Costurile Ascunse

Imagine preview
(9/10 din 1 vot)

Acest referat descrie Costurile Ascunse.
Mai jos poate fi vizualizat un extras din document (aprox. 2 pagini).

Arhiva contine 1 fisier doc de 8 pagini .

Profesor indrumator / Prezentat Profesorului: Stefan Daniel

Iti recomandam sa te uiti bine pe extras si pe imaginile oferite iar daca este ceea ce-ti trebuie pentru documentarea ta, il poti descarca. Ai nevoie de doar 4 puncte.

Domeniu: Economie

Extras din document

Întreprinderea sau organizaţia acumulează o serie întreagă de disfuncţionalităţi care dau naştere la costuri ascunse. Interacţiunea permanentă dintre structuri şi comportamentele umane afectează competitivitatea, rentabilitatea, eficacitatea şi calitatea funcţionării întreprinderii.

Pentru a controla aceste disfuncţionalităţi, este nevoie de un ansamblu întreg de acţiuni participative şi sincronizate, care trebuie să privească întreaga întreprindere, de la conducător la muncitor.

1. Definirea costurilor ascunse

Într-o definiţie larg acceptată, un cost este numit ascuns dacă el nu apare în mod explicit în sistemele de informare ale întreprinderii, fie că este vorba de sistemul de bugete, contabilitatea financiară sau de gestiune. Prin analogie, vom spune că un cost este vizibil dacă el este detectat de sistemele de informare folosite de întreprindere.

Costurile vizibile, deşi permit o cuantificare a rezultatelor şi a abaterilor, nu permit o analiză a ansamblului cauzelor aflate la originea fenomenului. Costurile ascunse sunt legate de calitatea funcţionării unei organizaţii şi sunt de origine fenomenologică. De exemplu, un cost ascuns ridicat legat de absenteism înseamnă că funcţionarea întreprinderii a fost perturbată de absenţele personalului şi de modificările de structură implicate de aceste absenţe (opriri/reorganizări ale ciclului de producţie, întârzieri, timpi morţi).

Teoria socio-economică a organizaţiilor pune accentul pe calitatea funcţionării întreprinderii sau, altfel spus, pe capacitatea organizaţiilor productive de a-şi gestiona resursele lor materiale, fizice, monetare şi umane. O asemenea abordare permite evidenţierea disfuncţionalităţilor care perturbă în mod constant viaţa întreprinderii. Aceste disfuncţionalităţi se referă la anomalii sau la dificultăţi de funcţionare, care împiedică întreprinderea să îşi atingă în mod eficient obiectivele, reprezentând o

risipă de resurse.

Incidenţa economică a acestor disfuncţionalităţi trebuie evaluată. Întreprinderea va reacţiona la aceste disfuncţionalităţi prin anumite acţiuni de corectare, măsuri care vor implica anumite costuri. Aceste costuri se pot referi la pierderi de producţie datorate funcţionării la un nivel inferior decât cel programat, la rebuturi, la cheltuieli salariale suplimentare etc.

Din această perspectivă, costurile ascunse pot fi definite ca fiind cuantificarea monetară a acţiunilor de corectare:

2. Evaluarea costurilor ascunse

Pentru a determina componentele costurilor ascunse, literatura de specialitate a recenzat disfuncţionalităţile care pot să apară în funcţionarea unei organizaţii şi le-a regrupat în cinci mari categorii:

- absenteism;

- accidente de muncă;

- rotaţii de personal;

- non-calitatea sau defecte de calitate;

- abaterile de productivitate directă.

Această enumerare nu este exhaustivă. În viaţa unei întreprinderi pot să intervină şi alte disfuncţionalităţi cum ar fi: greve ale serviciilor publice, incapacitatea justiţiei de a rezolva în timp util anumite aspecte comerciale, incidenţa asupra furnizorului a unei proaste gestiuni a comenzilor de către client etc.

După cum am arătat, pentru corectarea acestor disfuncţionalităţi sunt necesare o serie de acţiuni care vor conduce la anumite costuri suplimentare, legate fie de o activitate umană suplimentară, fie de un consum de bunuri suplimentar. Pentru fiecare dintre aceste cinci mari categorii de disfuncţionalităţi se vor identifica costurile ascunse aferente.

Fisiere in arhiva (1):

  • Costurile Ascunse.doc

Alte informatii

Universitatea “Petru Maior” Facultatea de Ştiinţe Economice, Juridice si Administrative Specializarea Consultanţă financiar-contabilă