Danemarca - Mediul Afacerilor

Imagine preview
(8/10 din 1 vot)

Acest referat descrie Danemarca - Mediul Afacerilor.
Mai jos poate fi vizualizat cuprinsul si un extras din document (aprox. 2 pagini).

Arhiva contine 1 fisier doc de 24 de pagini .

Profesor indrumator / Prezentat Profesorului: Rujan Ovidiu

Iti recomandam sa te uiti bine pe extras, cuprins si pe imaginile oferite iar daca este ceea ce-ti trebuie pentru documentarea ta, il poti descarca. Ai nevoie de doar 4 puncte.

Domeniu: Economie

Cuprins

1.Date generale
2.Populatia
3.Resurse
4.Politica
5.Economia
5.1. Indicatori economici:
- PIB
- PIB/loc
- Rata inflatiei
- Rata dobanzii
- Rata somajului
6.Schimburi comerciale romano-daneze
7.Reglementari daneze privind importul
7.1.Uzante contractuale daneze
8.Sectoare economice:
- sectorul confectiilor textile
- sectorul mobilei
- sectorul alimentar
9. Investitii straine in Danemarca
8.1.Documente necesare infiintarii unei firme in Danemarca
10. Reglementari juridice de comert si investitii
10.1.Contractul de agent
10.2.Contractul de distributie
10.3.Legea societatilor comerciale
10.3.1 Societatea publica pe actiuni (A/S)
10.3.2Societatea cu raspundere limitata (ApS)
10.3.3.Filialele de afaceri (branch offices)
10.3.4 Birouri de reprezentare
11. Alte aspecte juridice si fiscale
11.1.Alegerea legii si jurisdictiei
11.2. Intrarea in relatii contractuale
11.3.Regimul fiscal
11.4. Regimul proprietatii
12.Concluzia

Extras din document

1.Date generale

Suprafata:43.094km

Populatie:5.350.000 locuitori(danezi -95%,alte nationalitati 5%)

Limba oficiala: daneza

Alte limbi vorbite::alte limbi scandinave, engleza, germana

Religie: luterana (87%), romano-catolica (1,7%), islamica

Capitala: Copenhaga (1.800.000 locuitori)

Moneda: coroana daneza

Forma de guvernamant:monarhie constitutionala

2.Populatia

Populatia Danemarcei este de 5,37 milioane locuitori, cu o densitate de 125 locuitori/kmp. Danemarca este o tara din punct de vedere national si cultural foarte omogena. 85 la suta din populatie traieste in orase. Cel mai mare oras este Copenhaga, cu 1,08 milioane locuitori. Al doilea oras ca marime este Aarhus, cu 218.000 locuitori.

Intreaga tara este de fapt impanzita de o retea de orase de marime medie. Procentul de populatie activa este foarte inalt, respectiv de 77,5 la suta in randul populatiei intre 16-66 de ani. Aceasta corespunde la circa 2,7 milioane de persoane active, din care 3,7 la suta lucreaza in agricultura, 22,9 la suta in industrie, 44,5 la suta in servicii si 29 la suta in sectorul public.

Scaderea ponderii populatiei ocupate in agricultura este consecinta faptului ca, in acest sector, cresterea productivitatii muncii a fost mai mare decat in restul economiei. Standardul de viata este inalt iar diferentele intre bogati si saraci sunt mai mici decat in multe tari dezvoltate din Europa.

Cea mai mare parte a populatiei este de religie protestanta. Limba oficiala este daneza, care face parte din familia limbilor grupului nord-germanic sau nordic, alaturi de islandeza, faroeza, norvegiana si suedeza. Limba engleza este vorbita, deasemenea, curent de majoritatea locuitorilor.

3.Resurse

Tara are putine resurse naturale.In domeniul de aplicare limitat al materiilor prime naturale sunt folosite in principal caolinul si granitul,criolit,var creta si marna.In Marea Iutlandei au fost descoperite zacaminte de sare,iar Marea Nordului este o sura importanta de petrol si gaze naturale.

Toate resursele minerale sunt detinute de sectorul public.

4.Politica

Danemarca este cea mai veche monarhie din Europa.In 1849 a devenit o monarhie constitutionala odata cu adoptarea unei noi constitutii.

Monarhul este seful formal al statului,un rol mai mult ceremonial,deoarece puterea executive,exercitata de monarh,este exercitata prin cabinetul de ministri,primul ministru fiind primul intre egali.

Actualul suveran este Regina margrethe II.In practica rolul monarhului este simbolic,de reprezentare.

Puterea legislative este detinuta atat de monarh cat si de Parlamentul danez,cunoscut sub numele de Folketinget,care este constituit din 179 de membri.

Puterea judecatoreasca este detinuta de Curtea daneza.Actuala Constitutie care dateaza din anul 1953,stabileste ca Danemarca este o monarhie constitutionala erditara.

Sistemul de productie este de tip capitalist,cu proprietate private asupra afacerilor si productiei.Totusi,statul si autoritatile publice exercita un control regulator considerabil si asigura o ampla asistenta sociala.

Parlamentul danez, Folketing-ul, are 179 de membri. Alegerile parlamentare au loc la patru ani dar Primul ministru poate cere alegeri anticipate daca se considera politic necesar sau avantajos sau daca guvernul primeste un vot de neincredere in parlament.In urma alegerilor generale din 2001, s-a format un guvern minoritar de centru-dreapta din Partidul Liberal si Partidul Conservator Popular, sustinut in parlament de Partidul Popular Danez. Primul ministru este Anders Fogh Rasmussen (liberal), iar guvernul este format din 18 ministere.

Formal guvernul este numit de monarh dar in practica guvernul se formeaza pe baza de negocieri intre partide pentru a se asigura majoritatea necesara.Alegerile pentru parlament trebuie să aibă loc la interval de maxim patru ani, dar primul ministru poate cere alegeri anticipate. Dacă parlamentul dă un vot de neîncredere primului ministru, întregul guvern demisionează. Ţara este deseori condusă de guverne minoritare.

În Danemarca este practicat votul universal şi în toate chestiunile, legea daneză consideră femeile egale bărbaţilor.

5. Economia

Danemarca face parte din grupul de tari cele mai dezvoltate membre ale OCDE, ceea ce se reflecta si in distributia productiei intre diferitele sectoare economice. Traditional Danemarca a fost considerata o tara agricola, cu mari exporturi de alimente prelucrate.

Exporturile agroalimentare sunt inca mari, dar din anul 2000 ponderea agriculturii a scazut la mai putin de 5 la suta din PIB. Productia industriala reprezinta 20 la suta, constructiile circa 5 la suta. Dar sectorul care domina de departe este cel tertiar, al serviciilor, cu 46 la suta in anul 2000. Acesta include comertul, transporturile, institutiile financiare.

Fisiere in arhiva (1):

  • Danemarca - Mediul Afacerilor.doc