Cultura organizațională a SA Ungheni-Vin

Referat
8/10 (1 vot)
Domeniu: Economie
Conține 1 fișier: doc
Pagini : 8 în total
Cuvinte : 1347
Mărime: 24.28KB (arhivat)
Publicat de: Flaviu Alexandru
Puncte necesare: 6
Profesor îndrumător / Prezentat Profesorului: Turcanu Crisina
Referat..laborator la cultura organizationala

Extras din referat

Partea Vizibila a intreprinderii:

Asezarea fizico-geografica a intreprinderei

Fabrica de imbuteliere “Ungheni-vin” S.A. este situata in partea de vest a Republicii Moldova.Pozitia fizico-geografica este una favorabila deoarece se afla la frontiera cu Romania,care este membra a U.E. Aceasta este un avantaj si permite sa intretina legaturi comerciale,imbunatatirea relatiilor de cooperare dintre intreprinderi.

De asemenea, conducatorii lucreaza foarte mult pentru a oferi posibilitate angajaţilor să se afirme, să se perfecţioneze profesional, iar salariul mediu pe întreprindere în 2007 a fost de 2880 lei (circa $260) faţă de 2000 lei în 2006. Se depun eforturi pentru îmbunătăţirea relaţiei cu consumatorii şi cu autorităţile locale, în măsura posibilităţilor, contribuie la rezolvarea problemelor sociale ale orasului Ungheni”.

Lista personalului a intreprinderii

Director general

Director-adjunct

Inginer-sef

Vinificator-sef

Inginer-tehnolog-sef

Sef sectie marketing

Inginer-mecanic-sef

Jurist

Contabil-sef

Locutuitorul contabilului

Contabil-finansist

Economist-sef

Contabil pe materiale

Contabil pe salarizare

Sef-laborator de incercari

Inginer-microbiolog

Inginer-chimist

Maistru de producie si de schimb

Sef laborator

Sef sectie - 1

Sef sectie - 2

200 de lucratori

Partea Invizibila a intreprinderii:

Istoria si traditia firmei.

Fabrica de imbuteliere Ungheni-vin S.A s-a fondat in anul 1994,dupa mai multe incercari cind oamenii aveau dorinta de a-si sructura viata, de a avea un cadru cunoscut in care sa se miste,astfel incit ei sa-si poata adopta cu succes comportamentul la cerintele mediului. Pina in anul 1994 fabrica se numea combinatul de vinuri. Din anul 1997 intreprinderea a devenit intreprindere mixta.

Chiar daca mediul are o serie de trasaturi neplacute,le cunosti,stii cum sa le eviti sau ti-ai dezvoltat deja niste mecanisme de aparare specifice.

Istoria si traditia reprezinta un factor puternic de modelare a culturii organizationale. Membrii grupului isi amintesc si evoca o serie de evenimente din trecut, ce transmit mesaje simbolice atit pentru ei, cit si pentru noii veniti.

De asemenea, conducatorii lucreaza foarte mult pentru a oferi posibilitate angajaţilor să se afirme, să se perfecţioneze profesional, iar salariul mediu pe întreprindere în 2010 a fost de 2880 lei (circa $260) faţă de 2000 lei în 2009. Depunem eforturi pentru îmbunătăţirea relaţiei cu consumatorii şi cu autorităţile locale, în măsura posibilităţilor, contribuie la rezolvarea problemelor sociale ale orasului Ungheni”.In prezent actiunele intreprinderii Ungheni-vin S.A le detin 82% persoane juridice si 18% persoane fizice.Din persoanele juridice 7 persoane detin majoritatea actiunilor.

Genul de activitate

Producerea, pastrarea si comercializarea bauturilor alcoolice inclusiv prin depozitul specializat.In Ungheni se afla 2 magazine specializate,bautura direct de la producator.Intrteprinderea deasemenea ofera servicii de agricultura si transport.

Caracteristecele fortei de munca

Caracteristecele fortei de munca au in vedere diferentierea fortei de munca in anumite categorii,in functie de o serie de criterii, cum ar fi: virsta,sexul,rasa, capacitatile fizice etc.

In intreprindere lucreza oameni cu virsta diferita: de la 18 ani pina la 72 de ani. Visrta medie este de 38 ani. Dupa categoria de sexe: barbati – 6 5%, femei – 35%,deci capacitatile fizice a barbatilor duc la o forta de munca mai puternica si mai multa decit cea a femeilor.

Miscarea tot mai libera a fortei de munca, va determina o interactiune tot mai mare a diferitor categorii de persoane. Oamenii cu diferite situatii sociale, pregatire, cultura, limba, vor aduce in organizatie o gama larga de perceptii care le reflecta caracteristecele. Daca ele sunt adecvat conduse, aceste diferente pot sa insemne o sursa importanta de opurtunitati pentru firma. Exista insa si pericolul aparitiei unor tensiuni si chiar a unor conflicte deschise; de aceea rolul managerilor este acela de a le focaliza energia catre realizarea misiunii si obiectivelor firmei si sa pastreze conflictul in anumite limite ce se pot dovedi benefice pentru acestea.

Capacitatea de a conduce intr-un mediu multicultural presupune sa reusesti sa recunosti modalitatile prin care aceasta diversitate imbogateste continutul si natura relatiilor din firma,a rezultatelor acesteia. Construirea unei culturi organizationale puternice nu inseamna la renuntarea la elementele culturale individuale, ci ea solicita recunoasterea valorilor esentiale ale firmei, asa cum rezulta din viziunea si misiunea firmei.

Preview document

Cultura organizațională a SA Ungheni-Vin - Pagina 1
Cultura organizațională a SA Ungheni-Vin - Pagina 2
Cultura organizațională a SA Ungheni-Vin - Pagina 3
Cultura organizațională a SA Ungheni-Vin - Pagina 4
Cultura organizațională a SA Ungheni-Vin - Pagina 5
Cultura organizațională a SA Ungheni-Vin - Pagina 6
Cultura organizațională a SA Ungheni-Vin - Pagina 7
Cultura organizațională a SA Ungheni-Vin - Pagina 8

Conținut arhivă zip

  • Cultura Organizationala a SA Ungheni-Vin.doc

Alții au mai descărcat și

Mediul extern al SC Agdesy SRL - oportunități și restricții

Analiza macro-mediului intreprinderii Studiul macro-mediului intreprinderii permite depasirea orizontului mediului concurential deoarece...

Întreprinderea în era globalizării

In era globalizarii, specialitii in domeniu vorbesc despre “intreprinderea digitala”, “intreprinderea virtuala” sau “intreprinderea mileniului...

România în ecuația integrării europene

Reforme institutionale si politice in U.E. inaintea procesului de largire. Actuala forma de organizare ce cuprinde 15 tari membre nu mai...

Ai nevoie de altceva?