Descoperirea Grecia

Imagine preview
(9/10 din 1 vot)

Acest referat descrie Descoperirea Grecia.
Mai jos poate fi vizualizat cuprinsul si un extras din document (aprox. 2 pagini).

Arhiva contine 1 fisier doc de 24 de pagini .

Iti recomandam sa te uiti bine pe extras, cuprins si pe imaginile oferite iar daca este ceea ce-ti trebuie pentru documentarea ta, il poti descarca. Ai nevoie de doar 5 puncte.

Domeniu: Economie

Cuprins

1. Modul de organiare a statului 3
2. Geografie 5
3. Istorie 6
4. Cultura 7
5. Stiinta 8
6. Populatia 10
7. Piata fortei de munca 14
8. Politica sociala 16
9. Economie 17
10. Comert exterior 21
11. Prioritati nationale de dezvoltare 22
Bibliografie 24

Extras din document

1. Modul de organiare a statului

Grecia sau Republica Elena este o tara din sud-estul Europei membra a Tratatului Nord-Atlantic, Uniunii Europene si a zonei euro. Grecia, cunoscuta oficial ca Republica Elena, este situata la granita sudestica a Europei. In nord se invecineaza cu Albania, cu Fosta Republica Iugoslava Macedonia, cu Bulgaria, iar la est cu Turcia.Are o suprafata de 131957 km², constituita fiind dintr-o peninsula si peste 2000 de insule. Desi este o tara destul de mica, Grecia se mandreste cu o varietate

uimitoare de peisaje - incepand cu legendarii munti Olimp, Pind si Parnas si continuand cu sute de kilometri de coasta. Intr-adevar, datorita numarului mare de insule, Grecia are o linie de coasta deosebit de lunga (15021 km), cea mai lunga intre tarile Mediteranei.

Denumire oficiala: Republica Elena

Situarea : in S Europei, in Peninsula Balcanica si o parte din insulele adiacente

Vecini : Albania, Macedonia, Bulgaria, Turcia, M.Egee, M.Mediterana, M.Ionica

Anul aderarii: 1981

Capitala: Atena. Astazi, agomeratia urbana a Atenei concentreaza 1/3 din popupatia tarii si circa 60% din productia industriala a Greciei (metalurgie feroasa si neferoasa, constructii navale, petrochimie, ciment, textile, confectii). Mare centru financiar-bancar, comercial, cel mai insemnat nod de comunicatii (feroviare, rutiere, aeriene) al tarii. Activ centru cultural stiintific: Academia din Atena, zeci de societati stiintifice, universitate politehnica, institute de cercetare, numeroase muzee (muzeul National de Arheologie, Muzeul Bizantin, Muzeul Benaki), mari biblioteci (Biblioteca Nationala), teatre, observator astronomics Monumente: complexul antic de pe colina Acropole, biserici bizantine, monumentul eroului necunoscut, cladirea Parlamentului, manastirea Daphni, locul de desfasurare a primelor Jocuri Olimpice moderne (1896).

Suprafata: 131.940 km2

Populatia: 10,66 milioane locuitori

Densitatea populatiei : 80,3 loc./km

Sarbatoarea nationala : 25 martie (aniversarea proclamarii independentei–1821)

Forma de guvernamant: Republica Parlamentara-300 de parlamentari alesi de popor pe o perioada de 4 ani

Moneda: Euro

Limba oficiala: Greaca moderna

Nationalitati: Greci 98%, altele 2%

Limbi vorbite: Greaca 99% (limba oficiala), Engleza, Franceza

Statutul politic al Greciei este acela de Republica Parlamentara Prezidentialas Forma actuala a acestei denumiri a fost pusa in vigoare odata cu referendumul organizat in data de 8 decembrie 1974, prin care 70% din populatie a eliminat statutul de republica monarhica.Constitutia aflata in prezent in vigoare, a fost votata la 11 iunie 1975 si modificata in 1986 si in 2001.

Cea mai inalta autoritate a Republicii Elene este presedintele, al carui camp de activitate caracterizeaza statutul de Republica Prezidentiala si raspunde in fata Parlamentului Grec, in cadrul unui mandat de 5 ani. Puterea legislativa este exercitata de Parlamentul Grec. Acesta este alcatuit din 300 de membri care sunt alesi prin intermediul alegerilor directe, de catre popor, prin actul votului secret, direct si universals

Parlamentul exercita de asemenea si controlul direct asupra guvernului. Il controleaza pe presedintele Republicii si acorda votul de incredere guvernului, in conformitate cu autoritatea Republicii Parlamentare. Puterea executiva este exercitata de guvern. Puterea judecatoreasca este exercitata de catre tribunale, care se bucura de autonomie functionala si personala. Cea mai inalta autoritate in acest sens este curtea de Casatie, Parchetul, Corpul de Control si Inalta Curte de Justitie.

Trebuie mentionat ca in Grecia nu se aplica pedeapsa cu moartea.Constitutia Greciei repeta ferm in ultimul articol interdictia concreta a acesteia.

Grecia este formata din 13 provincii, care sunt impartite la randul lor in 51 de prefecturis Cele 13 provincii sunt:

- Attica impartita in 4 prefecturi: Atena care este si capitala, Attica de Est, Attica de Vest si Pireu . Are o suprafata de 3.808 km².

- Grecia Centrala care este impartita in 5 prefecturi:Boeotia, Evia, Euritania, Focida, Ftiotida. Are o suprafata de 15.549 km².

- Macedonia Centrala impartita in 7 prefecturi: Imathia, Halkidiki, Kilkis, Pella, Pieria, Salonic, Serres. Are o suprafata de 18.811 km².

- Creta impartita in 4 prefeturi: Cania, Heraklion, Lasithi, Rethimno.Are o suprafata de 8.336 km².

- Macedonia de Est si Tracia impartita in 5 prefecturi: Drama, Evros, Kavala, Rodopi, Xanthi.Are o suprafata de 14.157 km².

- Epirus impartita in 4 prefeturi: Arta, Ioannina, Preveza, Thesprotia.Are o suprafata de 9.203 km².

- Insulele Ionice impartita in 4 prefecturi:Cefalonia, Corfu, Lefkada, Zakynthos. Are o suprafata de 2.307 km² .

- Egeea de Nord impartita in 3 prefecturi: Chios, Lesbos, Samos. Are o suprafata de 3.836 km².

- Peloponezul este o peninsula in sudul Grecia, constituind aproape intreg teritoriul tarii de la sud de Golful Corint. Este de asemenea o provincie a Greciei, formata din 5 prefecturi: Arcadia, Argolida, Corintia, Laconia, Messinia. Are o suprafata de 650.310 loc.

- Egeea de Sud impartita in 2 prefecturi: Ciclade, Dodecaneze. Are o suprafata de 5.286 km².

- Tesalia impartita in 4 prefecturi: Karditsa, Larisa, Magnesia, Trikala. Are o suprafata de 14.037 km².

- Grecia de Vest impartita in 3 prefecturi: Ahaia, Aetolia-Acarnania, Elida. Are o suprafata de 11.350 km².

- Macedonia de Vest impartita in 4 prefecturi: Florina, Grevena, Kastoria, Kozani.Are o suprafata de 9.451 km².

Fisiere in arhiva (1):

  • Descoperirea Grecia.doc

Alte informatii

Acest referat contine informatii despre Grecia de la istorie la economie si chiar mediu. De asemenea face o comparatie intre Grecia si Romania sau zona euro.