Costuri de Productie

Imagine preview
(9/10 din 4 voturi)

Acest referat descrie Costuri de Productie.
Mai jos poate fi vizualizat cuprinsul si un extras din document (aprox. 2 pagini).

Arhiva contine 1 fisier doc de 38 de pagini .

Profesor indrumator / Prezentat Profesorului: Botoc Ana

Iti recomandam sa te uiti bine pe extras, cuprins si pe imaginile oferite iar daca este ceea ce-ti trebuie pentru documentarea ta, il poti descarca. Ai nevoie de doar 5 puncte.

Domeniu: Economie

Cuprins

1. Introducerea. ...2
2. Conceptul de costuri si relatia dintre costuri si preturi....3
3. Tipologia costurilor de productie: ...5
3.1 Costuri de productie pe termen scurt. ...5
3.2 Costuri de productie pe termen lung. 14
3.3 Alte ipostaze si forme in care apar costurile. 17
3.4 Costuri de oportunitate (alternative). 20
4. Functiile costului. ...26
5. Factorii care pot influienta costurile totale pe: ...27
a) termen scurt
b) termen lung
6. Caile de reducere a costului. ...30
7. Inchierea. ...32
8. Micul dictionar. ...33
9. Bibliografia. 37
10. Remarci. ...38

Extras din document

Producerea si desfacerea marfurilor pe piata precum si prestarea serviciilor necesita intotdeauna un anumit consum de munca si de mijloace de productie. Existenta productiei de marfuri si actiunea, pe aceasta baza, a legilor obiective proprii economiei de piata, presupune examinarea acestor cheltuieli in forma baneasca. Orice intreprinzator, inainte de a demara o anumita activitate productiva, recurge la un calcul, relativ simplu, strins legat de urmatoarea intrebare: cit va costa produsul sau serviciul pe care intentioneaza sa-l ofere cumparatorilor?

Raspunsul la aceasta intrebare il obtinem prin intermediul analizei costului de productiei, prezentat in referatul de fata.

In partea “Conceptul despre cost si relatia dintre cost si pret” este redata notiunea de cost de productie, introducerea in tema respectiva, interdependenta dintre notiunile de mai sus, precum si diferenta dintre ele.

In partea “Tipologia costurilor de productie”, obiectul referatului, este structurat dupa tipologia sa, in care sint prezentate cele doua aspecte dupa care se analizeaza costul de productie. De asemenea, in aceasta parte sint relatate si alte ipostaze si forme in care poate aparea costul.

Pentru determinarea necesitatii studierii costului de productie sint analizate functiile acestuia.

O atentie deosebita se acorda in referat aspectelor privind reducerea costurilor in conditiile de concurenta; in conditiile in care mediul ambiant este poluat si nu s-ar dori poluarea de mai departe a acestuia, in timp ce intreprinzatorul ar dori sa obtina un venit cit mai mare.

La sfirsitul referatului este facuta o generalizare a notiunilor intilnite pe parcursul subiectului referatului (“Micul dictionar”). Aceasta structurare este prezentata sub forma unui tabel, si facut in ordinea alfabetica cu scopul de a gasi usor determinarile la notiunile dorite.

Toate trimitirile intilnite pe parcursul textului sint grupate pe ultima foaie a referatului.

Conceptul de costuri si relatia dintre costuri si preturi.

Costurile constituie un element de baza pentru formularea preturilor de oferta (de negociat). Costurile de productie reprezinta partea cea mai importanta din valoarea si pretul unei marfi. Cealalta parte este alcatuita din profit, accize, taxa pe valoarea adaugata, adaos comercial si comisioane etc. Costurile de productie sunt expresia baneasca a cheltuielilor pe care agentii economici le efectueaza, prin alocarea si consumarea de factori de productie (capital fix, capital circulant, terenuri, forta de munca etc.) pentru producerea si desfacerea marfurilor si serviciilor, si care se vor recupera prin vinzarea produselor.

Cu ocazia formularii propunerilor de preturi, pentru produsele noi, elementele de cost, se stabilesc pe baza normelor de consum pentru materii prime si materiale, energie si combustibili, a normelor de amortizare pentru capital fix a normelor de timp pentru manopera si a unor normative financiare pentru alte elemente de cheltuieli. In cazul cind se intentioneaza modificarea preturilor la produsele existente, elementele de cost se actualizeaza tinind cont de factorii noi care actioneaza asupra costurilor (modificarea preturilor materiilor prime, modificarea salariilor, modificari in tehnologia de fabricatie, modificari ale legislatiei etc.). Exista si situatii cind nu este necesara actualizarea costurilor, modificarea preturilor fiind determinate de schimbari in conditiile pietei si nu in nivelul costurilor.

In intelesul restrins al cuvintului costurile de productie cuprind numai acele cheltuieli necesare, fara care nu se poate obtine un produs, executa o lucrare sau presta un serviciu, adica cheltuielile privind materiile prime si materiale, combustibilii si energia, mijloacele de munca si forta de munca. Deci ele cuprind numai consumul de factori de productie necesari pentru producerea si desfacerea marfurilor si serviciilor. 1Dar, in structura costurilor sunt incluse in present si alte plati pe care agentii economici le fac sub forma de: dobinzi, impozite pe cladiri si terenuri, prime de asigurare, contributii la fondul

pentru ajutorul de somaj etc. plati care se aseamana, cel putin formal, cu costurile de productie.

Fisiere in arhiva (1):

  • Costuri de Productie.doc