Criza din Romania

Imagine preview
(8/10 din 1 vot)

Acest referat descrie Criza din Romania.
Mai jos poate fi vizualizat cuprinsul si un extras din document (aprox. 2 pagini).

Arhiva contine 1 fisier doc de 10 pagini .

Profesor indrumator / Prezentat Profesorului: Marginean Silvia, Opreana Alin

Iti recomandam sa te uiti bine pe extras, cuprins si pe imaginile oferite iar daca este ceea ce-ti trebuie pentru documentarea ta, il poti descarca. Ai nevoie de doar 3 puncte.

Domeniu: Economie

Cuprins

Ce este criza? 3
Aspecte ale crizei actuale 3
- În 2007 3
- În 2008 4
Criza în România 5
Evoluţia crizei în România (grafice) 6
Soluţii 9
Bibliografie 11

Extras din document

Ce este criza?

În evoluţia noastră crizele pot fi definite ca fiind situaţii caracterizate de o instabilitate pronunţată, sunt deci însoţite de o volatilitate şi de o incertitudine în creştere. În situaţii de criză (orice formă ar îmbrăca ea) ne aflăm într-o permanentă stare de nelinişte şi de nesiguranţă legată de viitor, teamă sau chiar panică. Instinctul nostru de apărare şi de conservare ne îndeamnă să ne comportăm uneori iraţional şi să accentuăm şi mai mult această volatilitate deoarece fiecare dintre noi, cu capacitatea cognitivă pe care o avem filtrăm informaţia şi înţelegem fenomenul în felul nostru transpunându-l apoi într-un anumit comportament legat de piaţă.

Naţional Bureau of Economic Research (NBER) defineşte criza ca fiind “o scădere semnificativă a activităţii economice pentru câteva luni reflectată în scăderea PIB, scăderea veniturilor individuale, reducerea nivelului ocupării, diminuarea producţiei industriale şi a consumului“.

Există unii specialişti care clasifică aceste crize în crize sociale (inflaţie în creştere, şomaj, sărăcie), în crize financiare(volatilitate accentuată pe pieţele de capital, căderea burselor şi revenirea lor spectaculoasă), crize politice (care pot degenera în războaie), crize locale sau internaţionale crize cauzate de dezastre naturale sau crize economice generalizate.

Aspecte ale crizei economice actuale

- În 2007

Pe 6 august, American Home Mortgage, una dintre cele mai mari societăţi americane independente de credit pentru locuinţe, a dat faliment, după ce a concediat mare parte din personal. Compania a declarat că este o victimă a prăbuşirii pieţei de locuinţe din SUA, prăbuşire care a antrenat mulţi creditori şi debitori de credite subprime, cu grad mare de risc.

Pe 9 august, piaţa creditelor pe termen scurt a îngheţat după ce o mare bancă franceză, BNP Paribas, a suspendat trei dintre fondurile sale de investiţii, în valoare de 2 miliarde de euro, invocând problemele din sectorul ipotecar subprime din SUA. BNP a declarat că nu poate evalua activele din. fonduri, pentru că piaţa a dispărut. Banca Central Europeană a făcut o infuzie de 95 miliarde de euro în sistemul bancar al zonei euro pentru a trece mai uşor peste criza creditelor subprime. Rezerva Federală a SUA şi Banca Japoniei au luat măsuri similare.

Pe 10 august, Banca Central Europeană a pus la dispoziţia fondurilor bancare încă 61 miliarde euro. Rezerva Federală a SUA a afirmat că va furniza în cel mai scurt timp câţi bani vor fi necesari pentru combaterea problemei creditelor.

Pe 13 august, Banca Central Europeană a pompat 47,7 miliarde euro în pieţele financiare, a treia infuzie de bani în tot atâtea zile. Băncile centrale din Statele Unite şi din Japonia au plusat de asemenea peste sumele acordate anterior. Goldman Sachs a afirmat că va oferi 3 miliarde de dolari pentru susţinerea unui fond de hedging lovit de criza creditelor.

Pe 16 august, Countrywide Financial, cel mai mare dezvoltator de afaceri ipotecare, şi-a retras întreaga linie de creditare de 11,5 miliarde dolari. Creditorul ipotecar australian Rams a admis, de asemenea, că are probleme cu lichidităţile.

Pe 17 august, Rezerva Federală Americană a scăzut la jumătate rata de discount (rata dobânzii la care împrumută băncile), pentru a ajuta băncile să-şi rezolve problemele de creditare. (Dar nu a fost de folos. Ca urmare, băncile centrale din lumea dezvoltată au sfârşit prin a pompa sume importante de bani, pe perioade lungi de timp, acceptând o plajă mai largă de titluri colaterale, ca niciodată în istorie.)

Pe 13 septembrie, s-a descoperit că Northern Rock (cea mai mare bancă ipotecară britanică) era aproape de insolvabilitate – ceea ce a declanşat, pentru prima oară în ultima sută de ani în Marea Britanie, o migraţie rapidă a clienţilor spre alte bănci.

- În 2008

Bank of America preia Countrywide Financial pentru 4 miliarde USD – ianuarie

Bear Stearns, cea mai mare bancă de investiţii americană, falimentează; o contribuţie majoră au avut zvonurile: lichidităţi în valoare de18 mild. USD s-au evaporat în două zile; banca este preluată la preţul de 2$/acţiune de JPMorgan Chase, deşi, înainte de criză, acţiunile sale valorau peste 100$ - martie

Sunt naţionalizate organismele semipublice de credit ipotecar Fannie Mae şi Freddie Mac (având o pondere de 50% pe piaţa americană a creditelor ipotecare de 5.200 mild.USD)– iulie

Se aud voci care spun că dificultăţile financiare de abia acum încep, ceea ce pare să se confirme: sept.- oct. 2008

Banca de investiţii americană Lehman Brothers evită falimentul prin plasarea sub proetcţia legii americane cunoscută sub denumirea de “Capitolul 11” (permite restructurarea companiilor aflate în dificultate); Bank of America, prezentă un timp la negocieri, preferă să se îndrepte spre o altă bancă aflată în dificultate, Merrill Lynch, pe care o cumpără cu 50 mild.USD - 14/15 sept.

Fed acordă facilităţi de creditare de 85 mild. USD societăţii de asigurări americane AIG, care este de facto naţionalizată de guvernul american, îngrijorat de impactul mondial al falimentului societăţii respective – 16 sept.

Banca britanică Lloyds preia o parte însemnată din banca HBOS (27,54 %,) (alte bănci participante la operaţie sunt: TSB cu 14,47 % şi Royal Bank of Scotland cu 8,37 %) – 17 sept

Goldman Sachs şi Morgan Stanley formează un holding bancar sub supravegherea FED – 21 Sept

Miliardarul american Warren Buffett anunţă că investeşte 5 mild. USD în Goldman Sachs, pentru o cotă de participare de 9% din capitalul băncii –24 sept

Falimentul celei mai mari case de economii americane, Washington Mutual – 25 sept.

Grupul bancar şi de asigurări Fortis (olandez) este parţial naţionalizat, prin plata unei sume de 11,2 miliarde euro de către guvernele belgian, german şi luxemburghez contra unei cote de participare de 49 % din capitalul subsidiarelor din ţările respective – 29 sept.

Banca britanică de credit imobiliar Bradford & Bingley este naţionalizată parţial, iar restul este cumpărat de Spanish Bank Santander – Sept 29;

Camera Reprezentanţilor a SUA respinge planul Paulson de salvare a băncilor; pieţele inră în panică: Dow Jones scade cu 6,98%, iar Nasdaq Composite, cu 9,14% - 29 sept.

UE aprobă ca statul francez şi cel belgian să investească 6,4 mild. euro pentru salva grupul Dexia – 30 sept

Senatul american aprobă versiunea revizuită a 'Planului Paulson', care instituie facilităţi fiscale de 150 mild. dolari şi alte ajutoare de 700 mild. dolari pentru stabilizarea sistemului financiar; planul prevede, de asemenea, o creştere de la 100.000 la 250.000 USD a garanţiilor statului pentru depozitele bancare – 1 oct.

Irlanda acordă o garanţie guvernamentală nelimitată principalelor bănci irlandeze – 1 oct.

Banca americană Wells Fargo cumpără banca rivală Wachovia, pentru 15,1 miliarde dolari, în acţiuni – 3 oct.

Guvernul Olandei anunţă naţionalizarea parţială a băncii Fortis pentru suma de 16,8 mild. euro – 3 oct.

Fed decide o reducere coordonată a ratei dobânzii de politică monetară (particpă la acţiune ECB, B. Angliei, B. Canadei, B. Japoniei, B. Chinei, B. Elveţiei) – 8 oct.

Fisiere in arhiva (1):

  • Criza din Romania.doc