De la Societatea Informationala la Societatea Cunoasterii

Imagine preview
(7/10 din 1 vot)

Acest referat descrie De la Societatea Informationala la Societatea Cunoasterii.
Mai jos poate fi vizualizat cuprinsul si un extras din document (aprox. 2 pagini).

Arhiva contine 1 fisier doc de 9 pagini .

Iti recomandam sa te uiti bine pe extras, cuprins si pe imaginile oferite iar daca este ceea ce-ti trebuie pentru documentarea ta, il poti descarca. Ai nevoie de doar 5 puncte.

Domeniu: Economie

Cuprins

1. Introducere
2. Societatea informationala. Aspecte generale.
3. Trecerea la noua economie bazata pe cunoastere
4. Concluzii
Bibliografie

Extras din document

INTRODUCERE

In civilizatia globala noile economii care se bazeaza pe inovatii au drept componenta prioritara dezvoltarea tehnologica care conduce la un nivel inalt de competitivitate si la dezvoltarea umana.Progresul tehnologic este esential pentru progresul uman.Inovatiiile digitale,genetice,moleculare deschid noi perspective si “sparg frontierele” legate de modul in care oamenii pot utiliza tehnologiile pentru a extinde cunoasterea,stimuland cresterea si

Societatea cunoasterii in general si economia cunoasterii in special conduce,in opinia unor autori,chiar la modificarea regulilor specifice dezvoltarii economice in mod traditional:”…Societatile sau regiunile pot evolua de la economii cu un pronuntat caracter agrarian catre economii ale cunoasterii fara a fi absolut necesara parcurgerea unei faze de industrializare.”

O societate bazata pe diversitate culturala trebuie de aceea sa investeasca predilect in educatie,in ocrotirea sanatatii si in alte programe cu caracter social.Principiul cheie care trebuie sa guverneze in societatile moderne politcile de investitii,private sau publice,ar trebui sa fie cel care sa permita si sa favorizeze o investire predilecta in capitalul uman si in cel social.Acest principiu poate fi aplicat si legat de sistmele de asigurare a bunastarii si calitatii vietii precum si in cazul altor aspecte ale dezvoltarii social-economice.Bunastarea abordata in stil traditional,bazata pe sistemul platilor transferabile,pe servicii birocratice si pe asa-numita inginerie sociala,trebuie sa cedeze locul noilor abordari legate de bunastarea activa,de educatia continua si de dezvoltarea unor sisteme de asigurare a calitatii vietii prin apelarea la un set de programe investitionale prioritare,de tipul celor legate de investitia in educatie.

Eucatia si implicit investitia in educatie trebuie sa se constituie in componente cheie pentru asigurarea unei autentice dezvoltari umane pe termen lung.

În schimb, o societate informationala se naste într-un mediu în care marea majoritate a membrilor ei are acces la tehnologii IT&C si utilizeaza frecvent tehnologiile informationale, atât pentru instruire si perfectionare profesionala, cât si pentru activitati personale privind rezolvarea unor probleme economice, sociale, etc.

Societatea informationala reprezinta o noua etapa a civilizatiei umane, un nou mod de viata calitativ superior care implica folosirea intensiva a informatiei în toate sferele activitatii si existentei umane, cu un impact economic si social major. Societatea informationala permite accesul larg la informatie al membrilor sai, un nou mod de lucru si de cunoastere, amplifica posibilitatea globalizarii economice si a cresterii coeziunii sociale.

2. Societatea informationala. Aspecte generale.

Societatea informationala reprezinta o expresie a erei informationale. Trebuie sa fim constienti de faptul ca informatia devine o resursa strategica si fundamentala, analoaga capitalului din societatea industriala.

Uniunea Europeana a declarat ferm ca aceasta tendinta obiectiva a societatii moderne este pentru ea o prioritate politica, elaborând in acest sens recomandari de mare importanta.

Statele Unite detin deja un avans considerabil în aceasta directie, fiind vizibile rezultate remarcabile. Majoritatea locurilor de munca create in SUA in ultimul deceniu provin de la intreprinderi de 3-15 oameni, având ca profil tehnologia informatiilor si serviciile asociate. Acest lucru a fost posibil printr-o decizie politica. SUA investeste în acest domeniu cu peste 100 miliarde de dolari mai mult decat Europa (1996).

Informatica si comunicatiile pot reduce decalajele economice si sociale. Un exemplu este foarte concludent în acest sens: în India, in perioada 1991-1997, industria interna de software a crescut de la 122 miliarde $ la 780 miliarde $, iar exporturile de software de la 184 miliarde $ la 1.280 miliarde $. Lucruri similare pot fi semnalate si in China, Singapore, Tailanda, Malaezia, Ungaria.

În consecinta, productia de software este o resursa notabila pentru orice natiune, cu investitii reduse putându-se genera câstiguri mari.

Societatea Informationala integreaza obiectivele dezvoltarii durabile, bazata pe dreptate sociala si egalitatea sanselor, protectie ecologica, libertate, diversitate culturala si dezvoltare inovativa, restructurarea industriei si a mediului de afaceri.

Construirea unei societati informationale(ce va reprezenta trecerea la societatea cunoasterii) nu se poate realiza fara cercetare si proiecte de investitii, atât în domeniul IT&C, cât si în domeniul educatiei. Dezideratul final fiind competenta, nici o tehnologie, nici o teorie, nici o abordare nu va elimina sau neglija relatia profesor-elev/student. Toate vor fi instrumente comode si eficiente la îndemâna, atât a profesorului, cât si elevului /studentului. Uneori, aceste instrumente pot fi unice fata de instrumentele traditionale din educatie .

Fisiere in arhiva (1):

  • De la Societatea Informationala la Societatea Cunoasterii.doc

Alte informatii

UNIVERSITATEA “STEFAN CEL MARE” SUCEAVA FACULATEA DE STIINTE ECONOMICE SI ADMINISTRATIE PUBLICA MASTER AN II- ECONOMIE SI GLOBALIZARE ECONOMIA CUNOASTERII SI CIVILIZATIA GLOBALA