Cooperarea – Forma Moderna a Relatiilor Economice Internationale

Imagine preview
(8/10 din 1 vot)

Acest referat descrie Cooperarea – Forma Moderna a Relatiilor Economice Internationale.
Mai jos poate fi vizualizat un extras din document (aprox. 2 pagini).

Arhiva contine 1 fisier doc de 14 pagini .

Iti recomandam sa te uiti bine pe extras si pe imaginile oferite iar daca este ceea ce-ti trebuie pentru documentarea ta, il poti descarca. Ai nevoie de doar 3 puncte.

Domeniu: Economie

Extras din document

Cooperarea - ca o modalitate de parteneriat economic implică combinarea unor resurse economice a doi sau mai mulţi agenţi economici din ţări diferite pentru realizarea interesului fiecăruia într-o proportie mult mai mare decât în varianta acţiunii singulare, soluţie care stimulează foarte mult relaţiile economice intemaţionale şi ajută uneori la diminuarea decalajelor ştiinţifice, tehnologice şi nu în ultimă instanţă de nivel de trai care există din belşug între statele lumii.

1. Continutul si importanta cooperarii economice internationale

Fiecare ţară îşi dezvoltă propriul său concept asupra creşterii economice, adecvat condiţiilor specifice ale ţării respective - oricare ar fi formele cooperării intemaţionale.

Cooperarea economică este o necesitate dictată de dezvoltarea mondială a muncii. Participarea la circuitul economic mondial este în principiu un factor stimulator al cresterii economice. Conditia este ca la baza cooperarii sa se afle egalitatea si avantajul reciproc. Relatiile economice mondiale, in formele lor clasice, atata timp cat se mentin asimetriile si disproportiile in diviziunea mondiala a muncii, nu pot fi in mod real suficiente pentru stimularea dezvoltarii tarilor in curs de dezvoltare, chiar daca ele sunt necesare si obiective, aceste tari sunt nevoite sa le promoveze. Solutia trebuie cautata in folosirea altor factori care pot influenta pozitiv cresterea economica. Una dintre aceste cai o constituie cooperarea internaţională, prin care se înţelege conlucrarea, sub cele mai diverse forme, dintre două sau mai multe ţări, cu scopul de a realiza anumite obiective: agricole, industriale, comerciale, tehnico-stiintifice, turistice sau de alta natura.

Aceasta este o definire in sens restrâns a cooperării economice internaţionale. În acest sens, cooperarea economică internaţională nu este un simplu transfer de mărfuri, servicii, capitaluri de la o ţară la alta. Reprezintă, în schimb, utilizarea în comun a mijloacelor de care dispun diverse ţări sau agenţi economici din aceste ţări. În practica relaţiilor internaţionale noţiunea de cooperare economică internaţională are şi un sens larg: de schimb de activităţi în diverse domenii şi diferite tări. Sub acest aspect, cooperarea economică internatională înglobează: comerţul internaţional; cooperarea în producţie; investiţiile internaţionale; cooperarea ştiinţifică şi tehnologică; transporţurile internaţionale; turismul; relaţiile financiare şi creditele externe; prestaţiile de servicii şi altele.

Cooperarea economică internaţională poate fi realizată la nivelul economiilor naţionale, atunci când interesele ţărilor sunt reprezentate, iar negocierile sunt conduse de administraţiile de stat (guverne, ministere şi departamente) sau la nivelul unităţilor economice (indiferent dacă sunt publice sau particulare). În prima situaţie, cooperarea este denumită macroeconomică, iar în cea de-a doua situaţie este denumită microeconomică. După cel de-al doilea război mondial, datorită dezvoltării rapide a tehnologiilor, a căilor de comunicaţie, liberalizării comerţului s-au accentuat tendinţele de cooperare microeconomică.

Integrarea economică este un proces complex, care se adânceşte în ultimele decenii, prin formarea de uniuni vamale şi economice, regionale şi subregionale, ce au stimulat atât cooperarea macroeconomică, dar în special pe cea microeconomică. S-au creat diverse instituţii în care sunt reprezentate guvernele şi prin care se înfăptuiesc importante acţiuni de coordonare a politicilor economice şi de cooperare macroeconomică. Cooperarea macroeconomică, în cadrul economiilor dezvoltate, întăreşte cadrul instituţional, legislativ, tehnic şi politic, pentru dezvoltarea cooperării microeconomice. O dată cu creşterea interdependenţelor dintre economiile naţionale, cu liberalizarea comerţului şi reducerea protecţionismului, cu extinderea specializării, care măresc interdependenţele la nivel microeconomic, deci unitatea economică dintre diferite ţări, concomitent cu intensificarea legăturilor dintre unităţile economice din această ţară, se amplifică mult cooperarea microeconomică. Cooperarea microeconomica nu dispare, dar imbraca un nou continut.

Fisiere in arhiva (1):

  • Cooperarea - Forma Moderna a Relatiilor Economice Internationale.doc