Derularea unei operațiuni de livrare intracomunitară

Referat
7/10 (1 vot)
Domeniu: Economie
Conține 1 fișier: doc
Pagini : 10 în total
Cuvinte : 2514
Mărime: 31.00KB (arhivat)
Publicat de: Stelian Spiridon
Puncte necesare: 7

Extras din referat

1. Prezentarea intreprinderii

1.1 Scurt istoric

SC Murfatlar Romania SA cu sediul in strada Murfatlar, nr.1, oras Murfatlar, judetul Constanta, este amplasata pe dealul Ghermenea, pe versantul drept al vaii Carasu, la

nord de localitatea Murfatlar. Altitudinea locatiei este de cca. 52 m., iar terenul are o

inclinare de cca. 50‰ spre Canalul Dunare-Marea Neagra, aflat la cca. 2000 m distanta de

aceasta. Compania a fost infiintata in 1943 cu numele de Statiunea Experimentala Viti Vinicola Murfatlar. In anul 1955, podgoria este extinsa la o suprafata de 2.100 de hectare, prin infiintarea Intreprinderii de Stat Murfatlar. In anul 2000 un grup privat romanesc a achizitionat pachetul de actiuni majoritar.

Despre Murfatlar Romania S.A. se poate spune ca este un producator cu traditie

pe piata vinurilor, societatea dispunand de o bogata experienta in industria vinurilor din Romania,mostenind totodata un brand recunoscut atat pe plan intern cat si international.

SC MURFATLAR ROMANIA SA se poate caracteriza prin urmatoarele elemente:

ORIGINE

Binecuvantata cu unul din cele mai potrivite amplasamente naturale, podgoria Murfatlar este asezata in Sud-Est-ul Romaniei, intre Dunare si Marea Neagra, in centrul Podisului Dobrogei. Climatul continental, diversitatea amplasarii plantatiilor viticole, efectul protector al reliefului impotriva curentilor reci predominant nord-estici, influenta favorabila a vecinatatii Marii Negre, care tempereaza caldurile si gerurile excesive, ofera podgoriei Murfatlar un microclimat particular favorabil pentru realizarea unei largi varietati de vinuri. Situata in centrul podgoriei Murfatlar, societatea continua traditia privind vinificarea strugurilor din soiuri nobile de vita de vie. Plantatiile cuprind 2.100 hectare, ce sunt amplasate in zona localitatilor Basarabi, Valul lui Traian, Poarta Alba si Siminoc. Structura sortimentala a produselor oferite de podgoria Murfatlar, contine in proportie de 70% vinuri albe (Chardonnay,Pinot Gris, Sauvignon Blanc, Riesling Italian, Traminer, Muscat Ottonel) si 30% soiuri rosii (Cabernet Sauvignon, Merlot, Pinot Noir si Feteasca Neagra).

TRADITIE

Cultivarea vitei de vie este ocupatia de baza a locuitorilor acestei regiuni din cele mai vechi

timpuri, iar oamenii de aici constientizeaza faptul ca sunt continuatorii unei traditii indelungate si se mandresc cu asta. Nucleul a ceea ce urma sa devina una dintre cele mai prestigioase si mai cunoscute podgorii din Romania a fost constituit la inceputul secolului trecut, odata cu infiintarea primelor plantatii viticole cu soiuri nobile vest europene.

TEHNOLOGIE

Tehnologia folosita este adaptata fiecarui soi de vin. Momentul recoltarii strugurilor este stabilit stiintific in functie de tipul de vin ce se doreste obtinut, iar perioada de recoltare permite producerea in mod natural a intregii game de vinuri (albe si rosii), de la cele albe seci la cele dulci.

PASIUNE

Podgoria Murfatlar a continuat traditia stramosilor sai viticultori acumuland experienta in cei aproape 100 de ani de activitate desfasurata in epoca moderna. Din generatie in generatie, dragostea si pasiunea cu care este produs vinul de Murfatlar se regasesc permanent in calitatea acestuia. Pentru podgoriile de la Mulfatlar cultivarea vitei de vie producerea vinului a devenit odata cu trecerea timpului un mod de viata , acesti oameni cunoscandu-si foarte bine meseria si pretuind-o ca pe o mostenire lasata din tata in fiu . Astfel, la Mulfatlar pasiunea face diferenta , calitatea vinului obtinut fiind pe masura pasiunii depuse.

1.2 Strategia intreprinderii privind exporturile si livrarile intracomunitare pe termen scurt , mediu si lung

Pe termen scurt producatorul de vin Murfatlar, liderul pietei interne,doreste sa se alinieze trendului european, respectiv orientarii spre consumul de vin roze, compania urmand sa lanseze in luna urmatoare 3 Hectare roze, care se adauga altor trei sortimente din gama, respectiv Chardonnay, Feteasca Neagra si Cabernet Sauvignon, si care se adreseaza retelei HoReCa(hoteluri , rstaurante , catering).

Pe termen mediu producatorul de vin doreste relansarea pe piata a cunoscutului bitter „Mamaia“, preparat pe baza de vin, disparut din productie imediat dupa 1990 cu scopul cuceririi a noi segmente pe pietele internationale de deschidere.

Pe termen lung obiectivul Murfaltar este ca un procent de 30% din cifra de afaceri sa fie reprezentat de export. Murfatlar lucreaza la promovarea vinului pe care il produce pe piete noi, dar si extinderea pe cele pe care este deja cunoscut, obiectiv care necesita insa timp. Vinul de Murfatlar este cautat in tarile in care exista in special comunitati de romani cum ar fi Israelul sau SUA. Reprezentantii companiei spun ca intampina dificultati in aceasta privinta, intrucat in afara granitelor nu exista un brand de tara si atunci trebuie sa se descurce pe cont propriu pentru a-si promova cat mai bine produsul si a demara in aceasta toamna o noua campanie de imagine.

1.3 Concurentii, pietele externe de desfacere, produsele destinate exportului si livrarilor intracomunitare

Piata internationala a vinurilor inregistreaza, in mod traditional, un dezechilibru structural: oferta a fost intotdeauna mai mare decat cererea. In medie, conform diferitelor statistici, aceasta diferenta se situeaza in jurul a 5% (aproximativ 15 milioane hectolitri) dintr-o cerere medie de 276 miiloane hectolitri anual, adica 161. Cu toate acestea, trebuie mentionat ca ofertantii dispun de un avantaj fata de alte sectoare prin faptul ca vinul nu numai ca nu este perisabil dar cunoaste o crestere a valorii sale comerciale in timp.

La nivelul Uniunii Europene, prin diferite masuri, s-a reusit o eliminare a acestui dezechilibru structural care a fost realizata in sezonul 1994 -1995, desi se pot inca inregistra, pe anumite perioade care se pot intinde pe ani, surplusuri ale ofertei datorate variatiilor destul de semnificative ale productiei de la o recolta la alta. Principalul factor este cel natural si anume variatiile conditiilor climatice inregistrate in timp.

Pe plan national

Murfatlar Romania este producatorul cu cele mai mari vanzari imbuteliate la 0,75 l din anul 2009. Vanzarile (exprimate in hectolitri) ale Murfatlar au reprezentat in 2009 27,8 procente din cantitatea totala de vin la 0,75 l vanduta pe piata romaneasca, valoarea vanzarilor in lei fiind de 27,9% din total. Producatorul dobrogean este urmat de catre Vincon Vrancea, Jidvei si Cotnari. Afacerile Murfatlar au crescut anul trecut cu 20%, iar anul acesta compania estimeaza o crestere de peste 16%. Cel mai apreciat sortiment al Murfatlar este Pinot Noir innobilat cu Merlot, potrivit reprezentantilor Murfatlar. Cea mai spectaculoasa crestere a inregistrat-o vinul licoros Lacrima lui Ovidiu, care in decembrie 2009 s-a vandut cu 40% mai mult fata de anul precedent.

Compania Vincon Vrancea a trecut pe locul doi in topul producatorilor de vin, inregistrand o cifra de afaceri de 32 milioane de euro, fata de cele 36 milioane de euro raportate recent de Murfatlar. Cifra de afaceri inregistrata de Vincon reprezinta o crestere de 11% fata de anul anterior. Vincon Vrancea a vandut 15,5 milioane de sticle de vin anul trecut.

Vanzarile Jidvei au fost de 14,5% din cantitatea totala, ocupand, insa, valoric, o cota de 19%. Procentajul valoric realizat de Jidvei denota faptul ca preturile de vanzare ale vinurilor acestui producator au fost peste medie. Procentele inregistrate de Cotnari au fost de 13%. Este interesant ca cei patru colosi de pe piata vinului din Romania au realizat impreuna 63,2% din totalul vanzarilor efectuate in cursul anului 2009 pe piata interna.

Restul procentelor din piata de vinuri imbuteliate la 0,75 l sunt impartite. Acest pluton este condus de catre Cramele Recas, producator care a realizat un procent de 3,1% la unitati vandute, ca valoare inregistrand un procent de 3,2%.

Preview document

Derularea unei operațiuni de livrare intracomunitară - Pagina 1
Derularea unei operațiuni de livrare intracomunitară - Pagina 2
Derularea unei operațiuni de livrare intracomunitară - Pagina 3
Derularea unei operațiuni de livrare intracomunitară - Pagina 4
Derularea unei operațiuni de livrare intracomunitară - Pagina 5
Derularea unei operațiuni de livrare intracomunitară - Pagina 6
Derularea unei operațiuni de livrare intracomunitară - Pagina 7
Derularea unei operațiuni de livrare intracomunitară - Pagina 8
Derularea unei operațiuni de livrare intracomunitară - Pagina 9
Derularea unei operațiuni de livrare intracomunitară - Pagina 10

Conținut arhivă zip

  • Derularea unei Operatiuni de Livrare Intracomunitara.doc

Alții au mai descărcat și

Organizații economice internaționale

CAPITOLUL 1. CONSIDERAŢII GENERALE PRIVIND ORGANIZAŢIILE INTERNAŢIONALE 1.1.Definirea organizaţiilor internaţionale Între principalii „actori”...

Organizații internaționale și rolul lor în economia mondială

Dupa cel de-al doilea razboi mondial, organizatiile internationale, mai intai cele mondiale, dar si cele regionale, au cunoscut o dezvoltare fara...

Mediul extern al SC Agdesy SRL - oportunități și restricții

Analiza macro-mediului intreprinderii Studiul macro-mediului intreprinderii permite depasirea orizontului mediului concurential deoarece...

Întreprinderea în era globalizării

In era globalizarii, specialitii in domeniu vorbesc despre “intreprinderea digitala”, “intreprinderea virtuala” sau “intreprinderea mileniului...

România în ecuația integrării europene

Reforme institutionale si politice in U.E. inaintea procesului de largire. Actuala forma de organizare ce cuprinde 15 tari membre nu mai...

Te-ar putea interesa și

Stocuri și Producție în Curs de Execuție

INTRODUCERE În cadrul activităţii economice cel mai important loc este ocupat de societăţile productive acestea fiind elementele din circuitul...

Expediția internaționala de containere în transportul rutier

1.Rolul si importanta transporturilor Transportul reprezinta o latura a activitatii economice a societatii omenesti, organizata in scopul...

Derularea unei operațiuni de livrare intracomunitară

Societatea Comerciala BEGA PAM S.A. are ca obiect de activitate fabricarea si comercializarea produselor de panificatie proaspete si congelate,...

Contabilitate și Fiscalitate

CAPITOLUL I CADRUL CONCEPTUAL AL NORMALIZĂRII RELAŢIEI CONTABILITATE-FISCALITATE 1.1. Normalizarea şi armonizarea contabilă şi fiscală...

Ai nevoie de altceva?