Consultanta Agricola

Imagine preview
(8/10 din 1 vot)

Acest referat descrie Consultanta Agricola.
Mai jos poate fi vizualizat cuprinsul si un extras din document (aprox. 2 pagini).

Arhiva contine 1 fisier doc de 50 de pagini .

Iti recomandam sa te uiti bine pe extras, cuprins si pe imaginile oferite iar daca este ceea ce-ti trebuie pentru documentarea ta, il poti descarca. Ai nevoie de doar 6 puncte.

Domeniu: Economie

Cuprins

Cap.I Introducere în consultanţa agricolă : principii şi concepte 3
I.1 Conceptul de consultanţă agricolă 3
I.2 Conţinutul consultanţei agricole 5
I.3 Principiile consultanţei agricole 7
Cap.II Consultanţa individuală 9
II.1 Definitie 9
II.2 Consultanţa individuala pe camp 10
II.3 Consultanţa individuală în birou sau în locuinţa consultantului 10
II.4 Avantajele consultantei individuale 11
II.5 Dezavantajele consultantei individuale 12
Cap.III Consultanţa in grup 13
III.1 Notiuni introductive 13
III.2 Avantajele consultantei in grup 14
III.3 Discuţiile în grup 15
III.4 Demonstraţii 16
III.5 Ziua câmpului 18
III.6 Consultanţa în centre de instruire 19
Cap.IV Consultanţa în masă 20
IV.2 Campanii de consultanţă 21
IV.3 Expoziţia agricolă 23
IV.4 Mass-media sau comunicarea interpersonala 25
V. Furnizarea de servicii de consiliere şi consultanta pentru fermieri 26
V.1 Cadrul legal 26
V.2 Sistemul public şi privat al serviciilor de consiliere şi consultanţă 27
V.2.1 Obiectivele măsurii 29
V.2.2 Domeniul de acţiune al măsurii 30
V.2.3 Acţiunile sprijinite în cadrul măsurii 30
Cap.VI RAPORT PRIVIND DESFĂŞURAREA ACTIVITĂŢILOR AGENŢIEI NAŢIONALE DE CONSULTANŢĂ AGRICOLĂ ÎN TRIMESTRUL I 2007 35
VI.1 DIRECŢIA FORMARE PROFESIONALĂ ŞI ASOCIAŢII DE PRODUCĂTORI 35
VI.2 DIRECŢIA DE INFORMARE – EXTENSIE 37
VI.3 DIRECŢIA ASISTENŢĂ TEHNICĂ ŞI DEZVOLTAREA FERMEI 40
Elaborarea programului anual pe activitati de consultanta agricolă 42
Programul anual pe activitatile OJCA 42
Planul metodic de desfăşurare a activităţii 44

Extras din document

Cap.I Introducere în consultanţa agricolă : principii şi concepte

I.1 Conceptul de consultanţă agricolă

Ca şi alte concepte care au aparut mai târziu în terminologia economica romaneasca, notiunea de consultanta, ca definitie, nu s-a cristalizat în tr-un concept care sa în truneasca unanimitatea.

Termenul provine din latinescul „consultare“, de la care a derivat, în franceza, „consulter“ care înseamna a întreba, a cere parere sau un sfat, dar şi a lua avizul unei persoane autorizate sau a se sfatui cu cineva.

Un prim mod de abordare considera consultanţa ca o metoda de a oferi sfaturi şi ajutoare concrete. Se apreciază procesul de consultanţă ca „o forma de a acorda ajutor, cu privire la continutul, desfăşurarea şi structura unei activităţi sau a unei serii de activităţi, acţiune în cadrul căreia consultantul nu răspunde de executarea acelei activităţi, ci ii ajută pe cei interesaţi“.

Un al doilea mod de abordare presupune consultanţa ca "un serviciu profesional specializat realizat de catre persoane special instruite şi calificate într-un anumit domeniu care ajuta, la solicitare, persoane sau organizaţii, într-un mod obiectiv şi independent sa-şi identifice şi sa-şi analizeze problemele cu care se confrunta, recomandand solutii şi ajutand, cand li se cere, implementarea acestora".

Consultanta in agricultura reprezinta, in primul rand o profesie. Ea s-a ivit din necesitatea de a asigura asistenta de specialitate (tehnica, tehnologică, economică, manageriala, juridica sau cu caracter social) sferei agriculturii, în vederea eficientizarii activitatii acesteia.

In al doilea rand, consultanţa in agricultura constituie şi o metoda de lucru, care poate fi folosita de orice intreprinzator agricol care doreste sa-şi rezolve problemele cu care se confrunta şi care apeleaza la „tehnologia“ folosita de consultant. Aceasta activitate o desfasoara şi anumite persoane (profesorii universitari, cercetătorii stiintifici, diferiti manageri), care detin competenta profesională într-un anumit domeniu, dar care ofera consultanţa in mod ocazional.

Ceea ce consideram ca este peren şi cu care suntem de acord şi cu alţi autori, consta in faptul ca in conceptul de consultanţa trebuie să se găsească următoarele elemente:

a. consultantul trebuie sa fie un altruist, impartaşind din cunoştinţele sale beneficiarului;

b. beneficiarul trebuie sa colaboreze cu consultantul cat mai mult cu putinţă, pentru ca misiunea acestuia să se încheie cu succes;

c. pentru ambii parteneri orice misiune de consultanţă reprezintă o experienţă reciproca de invatare şi de perfectionare a măiestriei profesionale.

De asemenea, in sens mai larg, în conceptul de consultanţă trebuie să se regaseasca şi continutul intrinsec al acţiunilor ce se intreprind în cadrul acestui proces, actiuni care se structureaza în mai multe tipuri:

1. Actiuni cu caracter corectiv prin care se urmăreşte ameliorarea unei situaţii ce se înrautateste sau este pe cale a se înrautati. De exemplu: starea de sănatate a unei culturi sau a unui animal, situaţia economică de ansamblu a exploataţiei agricole, scăderea producţiilor medii etc.

2. Acţiuni cu caracter informativ prin care beneficiarul obţine informaţii într-un domeniu care-i este mai puţin familiar (caracteristicile unor soiuri, rase sau hibrizi, performanţele unor tipuri noi de maşini sau de substanţe chimice, elementele tehnologice ale unei activităţi noi, modalităţile de obţinere a unor credite etc.).

3. Acţiuni cu caracter progresiv, care vizează creşterea performanţelor faţă de un nivel de referinţă. Ele se refera, de exemplu, la asigurarea de asistenţa pentru ameliorarea unor soluri, extinderea activităţii prin creşterea dimensiunii exploataţiei, cresterea cifrei de afaceri, diversificarea pieţelor etc.

Fisiere in arhiva (1):

  • Consultanta Agricola.doc

Alte informatii

Universitatea de Stiinţe Agricole şi Medicină Veterinară “ION IONESCU DE LA BRAD”, Iaşi Facultatea de Agricultură Specializarea : IEA