Cresterea Economica

Imagine preview
(8/10 din 1 vot)

Acest referat descrie Cresterea Economica.
Mai jos poate fi vizualizat un extras din document (aprox. 2 pagini).

Arhiva contine 1 fisier doc de 28 de pagini .

Profesor indrumator / Prezentat Profesorului: Popescu Ionut

Iti recomandam sa te uiti bine pe extras si pe imaginile oferite iar daca este ceea ce-ti trebuie pentru documentarea ta, il poti descarca. Ai nevoie de doar 4 puncte.

Domeniu: Economie

Extras din document

CRESTEREA ECONOMICA PE TERMEN LUNG

In prezentul capitol ne propunem sa analizam unele probleme ale cresterii economice pe termen lung in etapa de tranzitie de la economia centralizata la economia de piata. De ce pe termen lung? Deoarece tranzitia unei tari de la mecanismul de comanda la mecanismul de piata libera este un proces social-economic complex, cuprinzator si de durata, care deci nu se poate realiza peste noapte, ci dureaza un numar de ani, diferit de la o tara la alta, in functie de conditiile concrete si nivelul de dezvoltare de la care se porneste.

Cresterea economica este un proces complex de sporire a dimensiuniilor economiei nationale pe baza combinarii si folosirii din ce in ce mai eficiente a factorilor de productie, dimensiuni exprimate sub forma produsului intern brut sau a venitului national pe locuitor Spunem ca acest proces este complex deoarece eete influentat, pe de o parte de o serie de factori directi, cum ar fi cantitatea, structura si calitatea potentialului uman, resurselor naturale fi capitalului iar, pe de alta parte, de o serie de factori indirecti, care actioneaza prin intermediul factorilor directi, cum ar fi progresul stiintific si tehnic, rata investitiilor, capacitatea de absortie a pietei interne, schimburile economice internationale. Acesti factori indirecti pot potenta sau diminua efectele facto¬rilor directi.

Daca cresterea economica este rezultatul influentei prioritare a laturii cantitative a acestor factori, al extinderii utilizarii factorilor de productie, atunci cresterea economica este de tip extensiv, iar cind latura calitativa influenteaza prioritar, atunci cresterea economica este de tip intensiv.

Modelul de crestere economica a unei tari in perioada de tranzitie, ca de altfel in orice etapa istorica, explica ansamblul legaturilor functionale dintre factorii ce determina cresterea economica.,legaturi exprimate printr-un sistem de modele economico-matematice, de la cele mai simple pina la cele mai com¬plicate, de sinteza,

A trata cresterea economica a unei tari in perioada de tranzitie, inseanma a exprima, printr-un sistem de ecuatii, dependenta functionala dintre ansamblul factorilor de crestere economica si sporirea indicatorilor macroeconomici utilizati.

In cadrul acestui capitol nu vom trata acest sistem in toata complexitatea lui, ci vom elabora elementele care stau la baza unui model complex si unitar de crestere economica, modelul ce poate fi elaborat numai intr-o perioada mai mare de timp si de o echipa interdisciplinara de cercetatori. Desigur ca si un asemenea model, chiar daca va fi elaborat de un institut de specialitate in cercetari microeconomice, nu va putea fi decit un model limitat la un anumit sistem de ecuatii, reflectand doar evolutia proceselor economice principale din societate. Istoria dezvoltarii economice mondiale demonstreaza ca, in. toate timpurile, bunastarea unui popor a fost data de PNB real pe locuitor, iar in tara cu un ritm mai mare de crestere a PNB real, oamenii traiesc din ce in ce mai bine.

O crestere economica, oricit de mica, daca se mentine pe termen lung, poate avea influente deosebite asupra nivelului de trai al populatiei. Sa luam de exemplu dona tari care au un ritm de crestere economica, exprimat in PNB/Iocuitor de 1% si respectiv 2%, dar pornesc de la acelasi nivel al PNB/locuitor. Daca tara cu ritmul de dezvoltare de 1% va putea dubla PNB/locuitor in 70 de ani, cea cu ritmul de 2% si-l va dubla in 35 ani, lucru ce va duce la o diferentiere corespunzatoare in timp ce nivelului de viata al locuitorilor lor.

Daca tara cu ritmul de 1% porneste de la un nivel mai inalt al PNB/locuitor iar cea cu ritmul de 2% de la un nivel de doua ori mai mic al PNB/locuitor, atunci tara cu ritm de 2% va putea ca, intr-un numar de ani, sa ajunga si sa intreaca nivelul PNB/locuitor al tarii cu ritmul de 1%. Aceasta este si explicatia cum unele tari, nou industrializate, au perspective certe de a ajunge si depasi nivelul PNB/locuitor al unor tari avansate ale lumii.

2. FACTORII CRESTERII ECONOMICE IN PERIOADA DE TRANZITIE

Productia sau venitul din economie (output-ul), Y, poate fi exprimata cu ajutorul unei functii de productie astfel:

Y=F(K,N)∙A (1)

In care K reprezinta intrarile de capital, N reprezinta, intrarile de forta de munca iar A nivelul tehnic (starea tehnologica).

Din ecuatia (1) deducem imediat ca cresterea output-lui din economie Y, va fi determinata atat de cresterea factorilor de intrare cat si de imbunatatirea nivelului tehnic al productiei. In situatia in care randamentele factorilor de productie sunt constante, o crestere a factorilor de intrare de exemplu cu 30% va genera o crestere a output-ului (productiei, venitului) tot cu 30%. Cind output-ul creste in mod proportional cu cresterea factoriilor ce-1 determina putem scrie:

∆Y = F(K,N) • ∆A + MPK ∙∆K + MPN ∙∆V (2)

unde ∆A reprezinta sporul nivelului tehnic al productiei, ∆K-sporul factorului de productie capital si ∆N- sporul factorului munca, MPK - produsul marginal al capitalului si MPN - produsul marginal al factorului munca. Reamintim ca produsul marginal al unui factor reprezinta sporul de productie (venit) realizat pe seama cresterii cu o unitate a acestui factor, ceilalti ramnand constanti.

Putem simplifica ecuatia (2) prin inpartirea acesteia cu expresia din ecuatia (1), obtinand:

∆Y/Y=F(K,N) ∆A/F(K,N)A+MPK∙∆K/F(K,N)A+MPN∙∆N/F(K,N)A

∆Y/Y=∆A/ A+MPK/Y∙∆K+MPN/Y∙∆N(3)

Fisiere in arhiva (1):

  • Cresterea Economica.doc

Alte informatii

In cadrul acestui referat este prezentat cresterea economica a Romaniei