Conjunctura pieței mondiale a asigurărilor

Referat
8/10 (1 vot)
Domeniu: Economie
Conține 1 fișier: doc
Pagini : 32 în total
Cuvinte : 10409
Mărime: 138.71KB (arhivat)
Publicat de: Vlad Neagoe
Puncte necesare: 5

Extras din referat

1. Perspectiva generala asupra industriei asigurarilor in anul 2004

Pe fondul redresari economice, piata asigurarilor a avut in anul 2004 o evolutie favorabila, caracterizandu-se prin scaderea cotelor de prima sau incetinirea ratelor de crestere a acestora si printr-o preocupare deosebita a asiguratorilor pentru mentinerea disciplinei in activitatea de subscriere, care a avut drept rezultat imbunatatirea performantelor acestei activitati. Totusi, asiguratorii s-au confruntat cu probleme legate de atragerea resurselor de capital si profituri reduse obtinute din investitii.

Valoarea totala a primelor de asigurare incasate in anul 2004 la nivel mondial a atins, in anul 2004, valoarea de 3244 miliarde USD. Dintre acestea 1894 miliarde USD au provenit din sectorul asigurarilor de viata, in timp ce 1395 miliarde USD au fost incasate in sectorul asigurarilor generale. Asigurarile de viata si-au reluat trendul ascendent in majoritatea tarilor, atingand un ritm de crestere de 2,3% la nivel mondial.

Ritmul de crestere al asigurarilor generale a incetinit. Insa, cu toate acestea, rata de crestere a atins valoarea de 2,3% in anul 2004 pe intreg globul. Profitabilitatea asigurarilor s-a imbunatatit in ciuda imenselor daune catastrofale inregistrate. Trebuie insa remarcat ca imbunatatirea disciplinei in activitatea de subscriere a politelor de asigurari generale incepand cu anul 2001 a constituit baza pentru evolutiile pozitive din anul 2004. Reducerea participatiilor la profit, dobanzile garantate mai reduse si politica reducerii costurilor si-au facut, de asemenea, efectul.

Incepand cu anul 2002, asiguratorii si-au redus investitiile in actiuni si si-au reinvestit profiturile pentru a-si completa capitalurile. In anul 2004, au reusit sa imbine cu mult mai mult succes fata de ultimii doi ani, cresterea veniturilor, profitabilitatea ridicata si capitalurie mai mari. Bancile de investitii si agentiile de rating au remarcat acest lucru si si-au imbunatatit evaluariile privind industria asigurarilor.

Europa a depasit SUA in ceea ce priveste ritmul de crestere a pietei asigurarilor de viata. In timp ce in SUA vanzarea anuitatilor individuale s-a dovedit anemica, in Europa de Vest reformele din domeniul pensiilor au contribuit puternic la cresterea de 4% inregistrata in aceasta regiune. In Japonia s-a inregistrat chiar o scadere cu 1% a volumului primelor de asigurare, desi sectorul asigurarilor private a avut un trend crescator. Pietele emergente au inregistrat din nou ritmuri de crestere ridicate respectiv 7,4% in anul 2004, fata de 10,5% in anul 2003, cu evolutii diferentiate de la tara la tara.

Ritm de crestere Ritm de crestere

asigurari de viata asigurari generale

Tarile industrializate 1,7% 1,7%

Tarile emergente 7,4% 7,7%

Total 2,3% 2,3%

Tabel 1  Ritmul de crestere al pietei de asigurari in anul 2004 (Sursa: Swiss Re Sigma Publications nr. 2/2005)

In SUA si Europa de Vest, sectorul asigurarilor generale a inregistrat o crestere de 2%. Acest rezultat, obtinut pe pietele ce contribuie cu 77% la totalul primelor de asigurare obtinute in intreaga lume a stimulat dezvoltarea sectorului asigurarilor generale. Tarile cu piete emergente au contribuit la dezvoltarea globala a asigurarilor generale printr-un ritm de dezvoltare de 7,7%. Cu toate acestea, situatia asigurarilor generale in unele tari cu piete emergente nu este foarte buna, in timp ce alte tari cu piete emergente au depasit tarile industrializate (care se caracterizeaza prin existenta unor piete de asigurari mature) prin inregistrarea unor ritmuri de dezvoltare de peste 15%.

Indicatori macroeconomici. Economia globala a inregistrat o crestere cu 4,0% in anul 2004. Ritmul de crestere s-a accelerat atat in tarile industrializate cat si in tarile cu piete emergente. In SUA, PIB a crescut cu 4,4% in anul 2004, in comparatie cu cresterea de 3,3% inregistrat in anul 2003. Europa de Vest a inregistrat o crestere de 2,3% a PIB-ului, in timp ce in tarile central si est europene au inregistrat ritmuri de crestere de peste 6%. Perfomantele Japoniei, Chinei si Indiei s-au consolidat si s-au raspandit datorita comertului regional si in celelalte tari asiatice. In ciuda cresterii pretului la produsele fabricate pe baza petrolului, inflatia si-a mentinut, in anul 2004, un nivel scazut si stabil in tarile industrializate.

In ceea ce priveste tarile cu piete emergente, situatia este foarte diversificata. In timp ce tari mari precum Rusia si Brazilia au reusit sa reduca rata inflatiei in anul 2004, alte tari - precum China sau Polonia- au raportat o crestere a ratei inflatiei, fara insa ca aceasta sa depaseasca insa 4%.

Evolutia incasarilor din prime de asigurare. Anul 2004 se caracterizeaza prin repetarea performantei din anul 2003, respectiv cresterea valorii totale a primelor de asigurare realizate la nivel global cu 2,3%. Ambele sectoare ale industriei asigurarilor au inregistrat trenduri pozitive, dar daca asigurarile de viata au prins avant, asigurarile generale si-au incetinit cresterea.

In ceea ce priveste ponderea detinuta de diferite regiuni ale lumii in volumul global, putem constata unele schimbari. Deprecierea dolarului SUA explica partial aceste modificari. Diferentele de crestere economica si de reglementare a asigurarilor si taxelor au avut, de asemenea, efect asupra schimbarii ponderii regionale. Europa a castigat 1,9% - datorita dezvoltarii asigurarilor de viata  in timp ce America de Nord si Asia au pierdut 1,8% si respectiv 0,5%, in principal din cauza cererii scazute pentru asigurarile de viata in SUA si Japonia  piete dominante in cadrul acestor regiuni.

Evolutii financiare ale companiilor de asigurare. Criza inregistrata pe pietele de actiuni au fortat asiguratorii sa-si reduca investitiile in actiuni pentru a-si minimiza riscul de eroziune a capitalurilor. Semnalele revenirii preturior actiunilor in anii 2003/2004 ar fi putut incita asiguratorii sa cumpere o volume mari de actiuni ieftine pentru a profita de revenirea preturilor pe piata de actiunilor. Statisticile indica insa ca asiguratorii nu au procedat asa. Atat companiile de asigurari generale cat si cele de asigurari de viata si-au mentinut ponderea actiunilor in totalul investitiilor sub nivelul inregistrat in anul 1999 (anul boom-ului pe piata actiunilor) si chiar sub nivelul anului 2002 (anul de criza pe piata actiunilor).

Necesitatea intaririi capitalului a devenit principala preocupare a asiguratorilor. Investitorii s-au aratat sceptici in ceea ce priveste stabilitatea industriei asigurarilor si, in consecinta, solutia asiguratorilor pentru cresterea capitalului a fost

Preview document

Conjunctura pieței mondiale a asigurărilor - Pagina 1
Conjunctura pieței mondiale a asigurărilor - Pagina 2
Conjunctura pieței mondiale a asigurărilor - Pagina 3
Conjunctura pieței mondiale a asigurărilor - Pagina 4
Conjunctura pieței mondiale a asigurărilor - Pagina 5
Conjunctura pieței mondiale a asigurărilor - Pagina 6
Conjunctura pieței mondiale a asigurărilor - Pagina 7
Conjunctura pieței mondiale a asigurărilor - Pagina 8
Conjunctura pieței mondiale a asigurărilor - Pagina 9
Conjunctura pieței mondiale a asigurărilor - Pagina 10
Conjunctura pieței mondiale a asigurărilor - Pagina 11
Conjunctura pieței mondiale a asigurărilor - Pagina 12
Conjunctura pieței mondiale a asigurărilor - Pagina 13
Conjunctura pieței mondiale a asigurărilor - Pagina 14
Conjunctura pieței mondiale a asigurărilor - Pagina 15
Conjunctura pieței mondiale a asigurărilor - Pagina 16
Conjunctura pieței mondiale a asigurărilor - Pagina 17
Conjunctura pieței mondiale a asigurărilor - Pagina 18
Conjunctura pieței mondiale a asigurărilor - Pagina 19
Conjunctura pieței mondiale a asigurărilor - Pagina 20
Conjunctura pieței mondiale a asigurărilor - Pagina 21
Conjunctura pieței mondiale a asigurărilor - Pagina 22
Conjunctura pieței mondiale a asigurărilor - Pagina 23
Conjunctura pieței mondiale a asigurărilor - Pagina 24
Conjunctura pieței mondiale a asigurărilor - Pagina 25
Conjunctura pieței mondiale a asigurărilor - Pagina 26
Conjunctura pieței mondiale a asigurărilor - Pagina 27
Conjunctura pieței mondiale a asigurărilor - Pagina 28
Conjunctura pieței mondiale a asigurărilor - Pagina 29
Conjunctura pieței mondiale a asigurărilor - Pagina 30
Conjunctura pieței mondiale a asigurărilor - Pagina 31
Conjunctura pieței mondiale a asigurărilor - Pagina 32

Conținut arhivă zip

  • Conjunctura Pietei Mondiale a Asigurarilor.doc

Te-ar putea interesa și

Practici internaționale în asigurări

Introducere În contextul economiei de piaţă, asigurările constituie o ramură, un sector al serviciilor care contribuie nu numai la protecţia...

Piața asigurărilor auto - CASCO - Asirom

CAPITOLUL I NOTIUNI GENERALE PRIVIND ASIGURARILE 1.1. Asigurarea ca mijloc de protectie Înca din cele mai vechi timpuri oamenii au fost...

Posibilități de investiție la nivelul companiilor de asigurări (ING Asigurări de Viață - BCR asigurări de viață)

INTRODUCERE Am abordat ca temă a acestei lucrări „posibilităţile de investiţie la nivelul companiilor de asigurări” deoarece asigurarea de viaţă...

Teză de Doctor Habilitat în Științe Economice

Actualitatea temei de cercetare şi gradul de studiere a acesteia Profundele modificări politice şi economice operate actualmente în societatea...

Piața Asigurărilor - Rezultate Obținute și Posibilități de Dezvoltare

Prin elaborarea acestei lucrari, mi-am propus sa abordez problematica internatioanalâ a asigurarilor dar si a asigurarilor din România, încercând...

Perspectivele privind evoluția investițiilor străine pe piața serviciilor din România

Capitolul 1. Caracteristicile pieţei mondiale a serviciilor Piaţa serviciilor este alături de piaţa bunurilor unul dintre cele mai importante...

Managementul riscurilor în societățile de asigurare

INTRODUCERE Asigurarile, oricare ar fi acestea, reprezinta, în sensul cel mai general, o clasa aparte de operatiuni financiare, atât prin scopul...

Piața asigurărilor non-viață în România

CAPITOLUL I. CARACTERISTICI ALE PIEȚEI ASIGURĂRILOR 1.1. Trăsăturile generale ale piețelor de asigurări și reasigurări Operațiile de asigurare,...

Ai nevoie de altceva?