Contabilitatea Decontarilor Bancare

Imagine preview
(7/10 din 1 vot)

Acest referat descrie Contabilitatea Decontarilor Bancare.
Mai jos poate fi vizualizat un extras din document (aprox. 2 pagini).

Arhiva contine 1 fisier doc de 9 pagini .

Iti recomandam sa te uiti bine pe extras si pe imaginile oferite iar daca este ceea ce-ti trebuie pentru documentarea ta, il poti descarca. Ai nevoie de doar 3 puncte.

Domeniu: Economie

Extras din document

1.Decontari intra si interbancare

Relatiile dintre banci se pot imparti in relatii intrabancare si relatii iterbancare.

Relatiile interbancare- sunt relatii dezvoltate intre banci diferite, privite ca persoane juridice interdependente si pot fi :

1. relatii intre banci si banca centrala derulate prin intermediul conturilor curente deshcise de banci la banca centrala ;

2. relatii interne sau relatii desfasurate intre bancile care apartin aceluiasi sistem bancar, derulate prin intermedul sistemului de compensare interbancara sau utilizand relatiile de corespondent create ;

3. relatiile externe dintre banci ce apartin unor sisteme bancare diferite. Acestea sunt in geneal relatii de corespondent sau parteneriat cu bancile straine.

Relatiile intrabancare- sunt relatii ce a la baza operatiuni desfasurate intre unitati ce apartin aceleiasi banci. Acestea se pot dezvolta in plan vertical intre sucursale, filiale sau in plan orizontal intre subunitati diferite. Mai sunt cunoscute si ca operatiuni intre sedii (OIS).

Aceste relatii pot genera creante si datorii, respectiv creditori si debitori. Acestea se sting prin decontari bancare adica prin trnsferuri de mijloace banesti dintr-un cont ce apartine unor persoane ifzice si juridice, intr-un alt cont.

Decontare poate avea la baza acceptarea platii sau punerea la dispozitie anticipat de sume in vederea efectuarii platilor. Instrumentele de decontare pot fi : CEC-ul, ordinul de plata, cambia si biletul la ordin.

2. Decontari intrabancare

A. Decontari in lei, pe baza instrumentelor de plata de credit - in sistem intrabancar

1. La unitatea bancara initiatoare:

a) Clientul platitor prezinta ordinul de plata intocmit in 3 exemplare unitatii bancare unde are deschis contul curent.

b) Administratorul de cont efectueaza operatiunile de autentificare si acceptare a ordinului de plata.

c) Informatiile din instrumentele de plata de credit (ordine de plata) primite la ghiseu se introduc, de catre administratorul de cont care gestioneaza contul clientului platitor, in baza de date. Cu aceasta ocazie se stabileste termenul de decontare in cazul platilor urgente (z/z) solicitate de clienti, potrivit mentiunii inscrise pe banda alba a ordinului de plata "plata urgenta".

d) Datele preluate se valideaza de catre persoanele desemnate in acest scop, prin tastarea informatiilor solicitate de grila de validare, sau prin vizualizare, dupa caz.

e) Inregistrarea in contabilitate a instrumentelelor de plata de credit se efectueaza dupa cum urmeaza:

2511 = 341.2 - 1.1/RON

Cont curent = Decontari intrabancare client platitor instrumente de plata de credit

f) Fisierele cu instrumentele de plata de credit se transmit la prelucrare centralizata in mai multe transe pe zi. In aceeasi zi sau in ziua lucratoare urmatoare, exemplarele roz ale ordinelor de plata, grupate pe sedii bancare si anexate situatiei contului 341.2 - 1.1/RON, se transmit pe parcurs postal unitatii bancare destinatare.

g) Eventualele operatiuni refuzate de unitatea bancara destinatara sunt inregistrate de unitatea bancara initiatoare astfel:

341.2 - 1.1/RON = 2621.34

Decontari intrabancare = Sume reprimite de sediul A instrumente de plata de credit prin decontare electronica

In cazul in care informatiile au fost preluate gresit, operatiunile sunt reinitiate, iar in situatia in care clientul a indicat eronat contul sau unitatea bancii beneficiare se crediteaza contul clientului platitor.

2. La unitatea bancara destinatara:

a) Unitatea bancara destinatara efectueza verificarea si confirmarea operatiune cu operatiune, prin vizualizare, confruntandu-se contul clientului beneficiar cu denumirea acestuia. In situatia in care contul clientului beneficiar nu corespunde cu denumirea acestuia, se refuza operatiunea.

Inregistrarea in contabilitate a instrumentelelor de plata de credit acceptate de unitatea bancara destinatara se efectueaza dupa cum urmeaza:

341.2 - 1.1/RON = 2511

Fisiere in arhiva (1):

  • Contabilitatea Decontarilor Bancare.doc

Alte informatii

UNIVERSITATEA OVIDIUS CONSTANTA FACULTATEA DE STIINTE ECONOMICE