Cultura Intreprinderii

Imagine preview
(8/10 din 1 vot)

Acest referat descrie Cultura Intreprinderii.
Mai jos poate fi vizualizat cuprinsul si un extras din document (aprox. 2 pagini).

Arhiva contine 1 fisier doc de 13 pagini .

Profesor indrumator / Prezentat Profesorului: Gratiela Gavrila

Iti recomandam sa te uiti bine pe extras, cuprins si pe imaginile oferite iar daca este ceea ce-ti trebuie pentru documentarea ta, il poti descarca. Ai nevoie de doar 3 puncte.

Domeniu: Economie

Cuprins

1. Conceptul de cultura de intreprindere 2
2. Componentele culturii intreprinderii 4
3. Dezvoltarea si schimbarea culturii de intreprindere 12
Bibliografie

Extras din document

1. CONCEPTUL DE CULTURA DE INTREPRINDERE

Notiunea de cultura organizationala sau cultura intreprinderii a aparut relativ recent, se adauga altor fenomene culturale care actioneaza asupra evolutiei intreprinderii si cunoaste o puternica dezvoltare atat in teorie cat si in practica.

Conducatorii intreprinderii au dorit dintotdeauna sa dezvolte in intreprinderile lor un “spirit de casa”, semn al prieteniei, o buna intelegere, dar si in acelasi timp sa imprime si un anumit paternalism. Intreprinderea este o comunitate economica si sociala in interiorul careia se intalnesc mai multe culturi (profesionale, regionale si chiar nationale ) si de aceea este foarte important sa intelegem aceeasta notiune si sa ii precizam interesul in cunoasterea unor aspecte umane si functionale ale intreprinderii In acest sens , cultura intreprinderii apare ca un resort al supravietuirii si evolutiei oricarui tip de organizatie umana.

Cultura de intreprindere este definita in mod diferit in raport cu accentul pe care il pun autorii pe anumite aspecte sau pe altele, fara insa a schimba esenta conceptului.

Specialistii in domeniu apreciaza ca nu este relativ usor sa se prezinte o definitie unica a cuvantului cultura. Intr-adevar, exista un numar mare de definitii al caror continut difera in functie de contextual studiului.

Conform dictionarului “Le Petit Robert”, cuvantul cultura, in afara de semnificatiile sale agricole si biologice are trei acceptiuni:

- “dezvoltarea anumitor facultati ale spiritului prin exercitiile intelectuale apropiate” sau, prin eztensie, “ansanblul cunostintelor dobandite care permit dezvoltarea, simtul critic, gustul, judecata”

- “ansamblul aspectelor intelectuale ale unei civilizatii”

- “ansamblul formelor dobandite ale comportamentului in societatile omenesti”

Notiunea de cultura a intreprinderii defineste un sistem de valori, prezumtii, credinte si norme impartasite de membrii unei organizatii (intreprindere, agentie guvernamentala, organizatie nonprofit, muzeu) care ii unesc.

Dupa Edgar H. Schein, cultura de intreprindere reprezinta ansamblul ipotezelor sau a postulatelor, inventate, descoperite, invatate si dezvoltate de membrii intreprinderii pentru a usura adaptarea la mediul extern si integrarea interna a intreprinderii si care sunt invatate si aplicate de noii veniti in intreprindere.

Potrivit acestei definitii, cultura de intreprindere, care este impartasita de majoritatea personalului intreprinderii, rezulta dintr-un process de invatare a unei juste modalitati specifice intreprinderii, de a gandii, de a percepe lucrurile si de a simti, ea fiind invatata si insusita de noii membri.

Dupa alti autori, cultura de intreprindere este definite de ansamblul valorilor, credintelor, aspiratiilor, asteptarilor si comportamentelor conturate in decursul timpului in fiecare intreprindere, care predomina in activitatea desfasurata si conditioneaza direct sau indirect functionalitatea si performantele.

Dupa Geert Hofstede, cultura de intreprindere se poate distinge prin urmatoarele caracteristici:

1. este holistica, reprezentand mai mult decat suma partilor componente

2. este determata istoric, reflectand evolutia in timp a intreprinderii

3. este conectata la elementele de natura antropolodica, cuprinzand simboluri, rituri

4. este fundamentata social, fiind create si pastrata de grupul de personae care alcatuiesc intreprinderea

5. poate fi greu de modificat ca urmare a elementelor complexe cu caracter uman care o definesc

Fiecare intreprindere, indiferent de forma juridica, dimensiune sau profil, este alcatuita dintr-un grup de oameni intre care se stabilesc anumite legaturi in vederea realizarii obiectivelor pentru care a fost infiintata. Orice membru al grupului reprezinta o entitate, un individ, care poseda ceva, ceea ce psihologii numesc personalitate. Personalitatea individului este alcatuita dintr-o multime de trasaturi relative permanente si stabile.

Rezulta ca atunci cand descriem pe cineva inimos, inovator sau conservator, practice descriem trasaturile personalutatii lui. O intreprindere, o organizatie in general, este alcatuita din oameni si acestia ii confera o personalitate pe care o mai numim, in acest context, cultura organizationala. Ansamblul valorilor, prejudecatilor si normelor de exercitare a autoritatii in procesul de realizare a activitatilor si obiectivelor de catre membrii unei intreprinderi exprima cultura organizationala sau cultura intreprinderii. Se poate vorbi si despre o cultura manageriala care, in mod obisnuit, reflecta viziunile sau punctele de vedere privind “modalitatea in care lucrurile sunt executate in intreprindere”.

In ceea ce priveste precizarea componentelor culturii intreprinderii, in literatura de specialitate exista o diversitate de puncte de vedere, determinate, pe de o parte, de faptul ca acest concept este relativ nou, iar, pe de alta parte, de scoala de management din care provine autorul. Cert este faptul ca nu se poate face o identificare simplificata a componentelor culturii intreprinderii intrucat unele elemente se regasesc in mai multe structuri, altele exprima o noua semnificatie in raport cu ansamblul pe care il formeaza.

Fisiere in arhiva (1):

  • Cultura Intreprinderii.doc

Alte informatii

referat la economia inteprinderii Universitatea “Valahia” din Targoviste Facultatea de Stiinte Economice