Contabilizarea Impozitului pe Profit

Imagine preview
(7/10 din 1 vot)

Acest referat descrie Contabilizarea Impozitului pe Profit.
Mai jos poate fi vizualizat un extras din document (aprox. 2 pagini).

Arhiva contine 1 fisier doc de 19 pagini .

Profesor indrumator / Prezentat Profesorului: Andrei Ivanov

Iti recomandam sa te uiti bine pe extras si pe imaginile oferite iar daca este ceea ce-ti trebuie pentru documentarea ta, il poti descarca. Ai nevoie de doar 3 puncte.

Domeniu: Economie

Extras din document

IAS 12”Impozitulpe profit”are ca obiectiv tratamentul contabil al consecintelor fiscale curente si viitoare privind impozitul pe profit precum si prezentarea impozitului pe profit in situatiile financiare si prezentarea informatiilor legate de impozitul pe profit.

O societate recunoaste un activ sau o datorie,la valoarea pe care se asteapta sa o recupereze,respectiv sa o lichideze intr-o perioada viitoare.Exista situatii in care recuperarea sau lichidarea valorii contabile a unui activ sau a unei datorii implica plati viitoare mai mari sau mai mici,decat ar fi normal din punct de vedere contabil,ca urmare a respectarii regulilor impuse de fiscalitate.Societatea va trebui,cu anumite exceptii bine precizate,sa recunoasca o datorie sau o creanta privind impozitul amanat ori de cate ori recuperarea sau lichidarea valorii contabile a unui activ,respectiv a unei datorii,determina plati privind impozitele mai mari sau mai mici,decat ar fi valoarea acesora,daca o asemenea recuperare sau lichidare nu ar avea consecinte fiscale.

In cazul in care tranzactiile sau evenimentele respective influenteaza contul de profit si pierdere,si efectele fiscale aferente datoriilor si creantelor privind impozitul amanat vor influenta contul de profit si pierdere.

Rezultatul contabil

Rezultatul contabil(profit sau pierdere)este rezultatul obtinut de intreprindere,

determinat prin respectarea principiilor si regulilor contabile,respectiv rezultatul brut inainte de scaderea cheltuielior cu impozitul cu impozitul pe profit

Rezultatul impozabil

Rezultatul impozabil(profit sau pierdere)este rezultatul la care se aplica cota de impunere,pentru determinarea impozitului ce trebuie latit sau recuperat,ca urmare a activitatii desfasurate in cursul unui exercitiu financiar.Rezultatul impozabil se determina pe baza regulilor stabilite de autoritatile fiscale ale fiecarei tari,pe baza urmatoarei formuli:

Rzultatul impozabil=Rezultatul contabil+(cheltuielile,cu amortizarea contabila-cheltuiele cu amortizarea fiscala)+(Cheltuielile nedeductibile-Veniturile neimpozabile)+/- diferentele temporare.

NOTA:In contabilitatea din Romania ar trebui sa se inregistreze amortizarea contabila si nu amortizarea fiscala.Diferentele ulterioare dintre amortizarea contabila si amortizarea fiscala vor genera diferente temporare.

Cheltuielile nedeductibile cuprind cheltuielile care nu sunt deductibile nici in perioada curenta,nici in perioadele urmatoare si,prin urmare,nu genereaza diferente temporare.

Veniturile neimpozabile cuprind veniturile care nu sunt impozabile nici in perioada curenta,nici in perioadele urmatoare si prin urmare,nu genereaza diferente temporare.

Cheltuielile care sunt nedeductibile in perioada curenta,dar care vor deveni deductibile in perioadele viitoare genereaza deferente temporare deductibile.

Veniturile care sunt neimpozabile in perioada curenta,dar care vor deveni impozabile in perioadele viitoare geneareaza diferente temporare impozabile.

Cheltuielile cu impozitul pe profit(veniturile din impozitul pe profit)cuprind cheltuielile cu impozitul pe profit curent(sau veniturile din impozitul pe proit curent,cu semnul minus)+cheltuielile cu impozitul pe profit amanat(sau veniturile din impozitul pe profit amanat,cu semnul minus).

Rezultatul net(profit sau pierdere)=Rezultatul brut(profit sau pierdere)+Veniturile din impozitul pe profit.

Cheltuielile cu impozitul curent se determina,prin aplicarea cotei de impunere in vigoare,asupra profitului impozabil si corespunde impozitului pe profit curent platit de intreprindere pentru acitvitatea desfasurata in perioada curenta.

Fisiere in arhiva (1):

  • Contabilizarea Impozitului pe Profit.doc