Decontari Bancare cu Strainatatea

Referat
8/10 (1 vot)
Domeniu: Economie
Conține 1 fișier: doc
Pagini : 19 în total
Cuvinte : 5069
Mărime: 112.76KB (arhivat)
Publicat de: Valeria Kovacs
Puncte necesare: 6
Profesor îndrumător / Prezentat Profesorului: Duca Alina
Universitatea Petre Andrei Facultatea de Economie Specializarea: Finante – Banci

Extras din referat

Dupa procurarea semnelor banesti cu circulatie internationala, prin operatiuni pe piata valutara sau ca urmare a unor încasari din export, transferuri si repartitii financiare, de credit sau economice, acestea vor intra în operatiuni de plata.

În prima etapa de vehiculare a mesajului valoric din procesul de comunicare economica prin bani semnul banesc cuprinde informatia care va ajunge de la subiectul 1, prin intermediul bancii, la subiectul 2.

În cea de a doua etapa, semnul banesc va vehicula informatia decodificata de Subiectul 2; destinatia sa va fi posesorul bunurilor sau serviciilor care fac obiectul schimburilor internationale.

Cele doua canale de miscare a semnelor banesti presupun reguli de organizare, precum si dotari corespunzatoare din punct de vedere tehnic, tehnologic si logistic. În ambele cazuri, canalele de miscare depind de forma sub care se prezinta suportul semnului banesc.

Daca acest suport este efectiv din hârtie, plastic sau metal (bancnote, monede, cecuri, documente de virament etc.), atunci desfasurarea miscarii internationale a semnelor banesti are nevoie de mijloace adecvate de ambalare si de transport (masini blindate, colete speciale cu valoare declarata) si de conditii speciale de securitate. Se va face apel la serviciile de posta, transport, paza si asigurare, precum si la curieri speciali.

Întrucât sistemele de decontare au evoluat si pot utiliza semnele banesti electronice, miscarea internationala a mesajului banesc beneficiaza de serviciile unor sisteme informatice si de comunicare moderne.

În prima etapa (I) de miscare internationala a semnelor banesti vom întâlni, de regula, plati efective, realizate prin circulatia directa a semnelor materiale (bancnote, cecuri, ordine de plata).

În a doua etapa (II), deplasarea banilor presupune existenta unui cadru organizatoric mult mai amplu, având în vedere existenta unor riscuri multiple si conditionarea miscarii semnelor respective de cedarea bunurilor care fac obiectul schimbului international. Acest cadru cuprinde o gama larga de garantii, atât pentru cumparator, cât si pentru vânzator. În principal, acest cadru organizatoric si garantiile asigurate sunt cunoscute sub denumirea de modalitati de plata internationale.

Modalitatea de plata internationala realizeaza tehnic si organizatoric circulatia internationala a documentelor care confirma aparitia relatiei de plata, precum si a documentelor (instrumentelor si mijloacelor) de plata, în conditii de risc minim.

Specificul modalitatii de plata utilizate depinde de momentul aparitiei relatiei de plata dintre parteneri. Astfel, în practica internationala relatiile de plata se pot stabili imediat dupa încheierea contractului si anticipat expedierii marfurilor, fiind vorba de:

• plati anticipate (avansuri);

• de asemenea avem plati la sosirea si

• plati la termen .

În conformitate cu Regulile si Uzantele Uniforme privind Acreditivele Documentare (RUU) si Incasso-urile (RUE) emise de Camera Internationala de Comert din Paris (CIC), modalitatile de plata internationale trebuie sa cuprinda:

• garantii pentru prestatiile economice si

• garantii pentru plati în favoarea partenerilor la relatia

economica internationala;

Garantarea prestatiilor si a platilor pentru cumparator se refera la:

A. Garantarea prestatiilor:

1. Garantia de angajare a ofertei (oferta nu poate fi retrasa anticipat adjudecarii) (bid bond);

2. Garantia bunei executii (performance bond).

B. Garantarea de plata, în sensul restituirii avansurilor în caz de an ulare a contractului (advance payment guarantee).

Garantarea platilor pentru vânzator:

1. Factura (nu ofera securitate bancara);

2. Incasso-ul documentar;

3. Acreditivul documentar cu diferite grade de siguranta;

4. Garantii bancare în caz de nerespectare a platii.

Fiecare din aceste modalitati de plata/garantie asigura responsabilitati diferentiate pentru parteneri si pentru bancile intermediare. Aceste responsabilitati fac obiectul Reglementarilor Camerei Internationale de Comert din Paris si sunt cuprinse în manuale de operatiuni documentare pentru comertul exterior.

ACREDITIVUL DOCUMENTAR

Ce este acreditivul documentar?

Un acreditiv documentar reprezintă angajamentul ferm asumat de o bancă la ordinul clientului său către o altă bancă solicitând băncii căreia îi este adresat să efectueze plata sau să accept sau să negocieze o cambie la sau la ordinul unei terţe persoane – beneficiarul – contra unor documente solicitate în anumite termene şi condiţii.

În majoritatea băncilor din lume, acreditivele documentare sunt guvernate de un cod de practici emis de către Camera Internaţională de Comerţ şi Industrie de la Paris. În baza acestor reguli, acreditivul documentar reprezintă:

• „un aranjament între un client şi o bancă care să efectueze o plată către, sau la ordinul

beneficiarului,

• sau să plătească sau accepte o cambie trasă de către beneficiar,

• sau să autorizeze o altă bancă să efectueze o astfel de plată, sau să plătească, sau

accepte, sau

• să negocieze cambii,

• contra documentelor solicitate, în conformitate cu termenele şi condiţiile stipulate în

contract.”

Procedura acreditivului constă în emiterea unui acreditiv în favoarea exportatorului (beneficiar) de către banca importatorului (banca emitentă) la cererea importatorului (ordonator).

Schema acreditivului documentar constă în:

Preview document

Decontari Bancare cu Strainatatea - Pagina 1
Decontari Bancare cu Strainatatea - Pagina 2
Decontari Bancare cu Strainatatea - Pagina 3
Decontari Bancare cu Strainatatea - Pagina 4
Decontari Bancare cu Strainatatea - Pagina 5
Decontari Bancare cu Strainatatea - Pagina 6
Decontari Bancare cu Strainatatea - Pagina 7
Decontari Bancare cu Strainatatea - Pagina 8
Decontari Bancare cu Strainatatea - Pagina 9
Decontari Bancare cu Strainatatea - Pagina 10
Decontari Bancare cu Strainatatea - Pagina 11
Decontari Bancare cu Strainatatea - Pagina 12
Decontari Bancare cu Strainatatea - Pagina 13
Decontari Bancare cu Strainatatea - Pagina 14
Decontari Bancare cu Strainatatea - Pagina 15
Decontari Bancare cu Strainatatea - Pagina 16
Decontari Bancare cu Strainatatea - Pagina 17
Decontari Bancare cu Strainatatea - Pagina 18
Decontari Bancare cu Strainatatea - Pagina 19

Conținut arhivă zip

  • Decontari Bancare cu Strainatatea.doc

Te-ar putea interesa și

Analiza tehnicii operațiunilor bancare la Banca Transilvania

Cap.1 Prezentarea societatii bancare. Istoric si evolutie 1.1 Momentul istoric al infiintarii Înfiintarea Bancii Transilvania a pornit de la...

Activitate bancară. servicii bancare. legislație bancară

PARTEA I Armonizarea legislatiei financiare romanesti in vederea competitiei Europene Capitolul I Prezentarea principalelor aspecte legate de...

Analiza cheltuielilor cu personalul la SC Mecanica SA Orșova

1.PREZENTAREA FIRMEI 1.1. ELEMENTE DE IDENTIFICARE 1.Denumirea: S.C. “MECANICA” S.A. ORŞOVA; 2.Sediul social: Str. Porţile de Fier, Orşova, jud....

Studiu monografic asupra Băncii Transilvania

Capitolul 1 Prezentarea societăţii bancare. Istoric şi evoluţie 1.1.Înfiinţarea Băncii Transilvania Banca Transilvania (abreviat BT) este o...

Managementul Riscului privind Activitatea Băncii de Economii

INTRODUCERE Cu începuturile puse la finele anului 1940, trecutǎ prin transformǎri şi reforme, Banca de Economii a reuşit cu brio sǎ facǎ faţǎ...

Activitatea Băncilor Comerciale privind Operațiunile de Încasări și Plăți Fără Numerar

ROLUL INCASARILOR SI PLATILOR FARA NUMERAR ÎN DERULAREA ACTIVITATILOR BANCARE 1.1. Viramentul-procedeu tehnic bancar si instrument de plata...

Structura sistemului bancar românesc

1. Bancile –veriga importanta a sistemului bancar romanesc In baza prevederilor Legii nr. 58/1998 - Legea bancara, cu amendamentele ulterioare, o...

Raport privind practică prelicentiară - BC Mobiasbanca SA

INTRODUCERE Banca Comerciala pe Actiuni BC "Mobiasbanca" S.A. a fost infiintata la 4 iunie 1990. Recunoasterea interna si internationala cistigata...

Ai nevoie de altceva?