor este impresionat de cuvinte in proportie de 8%, de intonatie 23% si de limbajul trupului in proportie de 69%.

Limbajul trupului imprima si nota atmosferei in care are loc interactiunea.Un individ cu o mimica zambitoare, tonic, dinamic induce o stare de bine, in opozitie cu un individ apatic, lipsit de tonus si neingrijit.

In comunicarea interumana 35% reprezinta comunicarea verbala si 65% comunicarea nonverbala dupa unii autori ponderea fiind chiar de 90%. In mediul urban, persoanele active intalnesc zilnic zeci sau sute de persoane cu care comunica non verbal.

Paul Ekman considera ca expresiile faciale comunica informatii, insa nu intotdeauna sunt intentionate. In timp ce oamenii fac miscari ale fetei pentru a transmite un mesaj, espresiile faciale ale emotiilor sunt neintentionate.

Comportamentul nonverbal are la baza mimica, gesturile si toate miscarile corpului.Voi incerca sa explic limbajul nonverbal din punct de vedere al expresiei faciale deoarece mimica fetei ocupa un rol foarte important in relatiile interumane, constient sau inconstient.

Limbajul corpului este la fel de complex ca si cel verbal, fiind structurat pe zone anatomice si avându-si propria gramatica, fiind un mijloc de comunicare bogat în informatii, nuantat si sensibil. Cel mai important lucru de retinut înca din start, este acela ca dialogul dintre doua persoane nu se poarta numai în plan verbal ci în egala masura si în plan non-verbal. Cunoasterea acestuia e o arta si se deprinde în timp, necesitând o observatie sistematica a celorlalti si consecutiv un efort constant de interpretare a celor observate. Tot ceea ce facem se constituie în fapt într-un mijloc de comunicare. Practic comunicarea non-verbala nu poate fi blocata si desigur nici nu este de dorit. Limbajul corporal este un limbaj universal si natural, propriu tuturor oamenilor, care dincolo de mici diferente culturale, poate fi regasit identic pe întreaga planeta. Poate tocmai din motivul primordialitatii sale în raport cu cel verbal, studiile au aratat ca într-o discutie interlocutorul este impresionat de mesajul verbal în proportie de 10%, de intonatie si timbru vocal în proportie de 20% si de limbajul corporal în proportie de 70%. Chiar întelepciunea populara confirma cumva aceste date, deoarece din batrâni se spune ca “un gest face cat o mie de cuvinte.”

Atunci cand vrei sa devii credibil, foloseste comunicarea non-verbala. Atunci cand vrei sa-ti ascunzi trairile interne, ai grija la mesajele transmise de limbajul corpului tau. Afla cum poti recunoaste persoanele false si cum poti deveni o persoana placuta, utilizand cu inteligenta acest tip de comunicare universala.

Aproape 90% din comunicare este non-verbala: tonul vocii, miscarea ochilor, postura, mimica, gesticulatia.

Intr-o conversatie, mentinerea contactului vizual are alta semnificatie: denota sinceritate, iti indica faptul ca poti avea incredere in persoana cu care vorbesti. Daca esti deceptionat, dezamagit de ceva sau de cineva, acest lucru poate fi citit usor in ochii tai: ii misti in toate sensurile, cautand un punct de sprijin, clipesti prea des. Sprancenele, de fapt muschiul care le animeaza, transmit mesaje clare despre trairile tale.

Un simplu zambet pune in miscare peste 80 dintre muschii fetei. Atunci cand zambesti fals, din obligatie, este total diferit de un zambet autentic, care presupune formarea ridurilor in coltul exterior al ochiului.

Cand esti dezamagit, corpul tau tradeaza cel mai bine aceasta traire, oricat de mult ai incerca tu s-o maschezi sub un zambet fals, iti controlezi foarte greu gesturile mainilor, mimica fetei si atingerea fetei cu mainile. Incerci sa te prefaci multumit? Atunci nu te mai juca cu tot felul de obiecte in timp ce porti o conversatie. Simti ca persoana din fata ta incearca sa te pacaleasca? Urmareste-i miscarea manilor, daca gesticuleaza prea mult in timp ce vorbeste, ar fi mai bine sa nu te lasi convins de acea persoana.

Actul de comunicare, desi este deseori confundat cu un element specific uman-si anume limbajul articulat- nu se rezuma la cuvintele unei limbi. A comunica inseamna a crea o legatura intre tine si lume, ceea ce implica un proces complex care nu poate fi limitat la transmiterea de informatii exclusiv prin intermediul cuvintelor. Comunicam pentru ca vrem sa fim remarcati, acceptati, intelesi, pentru a arata pur si simplu ca existam.

Astfel, comunicarea verbala este completata de cea nonverbala care deseori transmite mesaje mult mai expresive si clare despre cine suntem, cum ne simtim, ce dorim etc.

Mesajele transmise pe cale nonverbala pot repeta, contrazice, accentua sau chiar inlocui mesajul transmis de cuvinte.

Principalele purtatoare de mesaje nonverbale sunt mimica, gestica, privirea, paralimbajul, postura.Comunicam deasemenea si atunci cand nu vorbim, mergem, intarziem la o intalnire sau pur si simplu prin spatiul pe care il ocupam.

Este greu sa integram toate mesajele nonverbale intr-un singur clasament, datorita faptului ca sunt extrem de complexe si in acelasi timp flexibile uneori nefiind general valabile.

O posibila clasificare ar fi in functie de gradul de intensitate cu care transmit informatii.

O tanara care roseste in obraji le transmite celor din jur ori ca e o fire timida, ori ca se simte incomod datorita unui comentariu sau unei emotii puternice.Aceasta este comunicarea cromatica care poate fi remarcata deasemenea in vestimentatie sau machiaj.

Mirosul( comunicare nonverbala chimica) poate juca un rol extrm de important in atractia sexuala.Ni se intampla sa ne simtim atrasi de o persoana de sex opus pentru simplul fapt ca ne place cum miroase.Se mai stie deasemenea ca bebelusii recunosc mirosul mamei lor la cateva minute dupa nastere.

O alta componenta a limbajului nonverbal este reprezentata de elementele de paralimbaj sau de comunicarea sonora nonverbala.Acestea sunt mai strans legate de limbajul articulat cu care se impletesc si pe care il completeaza. Astfel ritmul, timbrul, intonatia, pauzele, tonul, inaltimea sau intensitatea vocii sunt folosite pentru a nuanta si chiar schimba intelesul unor cuvinte sau pentru a transmite atitudini – caldura, prietenie, suparare, manie, frica,etc.

Astfel, felul in care spunem ceva poate fi mai expresiv decat o mie de cuvinte.

A.Mehrabian afirma ca”circa 38%dintre mesajele transmise intr-o interactiune personala sunt de ordin vocal, fara a fi cuvinte”.

Comunicarea tactila e in stransa legatura cu cea gestuala care face obiectul de studiu al unei stiinte numita kinezica.

Kinezica cerceteaza “modalitatile de comunicare prin intermediul gesturilor si a-l mimicii,(…)gestualitatea reprezentand un fel de instanta intermediara intre cultura(in acceptiunea antropologica a termenului) si personalitatea umana”(Dinu Mihai,”Comunicarea”,1997).

Preview document

Comunicarea Non-Verbala - Pagina 1
Comunicarea Non-Verbala - Pagina 2
Comunicarea Non-Verbala - Pagina 3
Comunicarea Non-Verbala - Pagina 4
Comunicarea Non-Verbala - Pagina 5
Comunicarea Non-Verbala - Pagina 6
Comunicarea Non-Verbala - Pagina 7
Comunicarea Non-Verbala - Pagina 8

Conținut arhivă zip

  • Comunicarea Non-Verbala.doc

Alții au mai descărcat și

Mediul extern al SC Agdesy SRL - oportunități și restricții

Analiza macro-mediului intreprinderii Studiul macro-mediului intreprinderii permite depasirea orizontului mediului concurential deoarece...

Întreprinderea în era globalizării

In era globalizarii, specialitii in domeniu vorbesc despre “intreprinderea digitala”, “intreprinderea virtuala” sau “intreprinderea mileniului...

România în ecuația integrării europene

Reforme institutionale si politice in U.E. inaintea procesului de largire. Actuala forma de organizare ce cuprinde 15 tari membre nu mai...

Te-ar putea interesa și

Comunicarea non-verbală

1. Comunicarea „În general, se vorbeşte de comunicare de fiecare dată cand un sistem respectiv o sursă influenteaya un alt sistem, in speta un...

Comunicarea non-verbală

1. Definitie: Comunicarea non-verbala este comunicarea care nu foloseste cuvinte si prin care se exprima sentimente, emotii, atitudini. Chiar si...

Comunicarea non-verbală

Problemele ce se ivesc pe terenul comunicarii prezinta complicatii ce tin de întâlnirea mai multor discipline pe acelasi teren , si...

Comunicarea non verbală

INTRODUCERE Importanţa comunicãrii nonverbale a fost demonstratã în 1967 de cãtre Albert Mehrabian. In urma unui studiu, acesta a ajuns la...

Comunicarea Non-Verbala

Exista comunicare ori de cate ori o entitate sociala poate afecta o alta si modifica reactiile acesteia prin transmiterea unei informatii, si nu...

Comunicarea Non-Verbala

Comunicarea nonverbala este cumulul de mesaje, care nu sunt exprimate prin cuvinte si care pot fi decodificate, creând întelesuri. Aceste semnale...

Comunicarea Non-Verbala

Cunoasterea umana se bazeaza pe numeroase observatii, constiente sau inconstiente, privind interpretarea comportamentului oamenilor. Aceasta cu...

Comunicarea Non-Verbala

Comunicarea este o necesitate în viata omului, o conditie a evolutiei acestuia, ce se realizeaza cu ajutorul limbajului si a altor coduri sau...

Ai nevoie de altceva?