Conceptul de Dezvoltare Durabila

Imagine preview
(4/10 din 2 voturi)

Acest referat descrie Conceptul de Dezvoltare Durabila.
Mai jos poate fi vizualizat un extras din document (aprox. 2 pagini).

Arhiva contine 1 fisier doc de 17 pagini .

Profesor indrumator / Prezentat Profesorului: Alexandru Capatana

Iti recomandam sa te uiti bine pe extras si pe imaginile oferite iar daca este ceea ce-ti trebuie pentru documentarea ta, il poti descarca. Ai nevoie de doar 4 puncte.

Domeniu: Economie

Extras din document

Pana de curand preocuparea principala a omului a fost obtinerea de beneficii materiale indiferent de mijloacele folosite sau de efectele lor asupra mediului. Despaduririle in scopul extinderii teritoriilor arabile sunt urmate de eroziuni ale terenurilor, irigarile salinizeaza solul, pasunatul excesiv distruge pasunile. Conceptul de dezvoltare durabila introdus de curand propune constientizarea efectelor pe care le au actiunile noastre asupra mediului si care in viitor ne vor afecta si pe noi si de asemenea ofera metode prin care activitatile omului sa nu dauneze naturii.

Aceste metode se refera la :

- Reducerea consumarii resurselor :

Resursele naturale se impart in 2 grupuri : cele care pot fi reinnoite ( care pot fi inoite in timp prin procese naturale : populatia de pesti, vegetatia naturala sau cele inepuizabile ca energia solara ) si cele care nu pot fi reinnoite ( care se gasesc in depozite limitate ce nu pot fi inlocuite decat in lungi perioade de timp ca depozitele minerale sau combustibilul fosilier).

Intre 1950 si 1990 populatia globului s-a dublat ajungand la 5,3 miliarde, 80% traind in tari sarace sau aflate in curs de dezvoltare. Natiunile dezvoltate sunt vinovate totusi de marele consum de resurse naturale din cauza nivelului ridicat de viata. De exemplu, in 1992 americanul obisnuit consuma tot atata energie cat 27 de filipinezi sau 370 de etiopieni. Educatia in acest sens si utilizarea constienta a resurselor pot contribui la scaderea consumului lor. Reducerea cererii de lemn de mahon in Statele Unite si Japonia ar incetini distrugerea padurilor tropicale.

- Protectia impotriva poluarii:

Aceasta este una din obligatiile guvernelor. Ea include interzicerea sau limitarea folosirii pesticidelor si a altor materiale chimice, limitarea cantitatii de deseuri menajere si a poluantilor din aer, prevenirea producerii de materiale radioactive si restrictionarea trasportului de combustibil petrolier. Astfel daca guvernele ar impune dublarea grosimii containerelor transportoarelor de petrol multe din accidentele care au dus la afectarea faunei ar fi avut efecte mai reduse.

- Reciclarea resurselor

Hartia, sticla, freonul, aluminiul, metalul, toate pot fi reciclate. Mai exista si posibilitatea pre-reciclarii care consta in fabricarea de ambalaje reciclabile sau refolosibile.

- Protejarea resurselor

Acestea sunt cel mai bine protejate in rezervatii naturale dar de asemenea guvernele pot interzice desfasurarea de activitati economice in anumite zone care au atat valoare ecologica cat si estetica sau recreationala.

Dezvoltarea durabila a devenit în prezent un obiectiv la scara globala. În baza angajamentului luat la Rio (1992), Uniunea Europeana a adoptat în ultimii ani o strategie integrata pentru a-si asuma un rol activ în eforturile de adoptare a principiului durabilitatii în politicile economice. Uniunea îsi propune ca, astfel, sa permita o evolutie spre o „societate mai prospera si mai justa, garantând un mediu mai curat, mai sigur, si oferind o calitate a vietii mai buna”.

Lucrarea de fata este formata din 2 parti si anume :

- durabilitate, ca principiu orizontal de integrare ;

- coordonatele politicii de mediu si ale politicii sociale in UE , doua dintre politicile de baza in asigurarea conditiilor dezvoltarii durabile.

1.1.Integrarea principiului dezvoltarii durabile în politicile comunitare

Cea mai cunoscuta si, în acelasi timp, cea mai larg acceptata definitie a dezvoltarii durabile este cea propusa de Comisia mondiala asupra mediului si dezvoltarii (comisia Brundtland) în 1987: „a raspunde nevoilor actuale fara a compromite sansa generatiilor viitoare de a-si satisface propriile lor nevoi”.

Conceptul de durabilitate a fost însa însusit de ecologisti, economisti, sociologi de maniera diferita, specifica, fara un efort de integrare a principiilor si obiectivelor. Inclusiv la nivel institutional, aspectele dezvoltarii durabile sînt, cel mai adesea, reduse la aspectele de mediu, într-o abordare unilaterala.

Se impune, prin urmare, un efort de clarificare conceptuala pentru a permite o abordare responsabila, strategica, la nivelul diverselor structuri de decizie politica, în vederea facilitarii integrarii dimensiunilor socio-economica si ecologica a principiului durabilitatii

Fisiere in arhiva (1):

  • Conceptul de Dezvoltare Durabila.doc