Despre BCR

Imagine preview
(8/10 din 6 voturi)

Acest referat descrie Despre BCR.
Mai jos poate fi vizualizat un extras din document (aprox. 2 pagini).

Arhiva contine 1 fisier doc de 6 pagini .

Iti recomandam sa te uiti bine pe extras si pe imaginile oferite iar daca este ceea ce-ti trebuie pentru documentarea ta, il poti descarca.

Fratele cel mare te iubeste, acest download este gratuit. Yupyy!

Domeniu: Economie

Extras din document

BANCILE COMERCIALE (DE DEPOZIT) SI ROLUL LOR ÎN SISTEMUL BANCAR

Aparitia bancilor moderne este strâns legata de dezvoltarea comertului cu cetatile îndepartate si acumularea capitalului monetar în special pe aceasta baza , expresie a dezvoltarii productiei manufacturiere si a expansiunii generale a economiei . Legate de nevoile comertului si desfasurând principalele operatiuni prin intermediul efectelor comerciale , în mod firesc bancile au primit atributul de comerciale.

În epoca contemporana, locul si rolul bancilor în economie este strâns legat de calitatea lor de intermediar principal în relatia economii-investitii, relatie hotarâtoare în cresterea economica.

Conceptele moderne privind dezvoltarea ecomonica considera ca un rezultat necesar al evolutiei societatii obtinerea de economii ale agentilor economici sau persoanelor , reprezentând venituri neconsumate în perioada curenta si destinata utilizarii viitoare . În cadrul acelorasi concepte , investitiile reprezentând achizitia de instalatii si echipament , structuri , masini si inventar , destinate dezvoltarii productiei , reprezinta o alta realitate a economiei si expansiunii ei ce afecteaza pe agentii economici.

Agentii economici îsi gasesc resursele necesare realizarii investitiilor pe doua cai : fie prin utilizarea propriilor economii , fie prin recurgerea la creditele ce le sunt acordate prin banci , în procesul de reciclare si valorificare a capitalurilor monetare în economie .

În acest fel se creaza conditiile unei ample redistribuiri a capitalurilor , tot mai mari odata cu evolutia istorica , vehiculate de o larga retea de intermediari care au fost exclusiv , la început , si preponderent apoi , în structura sistemului bancar în formare , bancile comerciale sau de depozit.

SCURT ISTORIC AL BANCII COMERCIALE ROMÂNE

Banca Comerciala Româna îsi inscrie numele pe lista bancilor comerciale nou create si reorganizate dupa 1989. Ea este o institutie speciala, ce poate fi considerata o banca noua pentru ca actul sau de nastere poarta data de 1decembrie 1990, dar în acelasi timp , prin activitatea pe care o desfasoara în cadrul Bancii Nationale din care se desprinde, este deopotriva o banca cu traditie în domeniul bancar. Începutul a fost foarte dificil . În afara unui act de identitate , unei banci îi mai sunt necesare un sediu central , o retea de unitati , personal suficient, capital , clienti si o gama adecvata si tentanta de produse si servicii utile pentru acesti clienti.

Conducerea Bancii Comerciale Române a reusit sa aduca banca la parametrii deja cunoscuti si confirmati pe plan intern si international. În pofida greutatilor întâmpinate , B.C.R. , bine condusa , a devenit astazi una din cele mai puternice si prestigioase banci românesti .

În 1990 , B.C.R. pleaca la drum cu un colectiv de 5300 de angajati si 100 unitati în retea , cifre care se dubleaza în primii 5 ani de activitate .

Evolutia capitalului este poate cel mai important criteriu de apreciere a fortei financiare a bancii.La un capital social subscris de 12 miliarde lei în 1990 , încep sa se adauge fondurile constituite , adica ,capitalul total creste în primii 5 ani de activitate la 577 miliarde lei .

La experienta acumulata se adauga o alta , noua , urmare a extinderii operatiunilor specifice tranzitiei si economiei de piata . Astfel, în acest interval de timp , banca s-a dezvoltat atât prin cresterea gamei de produse si servicii bancare pe care le-a oferit pâna acum clientelei sale , cât si prin asimilarea rapida a unora noi , din care sunt de mentionat :

-extinderea la creditarii pe termen mediu si lung pentru investitii;

-acordarea de credite in valuta ;

-deschiderea de conturi în valuta pentru persoane fizice si juridice si efectuarea de operatiuni de schimb valutar ;

-derularea operatiunilor de decontare , în numele clientilor , a activitatilor de comert exterior .

Fisiere in arhiva (1):

  • Despre BCR.doc