Deficitul Comercial al SUA

Imagine preview
(8/10 din 2 voturi)

Acest referat descrie Deficitul Comercial al SUA.
Mai jos poate fi vizualizat un extras din document (aprox. 2 pagini).

Arhiva contine 1 fisier doc de 4 pagini .

Iti recomandam sa te uiti bine pe extras si pe imaginile oferite iar daca este ceea ce-ti trebuie pentru documentarea ta, il poti descarca. Ai nevoie de doar 3 puncte.

Domeniu: Economie

Extras din document

Deficitul comercial al acestei mari puteri economice a urmat un trend crescator în ultimii ani, acest lucru putând fi si o urmare a încercarilor de redresare economica ce s-au întreprins ca rezultat al tragicelor evenimente din septembrie 2001.

În aceasta mica lucrare vom studia evolutia dezechilibrului începând cu anul 2005, si pâna în prezent, evidentiind principalii parteneri comerciali, dar si modificarile recente ce au avut loc în lunile iulie si august ale acestui an.

Anul 2005

Date statistice oficiale au precizat ca, în 2005, SUA au atins un deficit comercial record, de 725,8 miliarde de dolari. Reuters releva ca printre cauzele principale ale acestei evolutii s-au aflat spirala continua a pretului la energie, îndeosebi la petrol, precum si "cresterea apetitului" americanilor pentru produse de import, în special din China.

Este pentru prima oara când deficitul comercial american depaseste pragul de 700 miliarde de dolari. Aceste cifre, adauga analistii locali, sunt îngrijoratoare nu numai prin dimensiunea lor, ci si pentru ca o serie de tendinte creeaza dubii în privinta capacitatii economiei americane de a opri cresterea în continuare a deficitului.

În opinia lui Rob Portman, reprezentantul SUA pentru negocierile comerciale, din cifrele date acum publicitatii trebuie sa retinem doua lucruri: unul, ca cea mai mare parte a deficitului este imputabila costurilor energiei (60 la suta din cresterea deficitului fata de 2004), iar în al doilea rând, necesitatea cresterii exporturilor americane din acest an cu peste 10 la suta, iar a celor în China cu 20 la suta, ceea ce este foarte important, caci deficitul în comertul cu China ramâne cel mai mare, fiind evaluat în 2005 la 201,6 miliarde de dolari, cu 24,5 la suta mai mare decât în anul precedent.

Anul 2006

Deficitul comercial din acest an a atins un nou record de 772,9 miliarde de dolari, majorându-se astfel cu 6,5% fata de valoarea atinsa în anul precedent. Dezechilibrul este alimentat de nevoia continua a americanilor de petrol strain si importuri de bunuri de consum din China, în special, dar si din alte tari. Aceasta deteriorare s-a datorat majorarii pretului petrolului, ce a atins 75 de dolari pe baril.

Statele Unite ale Americii urmareste sa restabileasca echilibrul, sau cel putin sa îl îmbunatateasca, în relatia cu China. Deficitul comercial dintre cele doua tari a crescut cu 15%, ajungând astfel la 232,5 miliarde de dolari.

Anul 2007

Deficitul comercial al Statelor Unite ale Americii, a atins cel mai scazut nivel din ultimele sapte luni, în august 2007, fiind ajutat de vânzarile record ale produselor americane, dar si de deprecierea dolarului. Departamentul de Comert a raportat ca deficitul a coborât la cifra de 57,6 miliarde de dolari în luna august, cu 2,4 procente mai putin decât în luna iulie.

Îmbunatatirea reflecta o crestere a exporturilor cu 0,4 la suta, atingând cifra record de 138,3 miliarde de dolari.

Pentru a observa mai bine aceasta evolutie vom alatura un tabel în care sunt sintetizate aceste date. Tabelul ilusteaza evolutia balantei de plati, a exporturilor si importurilor pentru lunile iulie si august în modificari procentuale. Valorile sunt exprimate în miliarde de dolari.

Fisiere in arhiva (1):

  • Deficitul Comercial al SUA.doc