Criza Economica din 1929-1933 si Actuala Criza Economica Mondiala

Referat
9/10 (4 voturi)
Domeniu: Economie
Conține 1 fișier: doc
Pagini : 26 în total
Cuvinte : 9122
Mărime: 44.76KB (arhivat)
Cost: 10 puncte
Universitatea Romano-Americana Facultata de Management si Marketing

Cuprins

1. Introducere

2. Marea Criza din 1929

2.1 Premisele crizei

2.2 Cifre si fapte

2.3 Renasterea

3. Criza economica din 2008

3.1 Criza suprime

3.2 Criza financiara

3.3 Criza financiara din septembrie si octombrie 2008

4. Sfidarile secolului 21-de Ion Iliescu

5. Analiza comparativa

6. Bibliografie

Extras din document

1. Introducere

Evenimentele din ultima vreme îmi oferă prilejul unei analize, care este, înainte de toate, o paralelă privind două procese majore, procese cu implicaţii generale, de fond, în istoria lumii contemporane.

In ultimele luni s-a tot vorbit despre marea criza economica din perioada interbelica si am considerat ca ar fi util pentru toti cei prezenti aici, sa vorbesc despre aceasta tema, in care sa explic ce si cum s-a intamplat.

Pentru inceput voi defini cativa termeni ce se regasesc in lucrarea de fata.

Conform DEX, criza este definita ca “Manifestare a unor dificultăţi (economice, politice, sociale etc.); perioadă de tensiune, de tulburare, de încercări (adesea decisive) care se manifestă în societate. ♦ Lipsă acută (de mărfuri, de timp, de forţă de muncă).”

Conform Dictionarului Juridic Rubinian, criza financiara reprezinta “Situatia in care cererea de bani este mai mare decat oferta (disponibilul) de bani. Aceasta inseamna ca lichiditatea este rapid evaporata deoarece banii disponibili sunt retrasi din banci, fortand astfel bancile fie sa vanda propriile active si investitii, pentru a-si acoperi necesitatile, sau sa colapseze. Criza financiara poate duce la o criza economica.”

Acelasi dictionar defineste criza economica acea “Situatie in care economia unei tari trece brusc printr-o scadere a fortei sale, scadere adusa de regula de o criza financiara. O economie ce trece printr-o criza economica va experimenta aproape sigur o scadere a PIB (Produs Intern Brut), o evaporare a lichiditatilor si o crestere / scadere a preturilor din cauza unei inflatii / deflatii. Crizele economice pot lua forma unei stagflatii, unei recesiuni sau unei depresii economice, si uneori poate duce la colaps economic.”

Recesiune = Forma severa de criza economica. Declin general al nivelului activitatii economice si al cresterii economice, caracterizat prin somaj, devalorizare, inflatie, scadere a nivelului de trai. Biroul National de Cercetare Economica din SUA (NBER) defineste recesiunea ca un declin semnificativ al activitatii economice in intreaga societate, ce dureaza mai mult de cateva luni, declin vizibil prin scaderea produsului intern brut (PIB), a veniturilor reale ale populatiei, a numarului de angajati din economie, a productiei industriale si a vanzarilor cu amanuntul (en detail) si cu ridicata (en gros, angro).

Overdraft = Situatia in care un tragator, un detinator de cont bancar are dreptul sa emita cecuri, pe seama contului sau, in suma mai mare decat limita convenita si sa plateasca dobanda aferenta la data scadentei cecului sau cecurilor emise peste limita convenita.

In functie de statutul tragatorului, de credibilitatea sa, o banca poate sa ia masuri de siguranta in plus sau poate sa mearga pe incredere.

Ce inseamna pentru mine criza economica?

Din tot ce am citit, tot ce am vazut si tot ce simt pe propriul meu buzunar, constat ca aceasta criza nu e decat pragul de sus al evolutiei financiare mondiale.

Tot ce se intampla este ca actualul sistem financiar este bazat pe crestere; crestem, crestem, dar pana unde? Am ajuns la stadiul in care ne-am plafonat si nu mai exista scapare, decat sa o luam de la 0, din nou.

Totusi, ma tot intreb…care e scopul actualului sistem financiar? Suntem intr-un joc in care cine cumpara si acapareaza toata puterea va fi…stapanul?

In continuare voi prezenta pe scurt detalii despre criza din 1929 si actuala criza, pentru ca mai apoi sa detaliez asemanarile si deosebirile dintre cele doua mari crize.

2. Marea Criza din din 1929

2.1 Premisele crizei

America tocmai isi revenea dupa primul razboi mondial iar economia intra intr-o noua era. Dezvoltarea fara precedent a inovatiilor tehnice si stiintifice din timpul razboiului si imediat dupa, a creat o prapastie intre capacitatea industriei de a genera produse competitive si capacitatea salariatilor de a le cumpara, in timp ce rata de economisire a populatiei cu venituri peste medie era mai mare decat cresterea oportunitatilor de investitii, ceea ce a dus la o crestere fara precedent a preturilor unor active – actiuni si imobiliare in principal.

Activitatea economica a explodat in perioada 1920-29, indicele productiei industriale calculat de FED crescand de la 81 de puncte in 1920 la 114 in 1929 (deci o crestere de 41%), in timp ce rata medie anuala de crestere a PIB-ului SUA in aceeasi perioada a fost de 4.6%.

Insa conform NBER, toata aceasta perioada de crestere economica a fost marcata de trei recesiuni de mai mica amploare: prima recesiune a durat 18 luni, in perioada ianuarie 1920 - iulie 21 si a dus la scaderea PIB cu 2%, a doua a avut loc intre mai `23 si iulie`24 iar a treia intre octombrie `26 - noiembrie`27, insa fara sa aiba implicatii economice serioase. Tot in aceasta perioada, FED a inceput sa utilizeze politica monetara in scopul atenuarii fluctuatiilor ciclurilor economice iar sfarsitul primei recesiuni mentionate anterior a fost grabit de noua atitudine a FED care, prin imprumuturile pe care le-a acordat in special bancilor, a dus la cresterea investitiilor in economie, cu efect direct in cresterea PIB.

Preview document

Criza Economica din 1929-1933 si Actuala Criza Economica Mondiala - Pagina 1
Criza Economica din 1929-1933 si Actuala Criza Economica Mondiala - Pagina 2
Criza Economica din 1929-1933 si Actuala Criza Economica Mondiala - Pagina 3
Criza Economica din 1929-1933 si Actuala Criza Economica Mondiala - Pagina 4
Criza Economica din 1929-1933 si Actuala Criza Economica Mondiala - Pagina 5
Criza Economica din 1929-1933 si Actuala Criza Economica Mondiala - Pagina 6
Criza Economica din 1929-1933 si Actuala Criza Economica Mondiala - Pagina 7
Criza Economica din 1929-1933 si Actuala Criza Economica Mondiala - Pagina 8
Criza Economica din 1929-1933 si Actuala Criza Economica Mondiala - Pagina 9
Criza Economica din 1929-1933 si Actuala Criza Economica Mondiala - Pagina 10
Criza Economica din 1929-1933 si Actuala Criza Economica Mondiala - Pagina 11
Criza Economica din 1929-1933 si Actuala Criza Economica Mondiala - Pagina 12
Criza Economica din 1929-1933 si Actuala Criza Economica Mondiala - Pagina 13
Criza Economica din 1929-1933 si Actuala Criza Economica Mondiala - Pagina 14
Criza Economica din 1929-1933 si Actuala Criza Economica Mondiala - Pagina 15
Criza Economica din 1929-1933 si Actuala Criza Economica Mondiala - Pagina 16
Criza Economica din 1929-1933 si Actuala Criza Economica Mondiala - Pagina 17
Criza Economica din 1929-1933 si Actuala Criza Economica Mondiala - Pagina 18
Criza Economica din 1929-1933 si Actuala Criza Economica Mondiala - Pagina 19
Criza Economica din 1929-1933 si Actuala Criza Economica Mondiala - Pagina 20
Criza Economica din 1929-1933 si Actuala Criza Economica Mondiala - Pagina 21
Criza Economica din 1929-1933 si Actuala Criza Economica Mondiala - Pagina 22
Criza Economica din 1929-1933 si Actuala Criza Economica Mondiala - Pagina 23
Criza Economica din 1929-1933 si Actuala Criza Economica Mondiala - Pagina 24
Criza Economica din 1929-1933 si Actuala Criza Economica Mondiala - Pagina 25
Criza Economica din 1929-1933 si Actuala Criza Economica Mondiala - Pagina 26

Conținut arhivă zip

  • Criza Economica din 1929-1933 si Actuala Criza Economica Mondiala.doc

Alții au mai descărcat și

Criza economică în România

MOTIVATIE Unul din subiectele ce vor face inconjurul lumii pentru ceva vreme de azi inainte este reprezentat de criza economica. Criză economică...

De la uniunea economică și monetară, la cea politică

Introducere ProcesuL integrării economice şi poLitice europene ȋnceput după sfârşituL ceLui de-aL doiLea război mondiaL, este unuL dintre...

Criza economică - cauze, efecte și răspunsuri

INTRODUCERE Criza economică ce a lovit economia mondială începând cu vara anului 2007, este fără precedent în istoria economică de după război....

Criza economică - cauze, efecte, soluții

INTRODUCERE Ne confruntăm cu cea mai gravă criză financiară din 1930 încoace. În câteva privinţe, ea se aseamănă cu alte crize apărute în ultimii...

Criză economică

INTRODUCERE Lucrarea de față își propune să trateze un subiect de interes național: efectele crizei economice mondiale asupra economiei românești....

Criza financiară actuală vs criza anilor 30

Introducere Aproape în orice domeniu al activităţii umane există preocupări privind disfuncţionalităţile care pot să apară în interiorul lui şi,...

Marea Criză Economică și Actuala Criză Economică

CAPITOLUL 1 - Termenul de „criză”, forme şi caracteristici În primul rând ar trebui să definim ce este aceea o criză. Trebuie spus că în evoluţia...

Criza economică mondială 1929-1933, versus criza economică actuală - influențele asupra economiei românești

1. Presiunea contextului internaţional asupra economiei româneşti La sfârşitul anului 1929 a izbucnit o profundă criză de supraproducţie, care a...

Te-ar putea interesa și

Impactul crizei economice asupra economiilor țărilor din Uniunea Europeană. o perspectivă comparativă

INTRODUCERE Aproape în orice domeniu al activităţii umane există preocupări privind disfuncţionalităţile care pot să apară în interiorul lui şi,...

Asemănări și Deosebiri între Criza Economică Actuală și cea din 1929

Introducere Economiștii definesc crizele financiare ca fiind o formă de manifestare a crizelor bancare, cu impact asupra stabilității financiare...

Macroeconomie - criza economică

INTRODUCERE Conceptul de guvernanţa întreprinderii vizeazã reguli şi principii pro-mulgate de guvern şi de profesionişti, cu scopul de a restabili...

Criza economico-financiară

1. CONCEPTUL DE CRIZĂ Crizele, susținem noi , nu sunt nici niște anomalii, așa cum a încercat economia modernă să le facă să pară, nici niște “...

Criză economică din 1929-1933

Cap. I- Introducere Subiectul pe care această lucrare îl abordează este cel al Marii Crize economice din octombrie 1929, denumită și Marea...

Criza financiară-abordari la nivel global și european

INTRODUCERE În anul 2007, pentru prima dată după anii 1930, economia mondială a experimentat o criză financiară pe care o putem cataloga ca fiind...

Efecte ale crizei economice asupra activității și resurselor umane din administrația publică

Capitolul 1.Criza economica- aspecte generale 1.1.Notiunea si evolutia fenomenului Criza economica se defineste ca fiind situatia in care...

Rolul FMI în Contextul Crizei Actuale

Criza sistemului financiar american a fost declanşată în iulie 2007, în momentul în care creditorii au constatat că foarte mulţi clienţi cu...

Ai nevoie de altceva?