Criza Romaneasca Interna

Imagine preview
(9/10 din 3 voturi)

Acest referat descrie Criza Romaneasca Interna.
Mai jos poate fi vizualizat cuprinsul si un extras din document (aprox. 2 pagini).

Arhiva contine 1 fisier doc de 15 pagini .

Profesor indrumator / Prezentat Profesorului: Plopeanu

Iti recomandam sa te uiti bine pe extras, cuprins si pe imaginile oferite iar daca este ceea ce-ti trebuie pentru documentarea ta, il poti descarca. Ai nevoie de doar 5 puncte.

Domeniu: Economie

Cuprins

1. Concept si definitie
2. Declansarea crizei economice mondiale
3. Declansarea crizei in Romania
4. Criza romaneasca interna.Cauze.Solutii
5. Efectele crizei economice interne
6. Concluzii
7. Bibliografie

Extras din document

1.Concept si definitie

Una din definitiile date recesiunii:forma severa de criza economica –declin feneral al niveluluiactivitatii economice si al cresterii economice, caracterizat prin somaj, devalorizare, inflatie si scadere a nivelului de trai.

De asemenea, Biroul National De Cercetare Economica din SUA defineste recesiunea ca un declin semnificativ al activitatii economice in intreaga societate, ce dureaza mai mult de cateva luni, declin vizibil prin scaderea produsului intern brut (PIB), a veniturilor reale ale populatiei, a numarului de angajati din economie, a productiei industriale si a vanzarilor cu amanuntul si cu ridicata.

2.Declansarea crizei mondiale

Declansarea crizei financiare actuale poate fi fixata oficial in 2007, cand American Home Mortgage a dat faliment din cauza prabusirii pietei imobiliare din SUA, prabusire cauzata in special de scaderea de catre FED a ratelor dobanzilor de la 6,5% la 1% intr-o perioada de doar trei ani.Practic era o invitatie spre creditare si supraconsum inclusiv pentru persoanele cu riscuri mari de creditare , care in mod normal sau nu aveau nevoie de credite sau ar fi fost respinse de normele mai aspre din trecut privind creditarea.

Astfel valoarea reala a caselor a fost artificial umflata din cauza revanzarilor, efectuate pe un fond speculativ, pacalite fiind in special bancile, care preluau ipotecile cu grad mare de risc. Acesta a fost inceputul sfarsitului constructiilor noi, si al bancii Lehman Brothers.

Criza imobiliara s-a extins rapid si asupra cardurilor de credit, datoriile creditelor auto si ulterior in industrie. Faptul ca in acelasi an cu actuala criza s-a inregistrat cea mai mare frauda de pe piata de capital produsa de Bernard Madoff, fost presedinte al bursei NASDAQ-a doua piata de capital ca marime din New York, dupa New York Stock Exchange in varsta de 70 ani, fondatorul si principalul actionar al Bernard Madoff Investment Securities, va conduce clar catre o frica a investitorilor de plasare a banilor in aceste instrumente financiare .Aceste fapte ar putea duce spre o reorientare catre investitii masive in domenii mai putin volatile si mai palpabile din punct de vedere al transformarii lor in lichiditati cum ar fi constructii, infrastuctura, proiecte de dezvoltare a energiilor alternative.

3.Declansrea crizei in Romania

Nici Romania nu a fost ferita de acest flagel al acreditarii haotice. „Credit doar cu buletinul”va deveni o istorie in manualul de functionare a bancilor. Criza economica din Romania care a inceput in 2008 este cu precadere o criza interna, determinata de o crestere economica nesanatoasa, de vreme ce se poate volatiliza intr-un singur trimestru. Si asta pentru ca am avut in acesti ani o crestere bazata pe consum, finatat pe datorie. Cauza principala este consumul excesiv pe datorie. Criza financiara internationala a fost doar decansatorul crizei economice interne pentru ca a afectat sursele de finatare. Noi consumam pe datorie si acum ne imprumutam mult mai scump sau deloc. Aceasta stare de lucruri este valabila si pentru Guvern si pentru frime si pentru populatie. Vulnerabilitatea unei economii dezechilibrate, cu numeroase reforme structurale amanate, au devenit acum evidente. Ca urmare a micsorarii volumului de crditari si stoparii investitiilor straine, piata constructiilor a scazut drastic in 2009 datorita inaspririi creditarii.

Fisiere in arhiva (1):

  • Criza Romaneasca Interna.doc

Alte informatii

Criza romaneasca interna, Facultatea Alexandru Ioan Cuza , Iasi