Concurenta in UE

Imagine preview
(8/10 din 1 vot)

Acest referat descrie Concurenta in UE.
Mai jos poate fi vizualizat un extras din document (aprox. 2 pagini).

Arhiva contine 1 fisier doc de 21 de pagini .

Iti recomandam sa te uiti bine pe extras si pe imaginile oferite iar daca este ceea ce-ti trebuie pentru documentarea ta, il poti descarca. Ai nevoie de doar 2 puncte.

Domeniu: Economie

Extras din document

1. Despre politica concurentiala in cadrul Uniunii Europene

Concurenta: În limbajul obisnuit, concurenta este o competitie în care oameni încearca sa existe mai bine decât rivalii lor, în care acestea tind sa obtina ceea ce au obtinut altii, sau chiar mai mult, în acelasi timp. În termeni comerciali, aceasta este o forma de rivalitate între afaceri în încercarea de a atrage clienti prin intermediul oferirii conditiilor, preturilor, calitatii etc. mai avantajoase. În teoria economiei libere, “politica concurentiala” este politica, care tinde sa garanteze libertatea deplina a pietei si sa previna pericolul aparitiei monopolurilor, oligopolurilor si altor acorduri, capabile sa dicteze preturi si conditii comerciale în defavoarea consumatorilor

Crearea unei piete interne unice în cadrul UE a determinat necesitatea asigurarii conditiilor propice unei concurente “functionale” la nivel comunitar, “un sistem care sa asigure o concurenta nedistorsionata pe piata interna.

Politica concurentiala este importanta pentru crearea Pietei Europene Comune. Ea nu ar avea sens, daca concurenta între companiile Statelor Membre ar fi limitata de acorduri restrictive si activitatea cartelurilor. Acestea ar limita beneficiile oferite consumatorilor de o piata cu concurenta loiala si libera, cu o larga diversitate de marfuri si servicii disponibile la preturi avantajoase

Piata interna este de neconceput fara o politica în domeniul concurentei care sa încurajeze eficienta economica prin crearea unui mediu favorabil inovatiei si progresului tehnologic, sa protejeze interesele consumatorilor prin oferirea posibilitatii de a cumpara produse si servicii în conditii optime si sa previna eventualele practici anticoncurentiale ale societatilor comerciale si ale autoritatilor nationale.

Asigurarea unor conditii egale a generat rezultate benefice pentru consumatori,precum scaderea tarifelor pentru serviciile telefonice, accesul unui numar cât mai mare de persoane la transportul aerian sau posibilitatea achizitionarii unui automobil într-un stat membru al UE care are cele mai mici preturi de pe piata.

Politica concurentiala are principii ce stau la baza crearii cadrului legislativ insituit prin Tratatul asupra Uniunii Europene:

- transparenta în privinta deciziilor adoptate referitor la comportamentele anticoncurentiale;

- nediscriminarea nici unui agent economic participant la schimburile economice internationale;

- stabilitatea unui cadru competitiv international;

- cooperarea între diferitele autoritati ale concurentei nationale si internationale în privinta aplicarii legislatiei în domeniu.

Potrivit Art. 85 (81) alin. 1 al Tratatului CE, politica în domeniul concurentei trebuie sa garanteze unitatea, omogenitatea si viabilitatea pietei interne prin:

- combaterea monopolizarii anumitor piete de catre societati ce încheie între ele acorduri protectioniste – acorduri restrictive si fuziuni;

- prevenirea exploatarii puterii economice a unor societati în defavoarea altora – abuzul de pozitie dominanta;

- prevenirea distorsionarii regulilor concurentiale de catre guvernele statelor membre prin sprijinirea discriminatorie în favoarea anumitor operatori economici publici sau privati – ajutoarele de stat.

- Combaterea întelegerilor între gruparile de companii cu scopul fixarii pretului sau instituirii controlului asupra volumului total al productiei în defavoarea comertului între Statele Membre- carteluri

Întrucât economia de piata – punctul de referinta al politicii economice a Uniunii si a statelor membre – plaseaza concurenta printre factorii determinanti ai succesului economic, acceptarea prevederilor acestui articol înseamna atât cea mai buna modalitate de îndeplinire a nevoilor consumatorilor, cât si cea mai buna cale de asigurare a competitivitatii operatorilor economici, produselor si serviciilor europene pe piata internationala.

Fisiere in arhiva (1):

  • Concurenta in UE.doc