Cresterea si Dezvoltarea Tigrilor Asiatici

Imagine preview
(8/10 din 1 vot)

Acest referat descrie Cresterea si Dezvoltarea Tigrilor Asiatici.
Mai jos poate fi vizualizat cuprinsul si un extras din document (aprox. 2 pagini).

Arhiva contine 1 fisier doc de 18 pagini .

Iti recomandam sa te uiti bine pe extras, cuprins si pe imaginile oferite iar daca este ceea ce-ti trebuie pentru documentarea ta, il poti descarca. Ai nevoie de doar 5 puncte.

Domeniu: Economie

Cuprins

Cauzele creşterii şi dezvoltării ,,Tigrilor Asiatici.pag 1
Japonia.pag .4
Hong Kong.pag 6
Coreea de Sud.pag 8
Singapore.pag 10
Taiwan.pag 12
Macao.pag 14
Concluzii personale.pag. 15
Bibliografie.pag.17.

Extras din document

Cauzele creşteri şi dezvoltării “Tigrilor Asiatici”

În general creşterea economică reprezintă creşterea pe mai mulţi ani a unui indicator al producţiei ,cum sunt PIB sau PNB ,reprezentand o creştere din punct de vedere cantitativ al acestor factori, fie prin creştere externă a acestora ,fie prin creştere internă a lor fapt care se explică printr-o creştere a productivităţii factorilor de producţie.

În ceea ce priveşte dezvoltarea economică aceasta apare ca un fenomen calitativ ce se caracterizează ca fiind un proces de transformări economice,sociale şi politice ce acompaniază o creştere economică durabilă şi antrenează o creştere a nivelului general de viaţă.

Dezvoltarea eonomică este privită în alt mod de către ţările unde industrializarea puternică contribuie la dezvoltarea şi creşterea economică a acestora fiind definită aici ca fiind o creştere a producţiei industriale într-un timp foarte scurt.

O situaţie deosebită de creştere dar şi de dezvoltare economică industrială am putea zice se întalneşte in aşa zisele ţări ale Asiei „Tigrii sau Dragonii Asiatici”care datorită creşterii industriale au reusit sa îşi asigure o dezvoltare economică de invidiat ajungand să domine dar şi să deţină puterea economică ,financiară dar şi comercială mondială în ciuda faptului ca SUA cunoaşte o perioada de criză economică încă de la atentatele din Septembrie 2001.

Deţinand o poziţie geografică pribilegiată “Tigrii Asiatici”( Japonia,Hong Kong,Coreea de Sud,Singapore,Taiwan şi în ultimul timp spectaculos Macao),poziţie care îi va favoriza ,şi-au inceput dezvoltarea economică prin implementarea unei politici economice transparente,politică care va fi sprijinită şi de aşa zisul plan Marshall al SUA pentru refacerea economiei de după cel de-al Doilea Război Mondial, război care a zguduit în mare economiile mondiale.

Politica economică transparentă a ,,Tigrilor Asiatici’’ a fost pentru atragerea investitorilor străini prin oferirea unei forţe de muncă atat ieftină ,disciplinară,conştiincioasă dar ceea ce este mai important de înaltă calificare,cat şi prin adaptarea unei politici fiscale foarte avantajoasă pentru investitorii străini.

Punand un mare accent pe educaţie şi învăţămant aceste ţări işi vor forma în timp un anumit factor uman care va contribui enorm la dezvoltarea economică şi progresul economic al acestor ţări prin faptul că colerand munca cu educaţia personală, acest factor uman devine mai performant, mai calificat avand ca caracteristică urmărirea unui control sever al calităţii ceea ce va influienţa în mod pozitiv economia acestor ţări.

,,Tigrii Asiatici’’sau mai remarcat şi prin faptul că au implementat o aşa numită politică de dumping prin accesul pe piaţa SUA şi Vest Europeană cu produse noi diversificate de regulă produse tehnologice de înaltă calitate care vor avea o largă desfacere pe aceste pieţe.

Pe plan intern ,,Tigrii Asiatici’’vor cauta să atragă populaţia spre dezvoltarea economică prin faptul că vor investi masiv pentru lichidarea alfabetismului dar şi pentru învăţămant şi cercetare în domeniul tehnologic şi economic reuşin în acest mod să asigure un echilibru între creşterea demografică şi oferta de forţă de muncă calificată a ţări,fapt care vor interesa marile companii mondiale să investească în aceste ţări, în special în domeniul infrastructurii dar şi a petrolului deoarece aceste ţări au un potenţial bogat de petrol.

Prin faptul că s-au implementat marile companii în aceste ţări dar şi din faptul factorul uman local a fost angajat in aceste mari companii ,statul reuşeşte să aibă o mai mare putere de impozitare asupra acestor companii datorită faptului că o mare parte a producţiei industriale a acestor ţări este destinată exportului.

Adoptand aceste politici economice aceste ţări au reuşit să îşi crească în mod impresional PNB-ul ajungand în acest mod să concureze cea mai mare putere mondială şi anume SUA.

Aceste ţări s-au dezvoltat economic în acest mod datorită ajutorului oferit de SUA prin planul Marshall, cheltuind aceşti bani am spune foarte ,,economic’’,investind in refacerea economiei şi spre o noua politică şi inovaţie economică făcandu-le pe aceste ţări să aibă un rol foarte important în economia mondială deţinand de exemplu 9 % din comerţul mondial dintre care 7 % numai Japonia .

În ciuda faptului că aceste ţări vor cunoaşte o dezvoltare economică după cel de-al Doilea Război Mondial unele ţări care fac parte din ..Tigrii Asiatici’’, vor cunoaşte o perioadă de criză datorită fluctuaţiei monetare şi financiare între anii 1996-1998 sau de recesiune datorită atentatelor din 2001 care vor duce la un dezechilibru în special pentru produsele destinate de către aceste ţări pe piaţa din SUA.

Unele din ţările ,,Tigrilor Asiatici’’ vor depăşi criza economică şi financiară din 1997 tot cu ajutorul din partea SUA în valoare de 71 miliarde $,ajutor care va fi benefic pentru refacerea masei monetare afectate a acestor ţări afectate de criză.Totuşi se observă din nou o creştere a economiei ,,Tigrilor Asiatici’’incepand cu anul 2003 , economie care va ajunge în cele din urmă să concureze economia SUA,economie pe care voi încerca să o prezint în continuare.

Fisiere in arhiva (1):

  • Cresterea si Dezvoltarea Tigrilor Asiatici.doc