Concurenta Perfecta

Imagine preview
(7/10 din 1 vot)

Acest referat descrie Concurenta Perfecta.
Mai jos poate fi vizualizat un extras din document (aprox. 2 pagini).

Arhiva contine 1 fisier doc de 4 pagini .

Profesor indrumator / Prezentat Profesorului: Ioan Baciu

Iti recomandam sa te uiti bine pe extras si pe imaginile oferite iar daca este ceea ce-ti trebuie pentru documentarea ta, il poti descarca. Ai nevoie de doar 4 puncte.

Domeniu: Economie

Extras din document

Concurenta perfecta este concurenta purificata de orice element de monopol. Ea presupune ca toate unitatile producatoare sunt capabile sa-si vânda integral productia obtinuta la pretul pietei, fara a-l influenta într-un fel, iar toti cumparatorii pot sa cumpere la pretul pietei atât cât doresc, fara a influenta piata. În aceasta situatie, pretul se stabileste la un nivel ce corespunde punctului de intersectie a curbelor ofertei si cererii produsului respectiv.

Cresterea peste nivelul de echilibru a pretului, impune cresterea ofertei fata de cerere, iar concurenta între producatori, ar conduce la scaderea pretului iar cererea va creste fata de oferta.

Daca schimbul de mai multe marfuri are loc pe o piata libera guvernata de competitie (monopolurile fiind neutralizate sau reduse la zero) si daca preturile sunt exprimate în “numerar”, “atunci conditia de echilibru general este îndeplinita ipso facto”, spune Léon Walras.

Daca presupunem competitia pura, ceva static, deja realizat, asa cum a facut Walras, atunci legea este corecta din punct de vedere logic; introducând concurenta ca element dinamic, avem nevoie de un mediu compatibil cu celelalte 2 elemente: concurenta pura si “numerarul” ca moneda.

În conditiile economiei pure, exista o suveranitate a pietei, orice agent economic îsi determina cantitatea pe care o va produce fara sa aiba posibilitatea sa actioneze asupra preturilor. Analizând raportul între cerere si oferta, vom constata ca în atingerea punctului de echilibru (pret de echilibru), pot exista o solutie Fig.1 sau doua solutii Fig.2 pe care le vom exemplifica în graficele care urmeaza:

Fig .1 Cazul unui punct de echilibru

Fig.2 Cazul mai multor puncte de echilibru

Concurenta perfecta se defineste prin urmatoarele trasaturi:

a) Atomicitatea participantilor, caracterizata printr-un numar mare de vânzatori si cumparatori pe piata, de marime si putere comparabila, astfel încât nici unul sa nu dispuna de o asemenea pozitie încât sa-i permita sa exercite vreo actiune asupra cantitatilor produse sau pretului de vânzare;

b) Fluiditatea pietei apare atunci când cumparatorii pot în mod liber sa-si aleaga furnizorii, iar producatorii pot în mod liber sa intre sau sa paraseasca o piata anume. În acest caz, nu exista bariere juridice sau institutionale la intrarea unor noi producatori concurenti pe piata unui anumit produs;

Fisiere in arhiva (1):

  • Concurenta Perfecta.doc