Control Financiar-Bancar

Referat
8/10 (1 vot)
Domeniu: Economie
Conține 1 fișier: docx
Pagini : 17 în total
Cuvinte : 7189
Mărime: 41.84KB (arhivat)
Publicat de: Simion Balazs
Puncte necesare: 7

Extras din referat

I.Controlul financiar preventiv

Activitatea de exercitare a controlului preventiv în ţara noastră are o vechime destul de mare şi în decursul timpului a înregistrat o serie de adaptări, atât în ce priveşte conţinutul şi formă de executare, cât şi sub raport organizatoric, în funcţie de schimbările şi transformările intervenite în economie şi societate.

Pentru prima dată la noi în ţară, controlul preventiv a fost reglementat prin Legea asupra contabilităţii publice şi asupra controlului bugetului şi patrimoniului public din 31 iulie 1929.La baza acestei reglementări a stat principiul după care controlul preventiv trebuie să fie exercitat de către un personal specializat din afară unităţilor.

Potrivit acestui act normativ, controlul preventiv se efectua de Înalta Curte de Conturi, organ suprem de control preventiv şi de gestiune asupra veniturilor şi cheltuielilor publice, fiind exercitat de către consilieri controlori ai angajării de cheltuieli, ce funcţionau pe lângă fiecare mister, administraţie autonomă, regie publică comercială, aşezăminte de binefacere şi asistenta publică, precum şi pe lângă toate celelalte servicii şi întreprinderi publice ale căror bugete erau sau nu votate de Adunarea deputaţilor.

Începând din anul 1948, controlul financiar a fost organizat în conformitate cu structura şi organizarea economiei în cadrul unităţilor, cu menirea de a asigura respectarea legilor, suferind în decursul timpului noi modificări.

În prezent controlul financiar preventiv este organizat în baza legii nr.301991 cu modificările ulterioare şi este adaptat cerinţelor impuse de compatibilizarea sa cu acaulul cum unitar în domeniu.

1.1MEDEDOLOGIA DE EXERCITARE A CONTROLULUI FINANCIAR PREVENTIV

1.1.1Notiuni-Organizare

Forma specializată a controlului financiar, controlul preventiv are rolul de a contribui la folosirea cu maximum de eficientă a tuturor resurselor materiale şi băneşti, la în târârea ordinii în mânuirea şi gospodăria fondurilor, creşterea răspunderii tuturor factorilor de decizie în cadrul entităţilor publice şi private.

Controlul financiar preventiv este:

• controlul specializat care implică verificarea şi analiza activităţii economice şi financiare sub aspectul legalităţii, oportunităţii şi economicităţii operaţiilor, folosirii raţionale a mijloacelor materiale şi băneşti şi al apărării integrităţii proprietăţii.

• Instrumentul specific al acţiunii de preîntâmpinare a deficientelor, a operaţiilor nelegale, nereale şi neeconomice, a neregulilor, a imobilizării fondurilor şi a păgubirii patrimoniului administrat.

• controlul documentar, operaţiile supuse verificării se verifică pe baza documentelor primare.

• controlul anticipat ceea ce-l distinge de celelalte forme de control: ierarhic operativ curent, controlul ulterior, controlul gestionar. Fiind un control prealabil, el este preventiv prin excelenţă, în totalitatea sa.

Controlul financiar preventiv se organizează unitar, conform structurii de funcţionare reflectată în organigramă proprie fiecărei entităţi economico-sociale.

Ordinele sau deciziile de organizare financiar preventiv cuprinde:

1. numele şi prenumele conducătorului compartimentului cu atribuţii financiar contabile, care exercita de drept controlul financiar preventiv, precum şi numele şi prenumele persoanei care-l înlocuieşte pe perioada cât acesta lipseşte din unitate;

2. numele şi prenumele persoanelor care sunt împuternicire să exercite controlul financiar preventiv, funcţia acestora, precum şi o peroraţiile şi documentele repartizate lor spre verificare;

3. numele şi prenumele conducătorului compartimentelor de specialitate sau înlocuitorilor acestora care semnează documentele ce se prezintă la controlul financiar preventiv;

4. obiectivele ce trebuie urmărite în cadrul exercitării controlului pentru fiecare operaţie şi categorie de documente în parte, şi elementele din cuprinsul documentelor ce se întorsese şi se prelucrează cu ajutorul mijloacelor autorizate asupra cărora urmează să se exercite controlul financiar preventiv;

5. termenele maxime, diferenţiate pe operaţii în cadrul cărora urmează a se efectua verificarea şi a se acorda viză de control financiar preventiv.

Ordinul său decizia trebuie să cuprindă precizarea că documentele care conţin operaţii supuse controlul financiar preventiv nu pot fi aprobate şi efectuate dacă în prealabil nu s s–a efectuat acest control asupra lor.

Organizarea controlului financiar preventiv în cadrul unităţii nu constituie numai o atribuţie şi obligaţie a conducătorului acesteia, ci reprezintă în acelaşi timp şi o obligaţie expresă a contabilului şef, cât şi a Adunării Generale a Acţionarilor.

1.1.2. Persoane abilitate (sau nu) să exercite controlul financiar preventiv

În cadrul entităţilor economice, instituţiilor şi organizaţiilor, controlul financiar preventiv se exercita de către trei categorii de persoane:

• conducătorul compartimentului financiar contabil sau de către contabilul şef.

• înlocuitorii acestora, pe perioada cât titularii lipsesc din unitate.

• persoanele împuternicite.

Conducătorul unităţii are dreptul să aprobe la propunerea conducătorului compartimentului finaciar-contabil că exercitării controlului financiar preventiv să se facă de alte persoane din cadrul unităţii.

Organizarea controlul financiar preventiv prin servicii şi birouri specializate nu degrevează pe conducătorul compartimentului financiar contabil de sarcinile ce-i revin în legătură cu îndrumare şi verificarea serviciului sau biroului respectiv şi punerea la dispoziţia acestuia a legislaţiei necesare în vederea exercitării controlului financiar preventiv în cele mai bune condiţii.

Persoanele din cadrul unităţii care exercită controlul financiar preventiv trebuie să îndeplinească cumulativ următoarele condiţii cu caracter personal:

• să aibă pregătite profesională corespunzătoare şi experienţa în activitatea financiar-contabilă;

• să corespundă din punct de vedere profesional, al cinstei şi corectitudinii;

• să nu fi fost condamnate pentru săvârşirea unor infracţiuni prevăzută de lege; în cazul în care persoanele au fost reabilitate, se recomandă ca acestora să nu li se încredinţeze sarcina de a exercita controlul financiar preventiv, decât în urma consultării prealabile a Adunării Generale a Acţionarilor.

• Să nu fi fost obligate la plată sau trecerea în proprietatea statului a unor bunuri dobândite ilicit, potrivit dispoziţiilor legate în vigoare.

Se interzice exercitarea controlul financiar preventiv de către acele persoane care au participat la actul sau operaţia supusă controlului financiar preventiv sau la înregistrarea acestuia în contabilitate.

În cazul când operaţia sau actul în cauză au avut consecinţe păgubitoare, persoană vinovată va fi obligată a le repara.

Îndatoririle acestor persoane sunt fie legate direct şi nemijlocit de exercitarea propriu-zisă a controlului, fie ulterioare acestei operaţii.

La rândul său, conducătorul compartimentului cu atribuţii financiar contabile, respectiv, contabilul şef, are obligaţia de a identifica cauzele producerii deficientelor şi de a informa conducerea unităţii despre aceste aspecte, propunând măsuri pentru evitarea lor şi pentru sancţionarea celor vinovaţi, potrivit normelor legate.

Preview document

Control Financiar-Bancar - Pagina 1
Control Financiar-Bancar - Pagina 2
Control Financiar-Bancar - Pagina 3
Control Financiar-Bancar - Pagina 4
Control Financiar-Bancar - Pagina 5
Control Financiar-Bancar - Pagina 6
Control Financiar-Bancar - Pagina 7
Control Financiar-Bancar - Pagina 8
Control Financiar-Bancar - Pagina 9
Control Financiar-Bancar - Pagina 10
Control Financiar-Bancar - Pagina 11
Control Financiar-Bancar - Pagina 12
Control Financiar-Bancar - Pagina 13
Control Financiar-Bancar - Pagina 14
Control Financiar-Bancar - Pagina 15
Control Financiar-Bancar - Pagina 16
Control Financiar-Bancar - Pagina 17

Conținut arhivă zip

  • Control Financiar-Bancar.docx

Alții au mai descărcat și

Mediul extern al SC Agdesy SRL - oportunități și restricții

Analiza macro-mediului intreprinderii Studiul macro-mediului intreprinderii permite depasirea orizontului mediului concurential deoarece...

Întreprinderea în era globalizării

In era globalizarii, specialitii in domeniu vorbesc despre “intreprinderea digitala”, “intreprinderea virtuala” sau “intreprinderea mileniului...

România în ecuația integrării europene

Reforme institutionale si politice in U.E. inaintea procesului de largire. Actuala forma de organizare ce cuprinde 15 tari membre nu mai...

Te-ar putea interesa și

Control Financiar Bancar Curent

Control financiar operativ curent 1. Controlul operativ curent în intreprinderi și institutii În cadrul entităților economice, precum și în...

Control Financiar Bancar

Capitol 1. Controlul Financiar de Stat Ministerul Finanţelor Publice, împreună cu Autoritatea Naţională de Control efectuează, în numele statului,...

Procedee și Tehnici de Control Financiar Bancar

Procedee şi tehnici de control financiar Diversitatea de activitaţi din economie, interacţiunea şi condiţionarea lor reciprocă, impune în mod...

Control Financiar Bancar

1. Controlul operativ curent în întreprinderi și instituții Controlul operativ curent sau concomitent, atât la nivelul întreprinderilor cât și la...

Metodologia de exercitare a controlului financiar bancar

INTRODUCERE Controlul este un proces esențial în derularea unei activități economice și financiare deoarece contribuie la protejarea acesteia și a...

Procedee și Tehnici de Control Financiar - Bancar

Capitolul 1 Introducere în procedeele şi tehnicile de control financiar Procedeul de control reprezintă un ansamblu de reguli specifice,...

Control financiar-bancar - noțiunea de control - definiție, clasificare

Capitolul I Elemente de ordin conceptual 1.1 Notiuni introductive Pe cât de veche în istoria civilizatiei, pe atât de necesară, activitatea de...

Rolul Controlului Financiar-Bancar

CAPITOLUL 1:CONTROLUL FINANCIAR: concept şi forme 1.1 Conceptul de control financiar După percepţia generală a specialiştilor, controlul...

Ai nevoie de altceva?