Consumul si Investitiile

Imagine preview
(7/10 din 1 vot)

Acest referat descrie Consumul si Investitiile.
Mai jos poate fi vizualizat un extras din document (aprox. 2 pagini).

Arhiva contine 1 fisier doc de 5 pagini .

Profesor indrumator / Prezentat Profesorului: Andrei Popescu

Iti recomandam sa te uiti bine pe extras si pe imaginile oferite iar daca este ceea ce-ti trebuie pentru documentarea ta, il poti descarca. Ai nevoie de doar 3 puncte.

Domeniu: Economie

Extras din document

Veniturl national, ca utilizare finala, se concretizeaza in consum si economiic.

Consumul final reprezinta folosirea de catre agentii economici a unei parti din venitul lor pentru cmpararea de bunuri si servicii necesare satisfacerii nevoilor directe, personale si sociale, care nu duc la cresterea productiei. El cuprinde consumul privat sau personal si consumul de stat sau public.

Consumul privat sau personal are ponderea principala si este reprezentat de partea din venitul national destinata cumpararii de bunuri si servicii de consum pentru satisfacerea nevoilor oamenilor. Consumul de stat sau public este reprezentat de partea din venitul national destinata cheltuielilor ocazionate de cumpararea de bunuri si servicii cu caracter social – cultural, necesare functionarii normale a societatii.

Intre consum si venit exista o functie de consum si anume, pe masura cresterii venitului creste si consumul insa nu in aceeasi masura cu cresterea venitului.

Pentru cresterea consumului global, fara a se micsora economiile, trebuie ca venitul global sa creasca mai repede decat consumul:

- rata marginala a consumului, ce reprezinta proportia dintre venitul suplimentar destinat consumului in cursul unei perioade date. Se calculeaza prin raportarea consumului aditional la sporul venitului:

Volumul si structura cheltuielilor pentru consum depind de o serie de factori; obiectivi si subiectivi.

Factorii obiectivi sunt: marimea si structura salariilor; modificarea raportului dintre bunurile prezente si cele viitoare; schimbarile intervenite in volumul capitalului si care nu au fost prevazute in calcularea venitului; modificarea politicii fiscale care poate spori sau micsora cererea de consum.

Factorii subiectivi ce depind de trasaturile fiintei umane, de nevoile si obiceiurile indivizilor sunt: mentinerea standardului de viata obisnuit, economisirea diferentei intre venituril efectiv si cheltuielile necesare mentinerii standardului de viata obisnuit; tendinta de crestere a diferentei dintre venit si consum, pe masura ce oamenii realizeaza venituri mai mari.

Consumul de bunuri si servicii este studiat cu ajutorul bugetelor de familie. Ele arata structura consumului si evolutia acestuia in functie de necesitatile vitale de existenta, mediu, sex, varsta, venituri.

Analizand in timp bugetele de familie, se constata anumite schimbari in structura consumului si anume: scaderea ponderii cheltuielilor pentru hrana, datorita cresterii calitatii si valorii nutritive a acesteia: mentinerea relativ constanta a ponderii cheltuielilor pentru hrana, datorita cresterii calitatii si valorii nutritive a acesteia; mentinerea relativ constanta a ponderii cheltuielilor pentru imbracaminte, incaltaminte si conform personal; cresterea ponderii cheltuielilor pentru bunuri de folosinta indelungata ca si pentru servicii, in special cele legate de ridicarea nivelului de cultura si civilizatie.

Partea din venit care depaseste consumul o reprezinta economiile S = Y – C, ele fiind folosite de agentii economici pentru investitii. Deci, venitul se transforma in cheltuieli pentru consum si cheltuieli pentru productie, adica: Y = C + I unde, Y = v enit, C = consum, I = investitii.

Intre economii si venit exista o functie de economisire si anume, pe masura cresterii venitului, cresc si economiile, insa nu in aceeasi masura cu sporirea venitului.

Fisiere in arhiva (1):

  • Consumul si Investitiile.doc