Costuri, Beneficii si Efecte Scontate ale Aderarii

Imagine preview
(8/10 din 1 vot)

Acest referat descrie Costuri, Beneficii si Efecte Scontate ale Aderarii.
Mai jos poate fi vizualizat un extras din document (aprox. 2 pagini).

Arhiva contine 1 fisier doc de 15 pagini .

Iti recomandam sa te uiti bine pe extras si pe imaginile oferite iar daca este ceea ce-ti trebuie pentru documentarea ta, il poti descarca. Ai nevoie de doar 4 puncte.

Domeniu: Economie

Extras din document

Calitatea de membru al UE a avut un impact major asupra tuturor fatetelor vietii economice, politice si sociale. România beneficiaza de posibilitatea de a participa, în cadrul Uniunii, la complexele procese decizionale colective, putând astfel sa-si promoveze si sa-si protejeze mai bine interesele.

Marimea beneficiilor depinde in mare masura de capacitatea Romaniei de a folosi eficient fondurile nerambursabile oferite de Uniunea Europeana, atat inainte.

Ca membru al Uniunii, Romania are acces liber la o piata de aproape 500 milioane de locuitori, iar cetatenii si firmele romanesti beneficiaza de cele patru libertati economice: libera circulatie a fortei de munca, a serviciilor, a bunurilor si capitalului.

Cetatenii Uniunii Europene au acces egal la oportunitatile de munca in toate tarile membre. Mai precis, orice locuitor al Uniunii poate lucra fara permis de munca in orice stat, in aceleasi conditii ca si cetatenii statului respectiv.

Romania este absolut egala in drepturi cu toate celelalte tari membre:are reprezentanti in institutiile europene, iar documentele importante sunt traduse si in limba romana, care va deveni una din limbile oficiale ale Uniunii Europene. Romania va ramane un stat democratic suveran, pentru ca Uniunea este compusa din astfel de state. Ca urmare, are in continuare un presedinte, parlament, guvern si constitutie proprie.

In anumite domenii, cum ar fi comertul exterior, Romania uneste eforturile cu celelalte state membre, ceea ce ii va da posibilitatea sa dobandeasca o mai mare influenta in lume. In aceste domenii, toate statele membre ii permit Comisiei Europene sa actioneze in numele lor.

Dupa aderarea la Uniunea Europeana, satul romanesc primeste sprijin in directia unei dezvoltari rurale durabile, care sa asigure venituri decente locuitorilor din zonele rurale, protejand totodata mediul inconjurator.

Asa-numita Politica Agricola Comuna (PAC), care se aplica in toate statele membre ale Uniunii Europene, este pregatita in Romania de programul SAPARD pentru agricultura si dezvoltare rurala.

Principalele favorabilitati de care beneficiaza România prin aderarea ei la UE au fost sintetizate de profesorul Dumitru Miron, astfel:

• un climat politic si economic stabil care stimuleaza o dezvoltare durabila.

• o predictibilitate si o stabilitate crescuta ale mediului economic.

• cresterea competitivitatii pe piata interna, ceea ce conduce la motivarea si

stimularea agentilor economici autohtoni în sensul sporirii productivitatii si a

eficientei prin dezvoltarea de noi produse si servicii, introducerea tehnologiilor moderne si diminuarea costurilor de productie;

• dezvoltarea comertului, ca stimul important pentru economia nationala si piata fortei de munca.

• accesul sporit la pietele de capital si investitii europene, la noile echipamente si sisteme informationale, la <<know-how>>-ul managerial si

tehnicile organizationale din tarile dezvoltate.

• prezenta agentilor economici români pe o piata unica de mari dimensiuni si cu o importanta deosebita.

• oportunitati deosebite oferite de implementarea principiilor economico monetare experimentate de Uniunea Europeana.

Fisiere in arhiva (1):

  • Costuri, Beneficii si Efecte Scontate ale Aderarii.doc