Despre Jocuri si Teoria Jocurilor

Imagine preview
(8/10 din 1 vot)

Acest referat descrie Despre Jocuri si Teoria Jocurilor.
Mai jos poate fi vizualizat un extras din document (aprox. 2 pagini).

Arhiva contine 1 fisier doc de 7 pagini .

Profesor indrumator / Prezentat Profesorului: Martin Shubik

Iti recomandam sa te uiti bine pe extras si pe imaginile oferite iar daca este ceea ce-ti trebuie pentru documentarea ta, il poti descarca. Ai nevoie de doar 3 puncte.

Domeniu: Economie

Extras din document

JOCUL si TEORIA JOCURILOR sunt doua discipline diferite, dar care totusi se impletesc intr-un anumit punct. Multi practicieni cunosc foarte bine detaliile unuia dintre aceste doua subiecte dar nu si pe cele ale celuilalt, desi daca le-ar cunoaste pe ambele ar avea un avantaj superior.

Un al treilea concept care apare in prezenta discutie se refera la SIMULARE. Pentru a evita confuzia care se creeaza intotdeauna intre ele vom prezenta urmatoarea figura:

Jocul - ca exercitiu implica existenta actiunilor omului sau actiunile unui robot care se transpun in roluri imaginare, intr-un mediu propice aparitiei de conflicte sau intr-un mediu care poate genera acte de cooperare intre participanti.

Teoria jocului - este o parte din intregul proces de “luare a unei decizii”, care furnizeaza o descriere completa a tintei pe care o urmareste acest proces si cuprinde concepte precum: informatie, alegere, mutare, strategie, rezultat (efect) si amortizare.

Cheia relatiei dintre teoria jocurilor si elementele de baza ale jocului o reprezinta un set rational de presupuneri privitoare la comportamentul uman.

Simularea - implica reprezentarea unui sistem sau a unei organizatii printr-un alt sistem sau printr-un model ireal care se presupune a avea un comportament relevant si similar cu sistemul original. Aceast model este in mod obisnuit mult mai simplu decat sistemul pe care-l reprezinta.

Teoria jocurilor necesita foarte multa munca pentru constructia jocurilor, pentru testarea regulilor acestuia cat si pentru a decide cu privire la interpretarea jocului aflat sub observatie, din aceasta cauza teoreticienii considera ca exista trei mari descrieri oficiale pentru un joc:

- forma normala/strategica

- forma extensiva

- forma functiei fundamentale a unui joc.

Fiecare dintre aceste trei descrieri presupun modalitati diferite de a reprezenta un joc, fie in proiectarea lui,fie in folosirea lui pentru scopuri operationale.

Cea mai utilizata reprezentare a unui joc este cea sub forma de matrice 2 X 2 .

Numerele din celule reprezinta rezultatele ce pot fi obtinute de ce doi jucatori in urma alegerilor lor.

In jocul matriceal este presupus din start ca fiecare jucator (in cazul nostru ambii jucatori) alege manifestand ignoranta fata de alegerea celuilalt, cu alte cuvinte aleg in mod simultan. Acesti tip de joc este utilizat frecvent deoarece ofera multe exemple cu diferite medii pentru cooperare sau pentru competitivitate ce pot exista intr-o situatie banala din viata obisnuita.

O alta modalitate de a evidentia setul de strategii pe care 2 sau mai multi participanti la un joc o pot face este reprezentarea grafica,astfel:

Fisiere in arhiva (1):

  • Despre Jocuri si Teoria Jocurilor.doc