Cultura - un Factor de Progres

Imagine preview
(7/10 din 1 vot)

Acest referat descrie Cultura - un Factor de Progres.
Mai jos poate fi vizualizat un extras din document (aprox. 2 pagini).

Arhiva contine 1 fisier doc de 9 pagini .

Profesor indrumator / Prezentat Profesorului: Cosmin Marinescu

Iti recomandam sa te uiti bine pe extras si pe imaginile oferite iar daca este ceea ce-ti trebuie pentru documentarea ta, il poti descarca. Ai nevoie de doar 1 puncte.

Domeniu: Economie

Extras din document

Adam Smith spunea ca viata economica este adânc înradacinata în viata sociala si nu poate fi înteleasa separat de traditiile, moravurile si obiceiurile societatii în care apare; astfel, cu alte cuvinte viata economica nu poate fi analizata fara a lua în seama cultura. Lucrarile, dezbaterile economice comtemporane care exclud acest element, sau nu îi acorda atentia cuvenita nu fac decât rau, ignorând un factor important al dezvoltarii si progresului.

Cultura, care ar trebui sa se numeasca cultura nationala, este ceea ce defineste functia de utilitate a persoanelor obisnuite, medii dintr-o tara prin prisma gusturilor, preferintelor si valorilor. Cultura poate include si perceptiile oamenilor a ceea ce este rau si bun (just sau injust) si a ceea ce trebuie facut atunci când raul s-a produs. Dar aceasta nu este singura definitie valabila si corecta pentru acest termen, cultura. Pentru „cultura” un autor a inventariat 160 de definitii ale acesteia utilizate de antropologi, sociologi si altii. Dintre acestia, antropologii insista pe faptul ca nu exista aproape nici o fateta a culturii care sa fie regasita în toate societatile umane; de aici rezulta ca factorii culturali nu pot fi sistematizati prin legi universale.

De ce institutiile si cultura sunt importante pentru performanta economica? Institutiile afecteaza economia prin diferite canale, iar urmatoarele trei sunt cele principale:

1. institutiile definesc stimulentele si penalitatile pentru activitatea economica. De exemplu, o taxa impusa determina cât un individ poate sa-si retina din câstig si cât trebuie sa dea Guvernului. Daca taxa este prea mare, este descurajator pentru intreprinzatori privati, în particular pentru asumarea riscului. Daca o taxa este impusa cu o mare grija si discretie atunci pot fi stimulate relatiile cu politicieni si birocrati. Daca aceasta activitate devine importanta pentru afaceri atunci productivitatea nationala are de suferit.

2. institutiile determina gradul de libertate economica. Cât de liber este sa importi bunuri si servicii de afara? Cât de liber esti sa investesti? Este cineva discriminat pe baza de etnie? Daca da, în ce masura? Institutiile raspund acestor întrebari.

3. institutiile determina gradul în care drepturile de proprietate sunt protejate. În primul rând proprietatea trebuie sa fie protejata de violenta si furt; dar cât de bine este protejata de aceste probleme? În al doilea rând, când un proprietar este provocat de altcineva în privinta proprietatii, cât de sigura este proprietatea si cum se va stabili aceasta? În al treilea rând, când proprietatea este închiriata, cât de bine sunt protejate drepturile proprietarului când chiriasul nu-si îndeplineste obligatiile contractuale? Sunt multe altele în privinta dreptului de proprietate. Institutiile determina masura în care drepturile proprietarilor sunt aparate de lege.

Un economist neoclasic ar putea spune ca nu este nevoie sa dam atentie diferentelor nationale pentru ca este la fel peste tot; dar daca este asa, cum explicam faptul ca Malaesia are un nivel scazut al consumului de porc în comparatie cu Germania? Daca ar încerca sa explice diferenta pe baza preturilor si a veniturilor s-ar face de râs. Motivul pentru un nivel scazut al consumului de porc este ca malaesii, care numara doua treimi din populatie nu manânca porc din motive religioase. Pe de alta parte în Germania, faptul ca nu exista nici o restrictie religioasa în privinta consumului de porc, nu este singurul motiv al nivelului mare al germanilor consumatori de porc. Economistul nostru ar putea spune ca chiar si asa, cum afecteaza asta performantele economice ale unei tari? Nu poti spune ca consumul de porc este un factor de crestere economica.

Functia de utilitate afecteaza alte preferinte în afara de consumul de porc. În afara numeroaselor decizii individuale pe care le afecteaza, importante sunt: economiile, cunostintele, contrapartida munca-timp liber si asumarea riscului. În general, daca cultura îi învata pe oameni sa faca eforturi sa-si îmbunatateasca viata materiala, functia de utilitate tinde sa favorizeze economiile, cunostintele, munca si asumarea riscului. De cealalta parte, daca cultura împinge oamenii spre acceptarea situatiei prezente si spre a profita de aceasta la maxim, functia de utilitate tinde spre consumul prezent, timp liber si neasumarea riscului. Prima forma de cultura este favorabila celei de a doua.

Daca tot am mentionat de Germania sa aprofundam putin economia acesteia. În primul rînd, oricine se gândeste la Germania se gândeste la bunastare, fiind o tara care a fost mult timp extraordinar de prospera. Atunci când cadrul politic a permis crearea unui spatiu economic, secolul XIX, Germania si-a întrecut vecinii (Marea Britanie si Franta), ajungând puterea principala a Europei, fapt remarcat si în ziua de azi.

Fisiere in arhiva (1):

  • Cultura - un Factor de Progres.doc

Alte informatii

Referat prezentat la materia Economie institutionala. Academia de Studii Economice Facultatea de Economie Generala