Concurenta versus Competivitate

Imagine preview
(8/10 din 2 voturi)

Acest referat descrie Concurenta versus Competivitate.
Mai jos poate fi vizualizat un extras din document (aprox. 2 pagini).

Arhiva contine 1 fisier doc de 7 pagini .

Profesor indrumator / Prezentat Profesorului: Mihai Berinde

Iti recomandam sa te uiti bine pe extras si pe imaginile oferite iar daca este ceea ce-ti trebuie pentru documentarea ta, il poti descarca. Ai nevoie de doar 2 puncte.

Domeniu: Economie

Extras din document

Introducere

Relaţiile de concurenţă sunt inevitabile într-o societate, sunt fireşti şi chiar provoacă dezvoltarea societăţii. Ele se manifestă pe plan social sub diverse forme şi la diverste vârste, începând de la planul personal la cel profesional. Toată lumea doreşte să acceadă la o poziţie mai înaltă, recurgând la diverse strategii sau tactici.

În domeniul economic, tendinţa naturală a comerciantului (sau a agentului economic în sens mai larg) este de a-şi elimina concurenţii şi de a rămâne singur pe piaţa pe care activează.

Pentru a întelege mai bine acest proces, am ales să fac o descriere a termenilor legaţi de concurenţă şi competitivitate, dar mai ales a ceea ce exista în spatele lor, pentru a întelege mai bine imaginea de ansamblu a acestui domeniu.

Am să încep cu doi termeni aflaţi în strânsă legătură: concurenţă şi competitivitate.

Ce este concurenţa?

Este o rivalitate realizată cu mijloace economice între producători şi comercianţi pentru producerea şi desfacerea unor mărfuri, pentru acapararea unor pieţe. „Lupta” dintre întreprinderi are ca obiect aceleaşi nevoi de consum sau nevoile diferite ale aceluiaşi segment de clientelă. Altfel spus, este rivalitatea între firme existente (şi potenţiale) pentru câştigarea (menţinerea) clienţilor; este forţa care asigură funcţionarea economiei de piaţă şi progresul.

După A. Schumpeter, este motorul procesului de distrugere creativa si, in consecinta, a progresului economic. El considera capitalismul, prin natura sa, un sistem care isi schimba radical din interior structura economica, distrugand continuu elementele sale invechite si creand altele noi.

In conditiile economiei contemporane, se poate considera conceptul lui

Schumpeter privind rolul concurentei, deosebit de valoros, deoarece tendintele de ultima ora arata influenta decisiva a concurentei asupra implementarii noilor tehnologii, knowhow, inventiilor, inovatiilor s.a.

Ce este competitivitatea?

Termenul de competitivitate poate fi raportat - în funcţie de nivelul la care se referă o anumită problemă - la o ţară (naţiune), la o ramură, la o întreprindere sau un produs. Există o strânsă interdependenţă între nivelele de competitivitate. Pe de o parte, calitatea produsului / serviciului determină posibilităţile întreprinderii de a face faţă concurenţei. Pe de altă parte, performanţele întreprinderii sunt dependente de realizările la nivel de ramură şi de competitivitatea ţării pe plan înternaţional. Competitivitatea este o noţiune ce poate fi folosită doar într-un context comparativ.

Privită din punct de vedere microeconomic, ea reprezintă capacitatea produsului, a întreprinderii, de a se menţine pe piaţă cu ajutorul unui ansamblu de caracteristici care îi asigură un avantaj faţă de produsele similare concurente, sau faţă de întreprinderile cu obiect de activitate similar care se adresează cu precădere aceluiaşi segment de consumatori/ utilizatori.

Mai pe scurt, competitivitatea determină poziţia pe care o ocupă o firmă în competiţie – în faţă sau mai în spate, sau chiar în afară. Prin urmare, a fi competitiv, înseamnă ca, ţinând cont de o serie de indicatori specifici, să nu fii mai prejos faţă de concurenţii tăi, să faci faţă competiţiei.

După această introducere, apare imediat o altă noţiune, aceea de avantaj competitiv.

Ce este avantajul competitiv?

O firmă are un avantaj competitiv dacă, aflată într-un mediu competitiv, obţine în mod continuu un profit peste medie în industria căreaia îi aparţine.

Avantajul competitiv al unei firme are trei caracteristici:

- este sustenabil -poate fi susţinut petermen lung;

- este global -firma realizează o parte semnificativă a veniturilor în străinătatesau când acţionează local face faţăcompetiţiei firmelor globale;

- firma are performanţe peste medie –productivitate mare, costuri sub medie, cotă de piaţă semnificativă.

Exemplu: Unde să produci flori ?

Avantajul comparativ Flori = soare + pământ + muncă (abundenţa factorilor)

Avantajul competitiv Flori = piaţă locală + acces la piaţa globală + infrastructură specializată, îndemânări, tehnologie, instituţii şi servicii (combinaţie de influenţe asupraproductivităţii)

Ce este poziţionarea?

Este ansamblul de imagine care îi permite consumatorului să situeze şi să distingă produsele/ serviciile unei întreprinderi de produsele/ serviciile altei întreprinderi, în mediul concurenţial.

Datorită faptului că procesele economice nu se pot desfăşura bine fără anumite reglementări, trebuie introdusă şi explicată o noţiune foarte importantă, aceea de drept concurenţial.

Ce este dreptul concurenţial?

Dreptul concurentei este in general definit in doctrina din tara noastra ca fiind ansamblul de reglementari menite sa asigure, in raporturile de piata interna si internationala, existenta si exercitiul normal al competitiei dintre agentii economici, in lupta pentru castigarea, extinderea si pastrarea clientelei . dreptul concurentei, prin restrictiile pe care le impune si prin supravegherea respectarii acestor restrictii, protejeaza exercitarea libera a drepturilor dispozitive care alcatuiesc esenta dreptului comercial si a dreptului privat in general. Oarecum paradoxal, dreptul concurentei protejeaza libertatea contractuala si libertatea de actiune extracontractuala a agentilor economici prin interzicerea unor acte care ar putea fi incheiate pe baza libertatii de vointa.

Fisiere in arhiva (1):

  • Concurenta versus Competitivate.doc