Despre Globalizare - George Soros

Imagine preview
(7/10 din 1 vot)

Acest referat descrie Despre Globalizare - George Soros.
Mai jos poate fi vizualizat un extras din document (aprox. 2 pagini).

Arhiva contine 1 fisier doc de 13 pagini .

Profesor indrumator / Prezentat Profesorului: Mihaela Ifrim

Iti recomandam sa te uiti bine pe extras si pe imaginile oferite iar daca este ceea ce-ti trebuie pentru documentarea ta, il poti descarca. Ai nevoie de doar 4 puncte.

Domeniu: Economie

Extras din document

-INTRODUCERE-

George Soros este un emigrant din Ungaria care a ajuns in Statele Unite ale Americii in anul 1956, la varsta de 26 de ani, unde si-a creat un renume mondial de specialist in finante si investitii.

Tatal sau provenea dintr-o familie ortodox-evreiasca care a schimbat numele familiei din Schwartz in Soros pentru a scapa de furia Holocaustului. In 1947 a emigrat impreuna cu familia in Anglia, unde si-a dezvoltat gandirea economica de investitor studiind la London School of Economics si lucrand pentru o societate de brokeraj la bursa londoneza.

In 1956 Soros a ajuns in Statele Unite unde si-a inceput ascensiunea in topul brokerilor. Aceste cunostiinte l-au ajutat sa-si transforme economiile infime intr-o avere imensa ocupand pozitii de conducere in sectoarele de investitii si analiza la unele dintre cele mai mari fonduri de investitii din New York din acea vreme F.M. Mayer (1956-59), Wertheim & Co. (1959-63), Arnhold & S. Bleichroeder (1963-73) si devenind mai apoi unul dintre cei mai buni traderi .

GEORGE SOROS conduce Soros Fund Management si a infiintat reteaua mondiala de fundatii :Open Society Institute., avînd drept scop consolidarea societatilor deschise. În 1992 a fondat Universitatea Central Europeana, cu sediul principal la Budapesta. Este autorul mai multor carti traduse în întreaga lume: The Alchemy of Finance: Reading the Mind of the Market (1987); Opening the Soviet System (1990); Underwriting Democracy (1991); Soros on Soros: Staying Ahead of the Curve (1995 ; trad. rom. Soros despre Soros. A fi acolo, sus !, Editura ALL, Bucuresti, 1997); Open Society: Reforming Global Capitalism (2000) si The Crisis of Global Capitalism: Open Society Endangerred (1998). Editura Polirom a publicat în traducere Criza capitalismului global: societatea deschisa în primejdie (1999), carte care s-a bucurat de un remarcabil succes în mediile academice, politice si de afaceri din România. George Soros este un personaj aparte nu numai în lumea afacerilor. Printre filantropisti, el se distinge prin fervoarea cu care propaga ideile societatii deschise, ale democratiei. Dar Soros face acest lucru nu numai prin activitatea fundatiilor pe care le finanteaza; el scrie, si o face stîrnind reactii puternice. Stilul sau este simplu, clar si concis, exprimînd gîndurile unui om adînc preocupat de soarta semenilor sai de pretutindeni. Soros se raporteaza direct la Karl Popper prin conceptul de societate deschisa. În acelasi timp, viziunea sa despre societate si economie are, în opinia mea, filiatie cu scrierile lui Karl Polanyi (Cunoscut sociolog si antropolog, care a teoretizat .ascensiunea. pietei ca medium de interactiune între oameni si organizatii în lucrarea The Great Transformation (Marea Transformare), lucrare aparuta în 1944.) Soros explica globalizarea ca un fenomen relevant prin implicatii sociale si economice priveste mai cu seama liberalizarea pietelor financiare si a comertului din ultimele doua decenii pe fondul unui spirit al timpului, al ideologiei numite .fundamentalism de piata (market fundamentalism). Potrivit acestei optici doctrinare, piata ar fi capabila sa livreze atît bunurile private, cît si pe cele publice de care avem nevoie; ceea ce este fals în privinta multor bunuri publice cum ar fi educatia (prin asigurarea de sanse egale), un minimum necesar de asistenta medicala, infrastructura (drumuri, poduri etc.), siguranta cetatenilor (prin politie si alte servicii de ordine publica), securitatea nationala, protectia mediului înconjurator etc. Între bunurile publice trebuie introdusa si evitarea de echilibre precare nefavorabile, cu subutilizarea masiva de forta de munc (somaj).

Soros este îngrijorat de mersul pietelor de capital din ultimele decenii (de dimensiunea neagra a globalizarii), care ne poate îndrepta într-o directie mai mult decît gresita, cu consecinte incalculabile. Soros poate fi usor încadrat între keynesisti , cartea sa facand referiri repetate la problematica saraciei în lume, la responsabilitatea principalilor actori în economia mondiala (în special SUA), la constructia asimetrica prin efecte a sistemului economic international, la momentul 11 septembrie 2001, care deschide o epoca noua prin amenintari neconventionale si conflicte asimetrice iesite brutal la rampa

Fisiere in arhiva (1):

  • Despre Globalizare - George Soros.doc

Alte informatii

a fost prezentat in cadrul facultatii de economei si administrare a afacerilor, A.I.CUZA, IASI