Deprecierea si Aprecierea Monedei Nationale

Imagine preview
(7/10 din 1 vot)

Acest referat descrie Deprecierea si Aprecierea Monedei Nationale.
Mai jos poate fi vizualizat un extras din document (aprox. 2 pagini).

Arhiva contine 1 fisier doc de 3 pagini .

Profesor indrumator / Prezentat Profesorului: Alexei Gheorghe

Iti recomandam sa te uiti bine pe extras si pe imaginile oferite iar daca este ceea ce-ti trebuie pentru documentarea ta, il poti descarca. Ai nevoie de doar 1 puncte.

Domeniu: Economie

Extras din document

Deprecierea unei monede reprezinta diminuarea sa în valoare si implicit scaderea puterii de cumparare a monedei tarii respective. Ea este determinata pe plan intern de inflatie, iar pe plan extern de deteriorarea termenilor de schimb. O moneda se poate deprecia în raport cu o alta pe care o putem lua drept un “etalon”. Când o moneda nationala se depreciaza fata de o moneda straina, putem spune ca cea straina se apreciaza în raport cu moneda nationala. În concluzie deprecierea si aprecierea sunt niste situatii economice opuse si invers proportionale.

Cursul de schimb valutar este un factor foarte important la nivel mondial deoarece el determina pretul efectiv al marfurilor pe piata internationala. Cursul valutar are la baza paritatea monetara, care reprezinta raportul valoric dintre doua monede. Paritatea monetara poate fi de doua feluri: paritate aur, când valorile paritare sunt exprimate în aur si paritate valutara, când paritatea se face în valuta.

În tara noastra, ca de altfel în multe tari din lume, cursul valutar la diferite valute înregistreaza numeroase urcusuri si coborâsuri, fiind influentat în mod direct sau indirect de cererea si oferta pentru valuta de rezerva, de tranzactiile internationale, de interventia BNR si de evenimentele politico-economice din tara noastra si din lume. Prin urmare în România ne confruntam cu un curs de schimb flotant în care monedele de rezerva sunt atât euro cât si dolarul american.

Cursul valutar de tip flotant poate fi de doua feluri pur, când banca centrala nu detine valuta straina, si impur când este nevoie de interventia bancii pe piata. Din motivul ca economia României nu este destul de puternica si stabila, BNR merge pe politica cursului de schimb flotant impur, fiind nevoita sa intervina pentru a echilibra fluctuatia cursului de schimb. În general BNR încearca sa nu intervina frecvent în corectarea cursului pentru ca adesea asta înseamna un surplus de cheltuieli pentru banca nationala, doar când este neaparat nevoie trebuie sa aduca lucrurile la normal.

Se doreste în general o apreciere a monedei nationale, dar acesta apreciere trebuie sa fie lenta si constanta, altfel poate afecta major exporturile, deoarece la noi în tara firmele care exporta vor suporta pierderi mari pe motivul ca ei cumpara materie prima în lei si vând produsul finit la valoarea sa din valuta, în lei. Spre exemplu, cum pretul în Uniunea Europeana la un anumit produs în valuta, ramâne constant si neafectat de ce se petrece în România, la noi în tara materia prima se cumpara în lei. Deoarece legea românesca prevede ca la noi în tara orice plata se efectueaza în lei, exportatorul va încasa valoarea în euro a produsului dar platita în lei, iar cum valoarea unui euro în lei a scazut, exportatorul va primi mai putini lei în schimbul produsului.

Fisiere in arhiva (1):

  • Deprecierea si Aprecierea Monedei Nationale.doc